Η κατασκευή μιας ταΐστρας για τα πουλιά φτιαγμένη από χρησιμοποιημένες συσκευασίες, η δημιουργία ενός πειράματος, η αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, βρίσκονται ανάμεσα στις ιδέες για εποικοδομητική και εκπαιδευτική απασχόληση στο σπίτι. Οι εν λόγω προτάσεις μαζί με τουλάχιστον ακόμα 200, βρίσκονται στον οδηγό που διαμορφώνει η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΑΑ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με τη στήριξη της Παγκύπριας Σχολής Γονέων. Όπως σημείωσε στον «Φ» η προϊσταμένη της Μονάδας, Αραβέλλα Ζαχαρίου, ο υπό δημιουργία οδηγός με τον τίτλο «Μένουμε Σπίτι και Δημιουργούμε Μαθαίνοντας για το Περιβάλλον», θα απευθύνεται στους γονείς παιδιών από 4 έως 11 ετών.
 
«Μπορούν να δημιουργήσουν κατασκευές από υλικά που βρίσκονται στο σπίτι και τα οποία δεν χρειαζόμαστε. Να δώσουν νέα ζωή σε ένα αντικείμενο», είπε η κ. Ζαχαρίου και εξήγησε ότι έχουν τη δυνατότητα «να φτιάξουν από ρολά του χαρτιού τη δική τους φανταστική πόλη. Επίσης, να φτιάξουν ταΐστρες για ζώα και για πουλιά, τα οποία θα τοποθετήσουν σε μπαλκόνια ή στον κήπο τους. Να δημιουργήσουν σε πείραμα, ένα σύννεφο χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό, πάγο και λακ. Με αυτό τον τρόπο θα διασκεδάσουν και θα μάθουν για τη σύσταση και τη λειτουργία των συννεφών. Επιπλέον, μπορούν να παίξουν παντομίμα με θέμα τα οικόσιτα ζώα. Να δημιουργήσουν κολάζ με φυσικά υλικά από τον κήπο και το μπαλκόνι. Να μάθουν τα χρώματα από τις αποχρώσεις των φύλλων. Να δημιουργήσουν αντίσκηνο από σεντόνι και από υλικά που υπάρχουν ήδη στο σπίτι τους. Να δημιουργήσουν κοσμήματα από τα καπάκια αναψυκτικών. Να καταστρώσουν κυνήγι θησαυρού. Είναι πέραν των 200 απλών κατασκευών, πειραμάτων, παιχνιδιών που μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς στο σπίτι για τα μικρά παιδιά».
 
Το υλικό απευθύνεται στους γονείς παιδιών της Προδημοτικής και της Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ χωρίζεται στις ηλικίες από 4 έως 6 ετών και στις ηλικίες από 7 έως 11 ετών. Παράλληλα, αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες. Αυτές αφορούν απλές κατασκευές με θέμα το περιβάλλον, απλά πειράματα σχετικά με το περιβάλλον, ευχάριστες παιδαγωγικές δραστηριότητες περιβαλλοντικού χαρακτήρα, διαδραστικά παιχνίδια με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, ηλεκτρονικά περιβαλλοντικά παραμύθια (e-books). Το υλικό είναι διαφορετικού βαθμού δυσκολίας και ο κάθε γονέας μπορεί να επιλέξει τις δραστηριότητες και να τις αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως.
 
«Ο οδηγός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τα πράγματα που διαθέτει το εκάστοτε σπίτι, ανάλογα με το χώρο του και το οικογενειακό του πλαίσιο. Σκοπός να μπορέσει να απασχολήσει δημιουργικά και εκπαιδευτικά τα παιδιά», σημείωσε η κ. Ζαχαρίου και διευκρίνισε ότι όλες οι προτάσεις που θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν, αφορούν το περιβάλλον και την αειφορία. Είπε ακόμη, ότι ο οδηγός προέκυψε από τα μέλη της Μονάδας, τα οποία εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του, καθώς και οι ίδιοι είναι γονείς μικρών παιδιών. Παράλληλα, όμως, διότι διαπίστωσαν την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου οδηγού που θα συγκεντρώνει και θα εξηγεί αναλυτικά, ιδέες δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι. «Οι γονείς των μικρών παιδιών έχουν αγχωθεί, σχετικά με τις δυνατότητες που διαθέτουν για να απασχολήσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του αυτοπεριορισμού».
 
Δημιουργία ευαισθητοποιημένων πολιτών
 
Ο οδηγός πρόκειται να αναρτηθεί, τις ερχόμενες ημέρες, στην ειδική ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Θα αναρτηθεί, επίσης, στην ιστοσελίδα της Μονάδας για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Θα βρίσκεται στο Facebook στη σελίδα: Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ακόμη, θα διοχετευτεί από την Παγκύπρια Σχολή Γονέων στους συνδέσμους γονέων Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης. Παράλληλα, όποιος χρειάζεται καθοδήγηση μπορεί να καλεί στο τηλέφωνο της Μονάδας (22402352), ώστε να του σταλεί το υλικό ή να λυθούν οι απορίες του. «Δεν χρειάζεται να το τυπώσουν. Χρειάζεται μόνο δημιουργικότητα, φαντασία, διάθεση και αυτενέργεια».
 
Οι πρακτικές της αειφορίας μπορούν να συντροφεύουν το άτομο σε όλες τις συνθήκες της ζωής του. «Χωρίς το περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει υγεία. Δεν υπάρχει ποιότητα ζωής. Μπορούμε να επανεκτιμήσουμε τον ρόλο και την ευθύνη μας. Να διεκδικήσουμε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από ιώσεις και επιδημίες». Η ποιότητα ζωής, είπε, μπορεί να διασφαλισθεί μόνο αν αντιληφθούμε, εκτιμήσουμε και σεβαστούμε τη ζωή μας σε σχέση με τη ζωή των άλλων και σε συνάρτηση με τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης.