Χρονιάρες μέρες και ο Πρόεδρος -ο κάθε Πρόεδρος κι ο κάθε Πρωθυπουργός- θα έκανε, φυσικά, διακοπές. Της Αμερικής θα περνούσε τις μέρες των γιορτών παίζοντας γκολφ σε κάποιο θέρετρο με πλούσιους φίλους, κλείνοντας ταυτόχρονα εμπορικές συμφωνίες, της Ρωσίας κάνοντας βουτιές στις παγωμένες λίμνες της χώρας για να επιδείξει για άλλη μια φορά την κράση του, της Ολλανδίας ποδηλατώντας δίπλα από τα κανάλια του Άμστερνταμ, της Γαλλίας πίνοντας σαμπάνιες κάπου κρυμμένος, μη δίνει λαβές στους απεργούς… Ο καθένας ανάλογα με τα γούστα, τα ενδιαφέροντα, την παιδεία, την αισθητική και τις ισορροπίες που θέλει να κρατήσει εντός και εκτός. 
Στην Κύπρο τι ισορροπίες να θέλει να κρατήσει ένας Πρόεδρος και να αποδείξει τι; Όλα περνούν και ξεχνιόνται πριν αλέκτορα φωνήσαι. Είτε στις Σεϋχέλλες πάει με το τζετ πλούσιου φίλου είτε στο πάρτι του Ψινάκη υποδεχτεί τον καινούργιο χρόνο, δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Αν είχαμε τον Γιώργο Βασιλείου Πρόεδρο, ίσως μας έστελνε χαιρετίσματα από τη Βιέννη όπου θα πήγαινε να παρακολουθήσει την περίφημη συναυλία ή από τις χιονισμένες Άλπεις όπου θα βρισκόταν για σκι. Αν είχαμε τον Δημήτρη Χριστόφια, θα ξέραμε πως ψήνει σούβλα για την οικογένεια στο Κελλάκι. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα μπορούσε να είναι σε πολλούς τόπους. Στο πάρτι της Σάσας Μπάστα, του Παντελίδη (αν ζούσε), της Φουρέιρα, του Ψινάκη… Σε κάποιο πάρτι αυτής της κλάσης, γιατί, όπως διαμήνυσε στους haters η θυγατέρα του, «θα συνεχίσει να είναι ένα χαρούμενο άτομο και να απολαμβάνει τη ζωή στο μέγιστο». Μια χαρούμενη οικογένεια λοιπόν απολαμβάνει τη ζωή στο μέγιστο, στο μητροπολιτικό άστυ, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα. Τόσο εύγλωττα που δεν χρειάζονται καμία ερμηνεία. 
Και στο περιθώριο της οικογενειακής εξόρμησης στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε την ιστορική συμφωνία για τον αγωγό EastMed με βαρυσήμαντες δηλώσεις ένθεν και ένθεν. «Παρά τον βροχερό καιρό, το κλίμα όποτε υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πάντα θερμό», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. «Στην Κύπρο λέμε ότι όταν βρέχει είναι ευλογία. Ιδιαίτερα στα νησιά που έχουν ανομβρία», αντιλάλησε ο δικός μας Πρόεδρος. Και με τις δηλώσεις αυτές έκλεισε άλλο ένα επεισόδιο μιας spectacular ζωής. Τι καλύτερο όπλο για να αντιμετωπίσεις τις φωνασκίες και τις απειλές του Ερντογάν; Είναι λες και βρίσκεσαι σε ένα αεροπλάνο που κουνάει και κοιτάς τις εκφράσεις των αεροσυνοδών για να καταλάβεις αν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Έτσι κι εμείς, κοιτάμε τον Πρόεδρο και τις θυγατέρες του δίπλα στους Ψινάκηδες, μες στην τρελή χαρά, και λέμε «όλα βαίνουν καλώς». Αν δεν υπήρχε αυτή η οικογένεια, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. 

[email protected]