Ο Μ. Χριστοφίδης, Ενεργός Πολίτης, σχολιάζει την παρούσα κρίσιμη κατάσταση.

Το 2008 στην παγκόσμια κρίση ο μακαρίτης Χριστόφιας είπε το περιβοητο «Η κρίση θα μας προσπεράσει» και τώρα το 2020 με τον Coronavirus τον αντέγραψαν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.
Πριν λίγες μέρες ο Τραμπ δήλωσε «the coronavirus is a Hoax» (ο κορωνοϊός είναι μια φάρσα) και ο Μπολσονάρο δήλωσε  «the coronavirus is a Fantasy» (ο κορωνοϊός είναι μια φαντασίωση). Όμως τρέχουν μετά τις δηλώσεις τους και δεν προλαβαίνουν διότι τα κρούσματα στις χώρες τους συνεχώς αυξάνονται. Δηλαδή έκαμαν κωλοτούμπα όπως ο Τσίπρας με το σχίσιμο του Μνημονίου και με την εκδίωξη της Τρόικας. Και από χθες και ο παράξενος Μπορίς Τζόνσον άρχισε να κάμνει κωλοτούμπα από τις αρχικές δηλώσεις του για τον κορωνοϊό.
Όσον αφορά εμάς ας βιαστεί η Κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα με πρωτεργάτες το ΥΠΟΙΚ, την ΚΤ της Κύπρου και τις «κυπριακές» συστημικές τράπεζες με τα πολλά πλεονάσματα ρευστότητας. Κύριος στόχος όπως θα έλεγε ο Χριστόφιας «Τις επιχειρήσεις και τα μμάθκια σας» για διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη μη κατάρρευση της οικονομίας.
Δεν θα πρέπει να ξεχαστούν και τα οικονομικά αδύναμα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Παγκοσμίου φήμης οικονομολόγοι δήλωσαν ότι η κρίση του 2020 θα είναι πολύ χειρότερη του 2008 και ότι τέτοιο ταχύτατο οικονομικό σοκ δεν υπήρξε στην ιστορία της ανθρωπότητας (BBC 21/03/20).
Μακάρι η χειροτέρευση της οικονομίας και του ιού παγκοσμίως (προ πάντων στην Ευρώπη) να μη συνεχιστεί και το καλοκαίρι διότι θα χάσουμε τον τουρισμό και τότε θα πούμε το ψωμί – ψωμάκι.
Είναι μεγάλο πρόβλημα η διαχείριση της οικονομίας διότι εκτός των αυξημένων δαπανών θα υπάρξει μείωση των εσόδων του κράτους. Αν δεν βιαστούμε σίγουρα για την πανδημία του ιού θα ακολουθήσει με μαθηματική ακρίβεια η πανδημία του ιού της οικονομίας. Και όπως καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης δεν είναι δικαιοσύνη έτσι και καθυστέρηση στην εφαρμογή οικονομικών μέτρων δεν είναι οικονομία.
Θα έπρεπε ήδη τα μέτρα να ήταν στη Βουλή η οποία θα έπρεπε επειγόντως να συνεδριάσει σε μια- δυο μέρες για να τα εγκρίνει. Δυστυχώς όμως ο ΚΕ δήλωσε ότι τα κόμματα θα κωδικοποιήσουν τις προτάσεις τους και θα τις στείλουν για αξιολόγηση/ αξιοποίηση και αύριο Τετάρτη θα σταλούν στη Βουλή. Δηλαδή βάλε άλλες δέκα μέρες από τις 19/03/20 για έγκριση, συν άλλες μέρες για εφαρμογή.
Αυτά είναι αστεία πράγματα αλλά αυτή είναι η Κύπρος. Βέβαια είναι αναγκαία η πειθαρχία και συνεργασία νομικών και φυσικών προσώπων για να επιτύχουν τα οποιαδήποτε μέτρα. Στην Ελλάδα ήδη ανακοίνωσαν Τρίτη Δέσμη οικονομικών μέτρων και εμείς ακόμα μελετούμε και εξηγούμε τα οικονομικά μέτρα απο τηλεοράσεως. Ο Πρόεδρος είπε «θα τα καταφέρουμε». Σύμφωνοι, αλλά απαιτείται από τους αρμόδιους και τις τράπεζες ταχύτατη απόφαση/ διαδικασία/εφαρμογή.
Ίνσιαλλαχ η όποια καθυστέρηση να μη μας στοιχίσει παρά πολύ ακριβά.