Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών προτείνει μια τραγωδία δωματίου με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους, από τις 21 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη. Στον φερώνυμο ρόλο η Στυλιάνα Ιωάννου. 
 
Η παράσταση δεν εστιάζει στην ανωτερότητα του θείου νόμου απέναντι στον ανθρώπινο, αλλά στην ανάγκη να ακούει ο ένας τον άλλο, να μελετά την άλλη άποψη, γιατί κανείς δεν έχει ποτέ δίκαιο μόνος του (στ. 707). Είναι μια πολιτική συζήτηση, μια δημόσια κουβέντα περί των νόμων της πόλεως, που θα πραγματοποιηθεί σε χώρους τέχνης σε Λεμεσό και Λευκωσία. Η παραγωγή θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χορηγιών του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Θυμέλη.
 
Γνωρίζουμε πως η πόλη μόλις έχει βγει από έναν πόλεμο, άρα η ηρεμία είναι απαιτούμενο. Η επερχόμενη σύγκρουση όμως της Αντιγόνης με τον Κρέοντα, σχετικά με την ταφή ή όχι του νεκρού αδελφού της Πολυνείκη, προκαλεί νέες αναταράξεις στην πόλη. Αυτοί οι δύο όχι μόνο δεν μετακινούνται από τη θέση τους, αλλά και υπερασπίζονται με τυφλό και απόλυτο τρόπο τη γνώμη τους, η Αντιγόνη θεωρεί πως φέρει το χρέος του οίκου και από την άλλη ο Κρέοντας δεν κάνει εξαιρέσεις στους νόμους που ο ίδιος μόλις έφερε ως νέος άρχοντας. Ένας νέος κύκλος αίματος ανοίγει, ο τελευταίος για την οικογένεια των Λαβδακιδών.
 
‘Άπολις’ είναι και ο ένας, ‘άπολις’ και ο άλλος λέει ο θεωρητικός Κορνήλιος Καστοριάδης. Αφήνουν δηλαδή το μη καλό να κατοικήσει και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Γιατί όποιος θέλει να ακούει μόνο τον εαυτό του, ακόμη κι αν έχει δίκαιο, αποδεικνύεται άδικος. Το καλό και το κακό, ως εκ τούτου, δεν κατανοείται με όρους ηθικολογίας, αλλά πολιτικά. Η δίκαιη πολιτική πράξη, για να είναι αυθεντικά δίκαιη, πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο στενά πολιτικούς παράγοντες, αλλά και πολλούς άλλους μη-πολιτικούς.
  • Λεμεσός, Αποθήκες Παπαδάκη, 21, 22, 28, 29/12, 4 & 5/1 19:00, 23/12 & 3/1 20:30, Λευκωσία, Γκαράζ, 10 & 13/1 20:30, 11 & 12/1 19:00, 97879793.  soldoutticketbox.com
Αίμονας (στον πατέρα του Κρέοντα): Μην έχεις μία μόνο γνώμη, ότι αυτό που λες εσύ είναι το σωστό και τίποτα άλλο. Όποιος νομίζει πως μόνο αυτός σκέφτεται σωστά ή ότι μόνο αυτός έχει γλώσσα και τόλμη, αυτόν αν τον ανοίξεις να δεις, άδειος θα είναι.
 
Συντελεστές 
Σκηνοθεσία/ δραματουργία – Έλενα Αγαθοκλέους
Επεξεργασία κειμένου – Ράνια Ιακώβου, Έλενα Αγαθοκλέους
Xρήση χώρου/ κοστούμια – Μυρτώ Σαρμά
Μουσική – Μαριάννα Μιχαήλ
Κίνηση – Ελεάνα Αλεξάνδρου
Βοηθός Σκηνοθέτη – Κωνσταντίνα Peter
 
Αντιγόνη – Στυλιάνα Ιωάννου
Ισμήνη – Ελεάνα Αλεξάνδρου
Κρέοντας – Μιχάλης Ασιήκκας
Φύλακας, Άγγελος – Ευριπίδης Δίκαιος
Αίμονας – Νεκτάριος Θεοδώρου
Τειρεσίας – ο ποιητής Μάριος Αγαθοκλέους
 

Πηγή: philenews