Τις κινήσεις τους στην πολιτικο-διπλωματική σκακιέρα έχουν ετοιμάσει οι βασικοί παίκτες σε Κυπριακό και ενεργειακά, που αναμένεται να γίνουν τον Μάιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κρίσιμη περίοδος φαίνεται ότι θα είναι μέχρι το καλοκαίρι και αναμένεται να επιχειρηθεί πιεστικά να υπάρξει διασύνδεση Κυπριακού με τα ενεργειακά.
 
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, διαμορφώνεται κλίμα για επίσπευση προσπαθειών, αλλά και την άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία, αμέσως μετά τις ψευδοεκλογές. Σε αυτό τον χορό δεν αποκλείεται να μπουν και οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες σαφώς και επιθυμούν να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία να «εκτονώνει την κρίση». Αυτό, θεωρούν οι εταιρείες χωρίς να γνωρίζουν καλά την Τουρκία προφανώς, θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν απρόσκοπτα στο ενεργειακό τους πρόγραμμα.
 
Η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, είναι ωστόσο έτοιμη για συζητήσεις εάν και εφόσον τούτο διασυνδεθεί με το ενεργειακό. Η προσοχή είναι στραμμένη και προς τους βασικούς διεθνείς παίκτες, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά των εμπλεκομένων.
 
Οι Αμερικανοί, που έχουν και διά της Exxon Mobil συμφέροντα, παραμένουν απρόβλεπτοι. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων, Λευκωσίας και Ουάσινγκτον, για συνεργασία ενόψει της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στο νησί. Αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται στην Κύπρο για το ενδεχόμενο ύπαρξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης να μεταφερθούν από εμπόλεμη περιοχή Αμερικανοί πολίτες. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τους Αμερικανούς να μην είναι υποβοηθητικοί στις κυπριακές επιδιώξεις κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Παρά το γεγονός ότι σημειώνεται μια αλλαγή κλίματος αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις έναντι της Κύπρου, είναι σαφές πως για την Ουάσινγκτον δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης της Τουρκίας.
 
Την ίδια ώρα, η γαλλική παρουσία στην περιοχή αναδεικνύει πρωτίστως το γεγονός ότι το Παρίσι επιλέγει να είναι ενεργό στις εξελίξεις και να έχει μόνιμη παρουσία. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ», που θεωρήθηκε ότι στέλνει μηνύματα προς την Άγκυρα, θα έχει και συνέχεια.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αποχώρησή του αεροπλανοφόρου, περί το τέλος Φεβρουαρίου, θα υπάρξει μια άλλη κίνηση που θα ενισχύει τη γαλλική παρουσία. Συζητείται η παρουσία μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Οι δύο χώρες έχουν συνάψει στο παρελθόν συμφωνία για χρησιμοποίηση της βάσης και αυτή φαίνεται πως θα ενεργοποιήσουν τώρα.
 
Σημειώνεται συναφώς ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» και τα τέσσερα συνοδευτικά πολεμικά σκάφη, είχαν τις προηγούμενες ημέρες κινηθεί κοντά στο τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο βρίσκεται στο θαλασσοτεμάχιο 8 για παράνομες γεωτρήσεις. Στην κίνηση αυτή των Γάλλων δεν σημειώθηκε τουρκική αντίδραση, όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές.
 
Στη Λευκωσία είναι, πάντως, ενοχλημένοι με τη στάση της Γερμανίας σε βαθμό που κάποιες ενέργειες του Βερολίνου θεωρούνται εχθρικές. Η γερμανική κυβέρνηση λόγω μεταναστευτικού θέλει να ικανοποιεί την Άγκυρα σε διάφορα πεδία. Είναι γι’ αυτό που το Βερολίνο παρεμποδίζει την ενίσχυση μέτρων/κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για τη συμπεριφορά της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα αυτό θα εγερθεί από την κυπριακή κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο.
 
Κάμερα παρακολούθησης
 
Η κατοχική Τουρκία δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα και στη νεκρή ζώνη, σε μια προσπάθεια επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους. Στην περιοχή της Πύλης Πάφου, στη Λευκωσία, παρά το καφενείο «Spitfire», ο κατοχικός στρατός έχει τοποθετήσει κάμερα παρακολούθησης προβαίνοντας σε μιαν ακόμη παραβίαση. Όπως παραβίαση είναι και η παρουσία του στρατού κατοχής που είναι πλέον εμφανής, παρά το γεγονός ότι υπάρχει από το 1989 συμφωνία απαγκίστρωσης. Η κάμερα παρακολούθησης έχει τοποθετηθεί όχι μόνο για την καταγραφή των κινήσεων στις ελεύθερες περιοχές, αλλά συνιστά και ενέργεια εδραίωσης προέλασης του στρατού κατοχής και στην περιοχή αυτή.
 
Την ίδια ώρα, κινήσεις προέλασης στη νεκρή ζώνη καταγράφονται στα Στροβίλια, αλλά και στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει, πάντως, την ενόχλησή της για το γεγονός ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις χωρίς να προβαίνει σε ενέργειες αποτροπής. Σημειώνεται συναφώς ότι στην περιοχή της Λευκωσίας, την ευθύνη δράσης έχει το βρετανικό απόσπασμα της Ειρηνευτικής Δύναμης.
 
Είναι σαφές πως διαμορφώνεται ένα πιεστικό κλίμα στην περιοχή, με την Κύπρο, που είναι ο αδύνατος κρίκος, να δέχεται τις πιέσεις. Η διαμόρφωση συνεργασιών, όπως με τη Γαλλία, αλλά και κινήσεις ενίσχυσης της άμυνας σε συνδυασμό με διπλωματικές παρεμβάσεις, αποτελούν στην παρούσα φάση το πλαίσιο ενεργειών. Πλαίσιο που σαφώς και δεν είναι αρκετό ακόμη για να σταματήσει την επεκτατική πολιτική της κατοχικής Τουρκίας.
 
ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ -ΕΚ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ- ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ
 
Το νέο γεωτρύπανο, το οποίο έχει αγοράσει η κατοχική Τουρκία από τη Βραζιλία, θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να προετοιμαστεί και να στελεχωθεί με προσωπικό. Το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα μπει σε ενεργό δράση και πού θα δραστηριοποιηθεί; Κάποιες πληροφορίες φέρουν το νέο απόκτημα της Τουρκίας να δραστηριοποιείται, με βάση τους σχεδιασμούς, στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Κάποιες άλλες, θεωρούν πως το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι ειδικοί εκτιμούν πως υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου.