Η προσέγγιση στο Κυπριακό, με τον Ακιντζί ως εκφραστή της πιο μετριοπαθούς γραμμής και τον Τατάρ ως εκφραστή της σκληρής γραμμής, καθορίζει το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα ενόψει της αναμέτρησης του ερχόμενου Μαρτίου για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της τουκοκυπριακής κοινότητας. Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό, με την Άγκυρα να έχει τον δικό της ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την αναμέτρηση. 
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και χθες οι δύο βασικοί υποψήφιοι σε δηλώσεις τους σχετικά με το Κυπριακό. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, συνηθίζει να περιοδεύει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έκανε λόγο για μια νέα ευκαιρία που προέκυψε από την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου και ανέφερε ότι μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, κατά την έκφρασή του, και την ολοκλήρωση του Brexit αναμένει να συμβάλουν όλες οι πλευρές ώστε να πραγματοποιηθεί μια πενταμερής διάσκεψη, όπως αναφέρεται και στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Βερολίνο.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στο πλαίσιο περιοδείας του σε διάφορα χωριά ο κ. Ακιντζί μίλησε για το Κυπριακό με πολίτες και τους είπε ότι μετά το σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντανά «στο Βερολίνο προέκυψε μια νέα ευκαιρία για λύση». Μετά τις «εκλογές» στο ψευδοκράτος και το Brexit, συνέχισε, «και μετά από μια καλή προετοιμασία όλων των πλευρών, ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλία για μια πενταμερή συνάντηση, πράγμα που αποτελεί σημείο και της δήλωσης του Βερολίνου. Γι’ αυτό, όχι μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά, όλες οι πλευρές πρέπει να συμβάλουν».
 
Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για κάθε πλευρά στην Κύπρο από τη μη λύση καθιστούν πλέον ανάγκη την επίλυση του Κυπριακού όχι μόνο για την τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα, αλλά για όλους στην περιοχή, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί. Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της συνάντησης στο Βερολίνο των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι στόχος είναι πλέον μια στρατηγική συμφωνία με μια διαδικασία που δεν θα είναι ανοικτού τέλους, θα επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα και δεν θα αποτελεί επανάληψη παλιών διαδικασιών.
Στην αντίπερα πλευρά ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ερσίν Τατάρ, κινήθηκε στη λογική της γραμμής των δύο κρατών δηλώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει επιτέλους να κρατήσουν μια στάση ανάλογα με τις πραγματικότητες στην Κύπρο και να υπογράψουν χωριστή συμφωνία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο εκπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος σχολίαζε το προσχέδιο έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης για άλλους έξι μήνες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τατάρ θέλει χωριστή συμφωνία για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι από το 1964 που η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήρθε στην Κύπρο, για να διαφυλάξει την ειρήνη στο νησί, μέχρι σήμερα οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί.Αναφερόμενος στο ψήφισμα 186 του Μαρτίου του 1964 ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι υπάρχει αναφορά σε κυπριακή Κυβέρνηση, αλλά το 1963 οι Ελληνοκύπριοι, όπως ισχυρίστηκε, με τις «επιθέσεις και τις δολοφονίες» εναντίον των Τουρκοκυπρίων γκρέμισαν την Κυπριακή Δημοκρατία που είχαν από κοινού οικοδομήσει με τους Τουρκοκύπριους. «Γι’ αυτό το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες και ήταν ένα ιστορικό λάθος».
Γι’ αυτό, συνέχισε, το να λαμβάνεται το συγκεκριμένο ψήφισμα ως βάση για τη συνέχιση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο οδηγεί σε αδιέξοδο για να λάβει ο ΟΗΕ νέες αποφάσεις και συνεχίζεται ένα ιστορικό λάθος που αποτελεί την απαρχή του να μένει άλυτο το Κυπριακό.Ο Τατάρ διαμαρτύρεται γιατί σε μια απόφαση δεν ζητείται η υπογραφή και της τουρκοκυπριακής πλευράς, λέγοντας ότι σε ένα τέτοιο θέμα η υπογραφή της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι μια νομική και δικαιωματική υποχρέωση.
 
Υποστήριξε ακόμα ότι μια άλλη σοβαρή πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν οι μισές από τις δαπάνες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ «καλύπτονται σήμερα από το δίδυμο Ελλάδας – Ελληνοκυπρίων». Στην έκθεση προς τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, συνέχισε ο κ. Τατάρ, αναφέρονται ως λόγοι της αύξησης της έντασης στην περιοχή το θέμα των υδρογονανθράκων και η κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι υπαίτια για την ένταση είναι η ελληνοκυπρική πλευρά. Το να αποκρύβεται αυτό και να γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία στο ζήτημα είναι παράβλεψη των πραγματικοτήτων, ισχυρίστηκε. 
Για το θέμα του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε τις προτάσεις της τ/κ πλευράς, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία και προβαίνει και θα συνεχίσει να προβαίνει σε απτά βήματα.
Θεωρεί μη επαρκή μια απλή αναφορά στην «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι στο θέμα της άρσης της υπήρξε το 2004 απόφαση από την ΕΕ και γινόταν έκκληση στην έκθεση του Κόφι Ανάν στις 28 Μαΐου 2004.
Για την αναφορά στην έκθεση στα Βαρώσια και ότι υπεύθυνη είναι η Τουρκία για το καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το Βαρώσι είναι μέρος του εδάφους του ψευδοκράτους, ανήκει σχεδόν όλο σε βακούφικα και η «κυβέρνηση» έχει προβεί σε βήματα υπό το φως των εγγράφων και θα αποδώσει με κάποιον τρόπο τα δικαιώματα στους δικαιούχους ιδιοκτήτες.
 
Στο Λονδίνο ο Οζερσάι
 
Στο Λονδίνο μετέβη χθες ο Κουντρέτ Οζερσάι για να δώσει διάλεξη και να έχει κάποιες επαφές με τους Τουρκοκύπριους της Βρετανίας αλλά και άλλους με αφορμή το Brexit.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι μιλώντας στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ανέφερε ότι λόγω του Brexit μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες για τις εμπορικές σχέσεις και οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν, όπως χρόνια πριν, να πωλήσουν κάποια προϊόντα τους στη βρετανική αγορά. Αυτό, ανέφερε, θα ήθελε να μεταφέρει σε κάποιες δεξαμενές σκέψεις στο Λονδίνο ώστε το θέμα να συζητηθεί.
Πρόσθεσε δε ότι θα έχει συναντήσεις στο Λονδίνο με οργανώσεις των Τ/κ που διαμένουν και ζουν στη Βρετανία.