Όρια στο ύψος των ΜΕΜΟ που εγγράφονται σε ακίνητη περιουσία λόγω χρεών μετά από δικαστική απόφαση, επιδιώκει να βάλει η Βουλή, για να μη μένουν δεσμευμένα ακίνητα μεγάλης αξίας για μικρότερες οφειλές. Χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, τέθηκε η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία θα απαγορευθεί η εγγραφή ΜΕΜΟ σε ακίνητα πέραν της διπλάσιας αξίας του χρέους, έτσι ώστε να μπει φρένο στην πρακτική της εγγραφής ΜΕΜΟ σε περιουσία των εξ αποφάσεως οφειλετών που είναι δυσανάλογης αξίας σε σχέση με το χρέος τους.

Για να καταδείξει το πρόβλημα, ο εισηγητής της πρότασης, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, έφερε ως παράδειγμα περιπτώσεις οφειλετών που χρωστούν €10 χιλ. και €15 χιλ. και τοποθετήθηκε ΜΕΜΟ σε περιουσία αξίας €1 εκατ. Ανέφερε, παράλληλα, πως στην πρόταση, θα περιληφθεί πρόνοια με την οποία εάν υπάρχει ενυπόθηκη εξασφάλιση που καλύπτει το ποσό οφειλής, το τραπεζικό ίδρυμα να μην έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει ΜΕΜΟ σε περιουσία δανειολήπτη. 
Πρακτικά προβλήματα 

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Τραπεζών, υποστήριξε πως από την εφαρμογή της πρότασης νόμου θα προκύψουν προβλήματα, τόσο σε πρακτικό όσο και σε νομικό και σε συνταγματικό επίπεδο. Η Δήμητρα Βαλιαντή – Πλατή, αναφέρθηκε σε έξι πρακτικά προβλήματα. Όπως είπε, η πρόταση νόμου δεν καλύπτει το ζήτημα ως προς το πώς θα καθορίζεται και από ποιον η αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας, προσθέτοντας πως είναι δύσκολο, χρονοβόρο, δαπανηρό και ανέφικτο η εγγραφή ΜΕΜΟ σε ακίνητο μέχρι τη διπλάσια αξία του χρέους. Μάλιστα, υποστήριξε πως για να εφαρμοστεί η πρόταση θα πρέπει να τροποποιηθεί σειρά νομοθεσιών και να δημιουργηθεί μηχανισμός επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών και των πιστωτών.

Σύμφωνα με τις τράπεζες είναι άλλο η εκτίμηση της αξίας και άλλο η καθαρή εναπομείνουσα αξία ενός ακινήτου, σε περίπτωση που βαρύνεται από παλαιότερα ΜΕΜΟ, η οποία δεν παραμένει σταθερή. Ισχυρίζονται παράλληλα, πως η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των ακινήτων που αλλάζουν, ενώ οι πιστωτές θα πρέπει να προβαίνουν σε επανεκτίμηση της αξίας, εάν αυτή αλλάξει για να εγγράψει επιπρόσθετο ΜΕΜΟ ή να αφαιρέσει ΜΕΜΟ σε περίπτωση μείωσης ή αύξησης της αξίας. Όπως είπε η κ. Πλατή, η πρόταση δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε περίπτωση που κάποιος οφειλέτης κατέχει ένα μόνο ακίνητο, έστω κι αν είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας σε σχέση με το χρέος του.  Καταλήγοντας, σημείωσε πως  θα πρέπει να εξεταστεί η συνταγματική συμβατότητα της πρότασης, αφού πρόνοιες της παραβιάζουν δικαιώματα που προβλέπονται στο Σύνταγμα. 

Προβληματισμούς για την πρακτική εφαρμογή της πρότασης νόμου εξέφρασαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πρότεινε τη συμπερίληψη πρόνοιας, με την οποία θα εγγράφεται ΜΕΜΟ σε ακίνητο με τη χαμηλότερη αξία σε συνάρτηση με το ύψος του δανείου, ώστε να μη δεσμεύονται όλα τα ακίνητα ενός οφειλέτη. Εξάλλου, εκπρόσωπος του Κτηματολόγιου, ανέφερε πως πιθανό να προκύψουν προβλήματα, σε περίπτωση προηγουμένων MEMO στα ακίνητα. Κατά τη συζήτηση αποφασίστηκε όπως Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία, συναντηθούν για την αναθεώρηση της πρότασης νόμου, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα κενά τα οποία πιθανόν να δημιουργήσουν πρακτικά θέματα.