Η Visa ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της Plaid -μιας startup εταιρείας η οποία συνδέει εφαρμογές πληρωμών όπως η Venmo και η Square Cash με τους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών ώστε να πραγματοποιούν μεταφορές χρημάτων- έναντι τιμήματος 5,3 δισ. δολαρίων. Το τίμημα σηματοδοτεί διπλασιασμό της αξίας της Plaid σε ένα έτος.

Η 8χρονη εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο κατά το τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της πριν από έναν χρόνο είχε αποτιμηθεί στα 2,65 δισ. δολάρια. Το 2019, η Plaid διπλασίασε τον αριθμό των πελατών της, φτάνοντας τους 2.600, ενώ επέκτεινε τη δραστηριότητά της πέραν τον ΗΠΑ σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία και Ιρλανδία.

Η Visa, με κεφαλαιοποίηση ύψους 420 δισ. δολαρίων και έσοδα 23 δισ. δολαρίων πέρυσι, δεν εξαγοράζει την Plaid για την οικονομική της δυναμική. Τα έσοδα της Plaid το 2019 κυμάνθηκαν μεταξύ 100 και 200 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Υποθέτοντας ότι τα έσοδα της startup εταιρεία ήταν 150 εκατ. δολάρια, σημαίνει ότι η Visa θα καταβάλει για την εξαγορά της ιδιαίτερα υψηλό τίμημα, 35 φορές τις πωλήσεις της, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα που έχουν καταβληθεί στην πρόσφατη ιστορία για την απόκτηση μιας εταιρείας.

Οι βασικοί λόγοι της Visa για την εξαγορά της Plaid είναι δύο. Πρώτον, η Plaid “συνεργάζεται” με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεγαλύτερων fintech εφαρμογών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Venmo, Square Cash, Chime, Acorns, Robinhood και Coinbase. Επομένως, με την εξαγορά, η Visa αποκτά πρόσβαση σε μια σημαντική, ταχέως αυξανόμενη βάση πελατών, στην οποία μπορεί να προωθήσει πρόσθετες υπηρεσίες πληρωμών. Δεύτερον, η Visa διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο ασύγκριτο σε επίπεδο τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με εκατομμύρια πελάτες σε 200 χώρες. Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολη υπόθεση για τη Visa να καταστήσει τη δραστηριότητα της Plaid παγκόσμια.

Ο 32χρονος Zach Perret θα παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Plaid. Ο Perret, ο William Hockey (συνιδρυτής της Plaid) και οι Brandon Watkins και Troy Wickett, δύο τραπεζικά στελέχη της Goldman Sachs που εμπλέκονται στη συναλλαγή, υπήρξαν όλοι τους μέλη της λίστα του Forbes “30 κάτω των 30”.

Οι πελάτες της Plaid, όπως αυτοί της αξίας 35 δισ. δολαρίων εταιρείας πληρωμών Stripe, προέρχονται από τον χώρο των fintech, επομένως ο Perret βλέπει την εξαγορά ως επιβεβαίωση του διευρυνόμενου ρόλου τους στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών εταιρειών. “Ο ρόλος μας στην αγορά είναι να βρίσκουμε ανθρώπους που καινοτομούν εντός των επιχειρήσεων”, λέει.

Η Visa εκτιμά ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, ενώ από το συνολικό τίμημα των 5,3 δισ. δολαρίων θα καταβάλει σε μετρητά 4,9 δισ. δολάρια, με το υπόλοιπο πόσο των 400 εκατ. δολαρίων να καλύπτεται από μετοχές.

Του Jeff Kauflin

Πηγή: Forbes