To Top
12:52 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Έρχονται μέτρα στήριξης για τον αγροτικό τομέα
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Έρχονται μέτρα στήριξης για τον αγροτικό τομέα
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαρτίου 2020, 1:56 μμ
Σειρά μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού τομέα ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από έκτακτη συνεδρία σήμερα. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, πρόκειται για επιπρόσθετα μέτρα μαζί με αυτά που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο  αποφάσισε την δωρεάν παραχώρηση νερού ίση με το 20% της ποσότητας που θα καταναλωθεί στο τρίμηνο στους αγρότες. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης νερού για το 2019 και η μη αποκοπή νερού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις μέχρι και τον Αύγουστο 2020.

Επίσης, αποφασίστηκε η πλήρη αποζημίωση των αγροτών που η επιχείρηση έχει πληγεί από τον κορωνοϊό με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι και το Πάσχα.
Ακόμη απλοποιούνται οι διαδικασίες άντλησης χρηματοδότησης στις τρέχουσες διαδικασίες που αφορούν τον αγροτικό τομέα και η αυτόματη ανανέωση αδειών εργατών τρίτων χωρών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα.
 
Πιο αναλυτικά αποφασίστηκαν τα πιο κάτω:

1. Εφαρμογή μέτρων που αφορούν το νερό, που αποτελεί βασικό στοιχείο στην αγροτική δραστηριότητα και το κόστος του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τιμή πώλησης των προϊόντων προς τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

(α) Η παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού προς τους γεωργούς ίσης με το 20% της ποσότητας που θα έχει καταναλωθεί την τετραμηνία Μαρτίου-Ιουνίου.

(β) Η διευκόλυνση αποπληρωμής των τιμολογίων των αγροτών για το νερό. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις κατανάλωσης της πιο πάνω περιόδου προς τους γεωργούς, αντί να εκδοθούν  από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ανά διμηνία (Μάρτιος - Απρίλιος και Μάιος – Ιούνιος), θα κατανεμηθούν στις χρεώσεις κατανάλωσης των επόμενων τριών διμήνων, μέχρι το τέλος του έτους.  Σημειώνεται ότι, η αποπληρωμή των τιμολογίων προβλέπεται να γίνεται σε 90 μέρες από την έκδοσή τους και ως εκ τούτου με αυτή τη διευκόλυνση δίδεται στους αγρότες ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο για συμμόρφωση.

(γ) Η μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης για το 2019.

(δ) Η μη αποκοπή του νερού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις λόγω καθυστερημένων οφειλών, μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

2. Πλήρης και έγκαιρη αποζημίωση αγροτών για ζημιές που έχουν υποστεί συγκεκριμένοι τύποι καλλιεργειών κατά την προηγούμενη περίοδο λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Αν και οι αποζημιώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τόσο τον μέσο όρο αποζημιώσεων της τελευταίας 20ετίας όσο και τις αρχικές εκτιμήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αποφασίστηκε η καταβολή ολόκληρου του ποσού, που φτάνει τα €11,2 εκ. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η καταβολή των αποζημιώσεων αυτών να αρχίσει μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες και να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

3. Διευκόλυνση των αγροτών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μετακινώντας τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεών τους σε χρόνο που έχει συμφωνηθεί με τις αγροτικές οργανώσεις. Επιπρόσθετα, απλοποιούνται οι διαδικασίες άντλησης χρηματοδότησης σε τρέχουσες δράσεις.

4. Επίσπευση της επιστροφής του ΦΠΑ που οφείλεται σε αγροτικές επιχειρήσεις. Μετά από επικοινωνία που έγινε ανάμεσα στο Υπουργείο Γεωργίας και τον Έφορο ΦΠΑ, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ θα γίνει άμεσα.

5. Αυτόματη ανανέωση των αδειών για εργάτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα.

6. Τέλος, οι αγροτικές επιχειρήσεις θα επωφελούνται και από τα ευρύτερα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση καθώς και τα συμπληρωματικά μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα ή θα αποφασιστούν στη συνέχεια και αφορούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, τα οποία είναι οριζόντια και αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, είτε μένουν ανοικτές είτε κλείνουν. 


Τέλος, αποφασίστηκε η παραχώρηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας σε φιλοζωικές οργανώσεις για σκοπούς σίτισης ζώων. Πρόκειται για έκτακτη πρόσθετη χορηγία ύψους 50.000 ευρώ για αγορά τροφής. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, σύντομα θα ανακοινωθεί ένα ευέλικτο σχέδιο.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...