Εβδομάδα εξελίξεων η τρέχουσα για την Creta Farms, η εξυγίανση της οποίας εισέρχεται στην τελική ευθεία. Την ερχόμενη Πέμπτη η έκτακτη γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν πριν από λίγες ημέρες τα εμπλεκόμενα μέρη ενώ δεν αποκλείεται η αίτηση προς το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου για την υπαγωγή της στο άρθρο 106β&δ του Πτωχευτικού Κώδικα να κατατεθεί ακόμη και αύριο Τρίτη σίγουρα έως την ερχόμενη Παρασκευή το αργότερο.

Και αυτό γιατί στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την προστασία που έχει εξασφαλίσει η εταιρεία από τους πιστωτές της. Η κατάθεση της αίτησης στο Πρωτοδικείο θα παράσχει στην εταιρεία ένα ακόμη τετράμηνο προστασίας από τους πιστωτές της, ενώ θα “ανοίξει” και τις στρόφιγγες για το δεύτερο μέρος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ύψους 4 εκατ. ευρώ, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθ’ αυτό το σχέδιο εξυγίανσης, ο επενδυτής, δηλαδή Δ. Βιντζηλαίος, έχει δεσμευθεί να επενδύσει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην αλλαντοβιομηχανία ως ενδιάμεση χρηματοδότηση στο πλαίσιο υποστήριξης της εμπορικής και παραγωγικής δραστηριότητας της. Επίσης έχει δεσμευθεί όπως το δεύτερο χρόνο και προς το σκοπό στήριξης της παραγωγικής και εν γένει λειτουργίας της Creta Farms, θα επενδύσει 5 εκατ. ευρώ. Με βάση το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο επενδυτής οι πωλήσεις της Creta Farms εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 46.663.528,09 ευρώ το πρώτο οικονομικό έτος του επιχειρηματικού σχεδίου σε 130.629.945,71 ευρώ το 11ο οικονομικό έτος του σχεδίου και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης θα είναι 10,8%. Αναφορικά με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει αυτές είναι 58,457 εκατ. ευρώ από την “μαύρη τρύπα” των 162.943.437,49 ευρώ με την οποία βαρύνεται σήμερα η επιχείρηση. Οι υπόλοιπες οφειλές ύψους 104.485.878,56 ευρώ θα παραμείνουν στην “παλιά” εταιρεία, ως μη μεταβιβαζόμενο παθητικό και θα ικανοποιηθούν από το προϊόν ρευστοποίησης του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού.

Βέβαια το μεγάλο στοίχημα του επενδυτή είναι η τοποθέτηση των προϊόντων της Creta Farms στο ράφι. Ήδη πραγματοποιούνται επαφές με αλυσίδες σούπερ μάρκετ, και την αγορά του HORECA.

Την ίδια στιγμή αναπάντητα παραμένουν αρκετά ερωτήματα για το που και πως “κάηκαν” εκατομμύρια ευρώ στην Creta Farms. Μόνο την τελευταία εξαετία, από αποζημιώσεις πυρκαγιάς, δανεισμό και δάνειο της EBRD εισέρρευσαν στα ταμεία της Κρητικής αλλαντοβιομηχανίας περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ. Σε αυτά, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, πρέπει να προστεθούν και 25 εκατ. ευρώ τα οποία “κάηκαν” για την πώληση πολύ λίγων ποσοτήτων αλλαντικών στις ΗΠΑ, περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των δύο εστιατορίων “Ντάκος” που κατέβασαν ρολά, ενώ πάνω από 1 εκατ. ευρώ στοίχισε η μηχανή για την παραγωγή του προϊόντος μίνι. Απαντήσεις σε αυτά να δοθούν ενδεχομένως από την έρευνα που διεξάγει η Deloitte, η οποία όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές προσπάθησε να ακολουθήσει τη διαδρομή του χρήματος από την Creta Farms σε υπεράκτιες εταιρείες.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

Πηγή: Capital.gr