Μια παρτίδα τάβλι
Ο Γιώργος Μουαΐμης σκηνοθετεί την εμβληματική κωμωδία «Το Τάβλι» του Δ. Κεχαΐδη για το θέατρο Αντίλογος. Ένα έργο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς από το 1972 που γράφτηκε μέχρι και σήμερα είναι ίσως το πλέον αγαπημένο και πολυπαιγμένο θεατρικό κείμενο της νεοελληνικής δραματουργίας. Η ιστορία είναι απλή: Δύο αντιπροσωπευτικοί τύποι της νεοελληνικής πραγματικότητας προσπαθούν να σκαρώσουν ένα «σχέδιο» που θα τους βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο και θα τους δώσει τα φόντα για μια καλύτερη ζωή. Η συζήτηση για το περιβόητο «σχέδιο» διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας παρτίδας τάβλι με ξεκαρδιστικούς διαλόγους από πρόσωπα οικεία στον καθένα, που πασχίζουν να «πιάσουν την καλή» για να βγουν από την καθημερινή μιζέρια. Επί σκηνής: Μάριος Στυλιανού και Βασίλης Παφίτης.
 
Λευκωσία Flea Theatre, πρεμιέρα 8.30μ.μ., τηλ. 99251331
 
«Συμβούλιο των πολλών» στο Θέατρο Πόλης
Το NiMAC παρουσιάζει τη συμμετοχική δράση Council of Many (Συμβούλιο των πολλών)  των Αλεξίν Σανέλ και Μικαέλ Φορ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο NiMAC, οι δυο καλλιτέχνες συνεχίζουν την παραγωγή του συμμετοχικού τους έργου Council of Many, που δρομολογήθηκε με την πρώτη του έκδοση στην Ελλάδα την άνοιξη του 2017, με την ευκαιρία της έναρξης της documenta 14. Περιλάμβανε παραστάσεις, μία συμμετοχική εκδήλωση στο The Art Foundation, μία ηλεκτρονική πρόσκληση για συμμετοχή μέσω της αποστολής πρότυπων οδηγιών παρουσίασης, καθώς και φωτογράφηση για την έναρξη της παγκόσμιας προβολής διαφανειών. Το πρότζεκτ αφορά την ανάπτυξη ενός καταλόγου (ο αποκαλούμενος Κατάλογος Συμφορών), ο οποίος περιλαμβάνει 5.000 σελίδες οδηγιών, κανονισμών, λογιστικών προτύπων, διοικητικών και νομικών εγγράφων, που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παγκόσμια Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σκοπός των οποίων είναι η διαχείριση της ελληνικής κρίσης, των προτεινόμενων εξελίξεων…
 
Λευκωσία Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, 7μ.μ., 22797400
 
Άσεμνα λαϊκά παραμύθια
Σε μια ξεχωριστή βραδιά αυστηρά ακατάλληλου περιεχομένου προσκαλούνται οι φίλοι των προφορικών αφηγήσεων και της δημοτικής παράδοσης με θέμα: «Άσεμνα λαϊκά παραμύθια και τραγούδια της Αποκριάς» με αφηγητή τον Δημήτρη Β. Προύσαλη  και τον  Φίλιππο Πλακιά στο τραγούδι. Ανώνυμα λαϊκά τραγούδια και προφορικές ιστορίες απ’ τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής, για την περίοδο του χρόνου όπου τα ανείπωτα μπορούν να αρθρωθούν και τα “ακατάλληλα” μπορούν να ακουστούν σαν τραγούδι… Ένα ταξίδι στα «ξεδιάντροπα» καμώματα του κόσμου που υπονομεύουν τη σκοτεινιά της κοινωνικής ηθικής, εκεί που τα ανήθικα δεν έχουν όριο και παραμύθια ακούγονται σιγανά υπό τη συνοδεία τραγουδιών που όλοι ξέρουν, μα ντρέπονται να πουν… «Σεμνότυφοι, ηθικολόγοι, καθωσπρεπιστές υποκριτές, ας καθίσουν σπίτια τους!» σημειώνουν οι συντελεστές της εκδήλωσης.
 
Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» στη Λεμεσό, 8.30μ.μ., τηλ. 25340347 και 99526772
 
 
Περφόρμανς για την αγάπη
Το Teatro Angelico παρουσιάζει την performance «Κραυγή», σε διασκευή Θεοδώρας Βήχα και σκηνοθεσία Άντζελας Ριζάκη. Πρόκειται για μια ιστορία βασισμένη στη σύγχρονη ποίηση που αγγίζει το θέμα της αγάπης. Πώς μπορεί να αρχίσει μια αγάπη και πώς μπορεί να καταλήξει; Ποια τα όρια της; Και τι μπορεί να συμβεί όταν πλησιάσει και αγγίξει τα όρια του «συνδρόμου της Στοκχόλμης»; Ηθοποιοί: Άντζελα Ριζάκη και Θεοδώρα Βήχα.
 
Λευκωσία, Teatro Angelico, 8.30μ.μ., 99753388
 
Αριστουργήματα κλασικού μπαλέτου
Χορευτική δεξιοτεχνία, αρμονία και φαντασία συναντώνται σε ένα λαμπερό Gala Χορού, με αριστουργήματα του κλασικού μπαλέτου από όλο τον κόσμο, το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο η Atria Music. Δύο μοναδικές παραστάσεις γεμάτες εναλλαγές συναισθημάτων, σύγχρονης έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, από τους σπουδαιότερους χορευτές, των διάσημων θεάτρων της Ρωσίας, Μπολσόι, Μαριίνσκι και Μιχαϊλόφσκι. Βραβευμένοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Alexander Volchkov, Nina Kaptsova, Ruslav Skvortsov, Anastasia Goryacheva, Igor Kolb, Oxana Bondareva και Denis Savin ερμηνεύουν μέσα από μια σύγχρονη χορευτική προσέγγιση, τα κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου, «Ο Σπάρτακος», «Η Λίμνη των Κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Κάρμεν» και «Νουρέγιεφ». Μέρος των εσόδων από το φαντασμαγορικό Gala Χορού θα παραχωρηθεί για τη στήριξη του συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή».
21/2 Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 8μ.μ., 22/2, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 7μ.μ. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com, www.atriamusic.com
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
* Λευκωσία, Υφαντουργείο, Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», «La Ciénaga» της Λουκρέσια Μαρτέλ (2001) και μικρού μήκους ταινίες των Γκάνβορ Νέλσον και Στορμ ντε Χιρς, 8μ.μ. Είσοδος ελεύθερη, 99517910
* Λευκωσία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Διάλεξη με τίτλο «The War in Cyprus – and Cyprus in the War» από τη Ζιλιέτ Ντεσπλά, Επικεφαλή των Νεότερων Αρχείων Εξωτερικού, Μυστικών Πληροφοριών και Ασφάλειας των Κρατικών Αρχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Τζορτζ Χέι, Επίσημο ιστορικό στο Commonwealth War Graves Commission, 7μ.μ. 22128175
* Λευκωσία, Αίθουσα Διαλέξεων Αρχείου ΡΙΚ, εκδήλωση με τίτλο «Οι διάλεκτοι διαλέγονται: Κύπρος – Κρήτη – Ρόδος – Καλαβρία – Τσακωνιά – Καππαδοκία – Πόντος» με διοργανωτές το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ και τη Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου, 5.30μ.μ.
* Λευκωσία, Cine Studio, προβολή της ταινίας «Paterson», 9μ.μ., 96420491
* Πάφος Τεχνόπολις 20. «Jazz Poems In Blue» μουσική βραδιά με τη Sara So Far, 8.30μ.μ.,. 70002420
* Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο. Συναυλία με τις χορωδίες των Μουσικών Λυκείων, με τίτλο: «Welcome on Board – Sing a Song» με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από χώρες από όλη τη γη, 7.30 μ.μ., www.soldoutticketbox.com.
 
ΘΕΑΤΡΟ
* ΘΟΚ, «Δράκαινα» σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, 8.30 μ.μ., τηλ. 77772717
* Ανεμώνα, «Γυάλινος Κόσμος» σε σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου, 8.30 μ.μ., τηλ. 70007721
* Θέατρο Ένα «Το έργο που πάει λάθος» σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη, 8.30 μ.μ., τηλ. 22348203
* ΘΟΚ, «Πράγματα δικά μου αληθινά» σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου, 8.30 μ.μ., τηλ. 77772717, www.thoc.org.cy
* Διόνυσος, «Η γυναίκα με τα μαύρα» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κυριάκου, 8.30 μ.μ., τηλ. 22818999 & 99621845
* Λεμεσός, ΕΘΑΛ, «Αβελάρδος και Ελοΐζα» σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, 8.30 μ.μ., τηλ. 25877827
 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λευκωσία
Γκλόρια (22 762605). Έκθεση ζωγραφικής του Κλαύδιου «6 Limassol – Lossamil 6. Μέχρι 9/3.
Alpha C.K. Art (22751325). Έκθεση του Χρίστου Μιχαηλίδη με τίτλο «Φανταστικές Αντανακλάσεις». Μέχρι 22/2.
Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου (22459333). Διαδραστική έκθεση φωτογραφίας eMotion. Μέχρι 28/2.
Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής. Έκθεση χαρακτικής «Από τον Άλμπρεχτ Ντίρερ στον Τηλέμαχο Κάνθο». Μέχρι 30/4.
NiMAC (22797400). Ομαδική έκθεση με 12 σύγχρονους Κύπριους καλλιτέχνες με τίτλο «hypersurfacing». Μέχρι 29/2.
Πολυχώρος «Σταθμός» Πανεπιστημίου Frederick. Έκθεση με θέμα «The Sun and Us». Μέχρι 31/5/21.
Λεμεσός
Μορφή (25 378733). Έκθεση ζωγραφικής Κωστή Γεωργίου. Μέχρι 28/2.
Exhibit8 (25212171). Έκθεση των Παναγιώτη Μερακλή και Ιρίνας Σιγκίτοβα «Γύρισε και Νιώσε». Μέχρι 3/3.