To Top
08:18 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Σε πύργους θα στεγάσουν υπουργεία
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Σε πύργους θα στεγάσουν υπουργεία
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουαρίου 2020, 7:34 μμ

Τρεις πύργους θα ανεγείρει το κράτος στα άδεια κρατικά τεμάχια γης που βρίσκονται στην Αρχιγραμματεία με σκοπό να στεγάσει τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Προς την κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο υπουργείο Εσωτερικών και με τη συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η προκήρυξη διαγωνισμού από τον Έπαρχο Λευκωσίας για την αγορά προκατασκευασμένων κτηρίων στα οποία θα μετακομίσουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι την ανέγερση των νέων κτηρίων στον χώρο της Αρχιγραματείας που αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερα χρόνια.

Το ενδεχόμενο να αγοραστεί κτήριο για να καλύψει τις ανάγκες του υπουργείου Εσωτερικών με βάση τον κατάλογο που ετοιμάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών εξετάστηκε και απορρίφθηκε. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, το κόστος αγοράς ήταν απαγορευτικό για το κράτος και μας έφεραν ως παράδειγμα το Μέγαρο Γιώρκειο, μέρος του οποίου νοικιάζεται στο υπουργείο Υγείας, για το οποίο απαιτείτο ποσό ύψους πέραν των €30 εκατ. περίπου για την αγορά της γης, του κτηρίου καθώς και για τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπουργικό: Aνέγερση 3 συγκροτημάτων για στέγαση 3 υπουργείων

Η απόφαση ανέγερσης νέων κτηρίων για στέγαση υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών στον χώρο της Αρχιγραμματείας είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση στο παρά ένα της μετακόμισης της διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών στο κτήριο της τράπεζας FBME επί της λεωφόρου Μακαρείου, δίπλα από το υπουργείο Εμπορίου στην περιοχή Χίλτον. Στο συγκεκριμένο κτήριο θα μεταστεγαστεί, τελικά, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης προκειμένου να αδειάσει ο χώρος απέναντι από τη Βουλή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων για το νέο κυπριακό μουσείο.

Το νέο μουσείο θα ανεγερθεί στον χώρο όπου βρισκόταν το παλαιό Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή, το κόστος του έργου θα ξεπεράσει τελικά τα €100 εκατ. καθώς στα €83 εκατ. συν ΦΠΑ που υπολογίζεται το κόστος κατασκευής του νέου μουσείου θα προστεθούν άλλα €12 εκατ. περίπου για τη συντήρηση του νέου κυπριακού μουσείου για περίοδο 12 χρόνων. Η προκήρυξη των προσφορών αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο του 2020 και η έναρξη των κατασκευαστικών έργων τον Μάιο του 2021 νοουμένου ότι δεν θα σκαλώσει το έργο στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Η διάρκεια κατασκευής του έργου θα είναι 37 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέντε γνωστά κτήρια θέλει η Κυβέρνηση

Κρατικό Αρχείο - Κρατική Βιβλιοθήκη

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 περιλαμβάνεται κονδύλι ύψους €7,7 εκατ. το οποίο προορίζεται να καλύψει το κόστος της ολικής ανακαίνισης και διαμόρφωσης του κτηρίου της Αρχιγραμματείας, το οποίο σήμερα στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών. Το κτήριο κρίθηκε εδώ και χρόνια ως ακατάλληλο καθώς δεν πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής. Τα έργα ανακαίνισης του κτηρίου θα ξεκινούσαν με τη μεταστέγαση του υπουργείου Εσωτερικών που τελικά δεν θα γίνει. Με βάση τις νέες αποφάσεις που λήφθηκαν, τα έργα ανακαίνισης στο ιστορικό κτήριο της Αρχιγραμματείας θα αρχίσουν όταν θα είναι έτοιμα τα προκατασκευασμένα κτήρια που θα στηθούν στον ίδιο χώρο. Το κτήριο της Αρχιγραμματείας θα ανακαινιστεί πλήρως και θα διαμορφωθεί κατάλληλα με σκοπό να στεγάσει το Κρατικό Αρχείο. 

Στα κρατικά φιλέτα γης στην Αρχιγραμματεία χωροθετήθηκε και το νέο κτήριο της Κυπριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη πληροφόρησε γραπτώς τη Βουλή, με επιστολή του ημερομηνίας 3/2/2020, ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σε συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε στις 4/12/2019 την παραχώρηση τεμαχίου στον χώρο της Αρχιγραμματείας με σκοπό την ανέγερση κτηρίου για τη στέγαση της Κυπριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης».

Καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών

Η μεταστέγαση του υπουργείου Εσωτερικών από το διατηρητέο οικοδόμημα της Αρχιγραμματείας κρίθηκε επιβεβλημένη εδώ και χρόνια για τους ακόλουθους λόγους, όπως τους κατέγραψε σε επιστολή του προς τη Βουλή το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών:  
1. Η διαγνωστική μελέτη του Τμήματος Δημοσίων Έργων κατέδειξε ότι το κτήριο παρουσιάζει στατικά προβλήματα τα οποία έχουν ως αιτία την παρουσία υγρασίας στα θεμέλια και τη διάβρωση των κεραμιδιών στη στέγη. 
2. Προκύπτουν σοβαρά θέματα ασφάλειας και υγείας στο κτήριο λόγω και της συνύπαρξης σε καθημερινή βάση με λυόμενες και πιθανόν επικίνδυνες κατασκευές των οποίων οι στέγες είναι από αμίαντο.
3.  Η Αρχιγραμματεία είναι ένα δυσλειτουργικό και ενεργοβόρο κτήριο, η κατάσταση του οποίου δεν βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας.
4. Οι συνθήκες εργασίας στο κτήριο της Αρχιγραμματείας δεν αρμόζουν σε δημόσιους λειτουργούς που στεγάζονται σε κρατικό κτήριο και ιδιαίτερα σε υπουργείο και δεν ικανοποιούν κανόνες υγιεινής, στέγασης, ποιότητας παροχής υπηρεσιών και υποδοχής κοινού, ενώ η καθημερινή εργασία των υπαλλήλων δυσχεραίνεται περαιτέρω λόγω της συνεχιζόμενης φθοράς του κτηρίου.
Η ακύρωση της μεταστέγασης του υπουργείου Εσωτερικών στο κτήριο της FBME προκάλεσε αναπόφευκτα την έντονη αντίδραση των υπαλλήλων του υπουργείου, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στο κτήριο της Αρχιγραμματείας και να συνεχίσουν να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες μέχρι την αγορά και εγκατάσταση προκατασκευασμένων κτηρίων στην Αρχιγραμματεία. Με επιστολή τους (βλέπε φωτοαντίγραφο) που κοινοποίησαν στο Προεδρικό, στη Βουλή και στα αρμόδια υπουργεία, δεν αποκλείουν τη λήψη δυναμικών μέτρων. Μεταξύ άλλων, οι υπάλληλοι της διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν στην επιστολή τους τα εξής: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε ένα χώρο που χαρακτηρίζεται από άθλιες συνθήκες, όπου είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά σε αμιάντους, στέγες που καταρρέουν, τρωκτικά και πτηνά που περιφέρονται ή εντοπίζονται νεκρά στους χώρους των γραφείων με άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά μας. Αυτό έχει μεγάλη αρνητική επίδραση τόσο στην ψυχολογία όσο και στην παραγωγικότητα του προσωπικού και πιστεύουμε ότι όσα αναφέρουμε πιο πάνω σάς βρίσκουν σύμφωνους και θα σας βρούμε αρωγούς στην υλοποίηση του στόχου της άμεσης μεταστέγασης όλου του προσωπικού σε κατάλληλο/α κτήριο/α μέσω συνοπτικών διαδικασιών». Προειδοποιώντας, παράλληλα, με τα εξής: «Αναμένουμε ότι το αίτημά μας θα τύχει άμεσου χειρισμού ώστε να αποφευχθεί η λήψη δυναμικών μέτρων την οποία σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε». 

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...