To Top
13:02 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Αντίδοτο προς έγκριση: Πέραν των 10 ν/σ ενώπιον της Βουλής
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Αντίδοτο προς έγκριση: Πέραν των 10 ν/σ ενώπιον της Βουλής
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαρτίου 2020, 12:08 μμ
Το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, τίθεται σήμερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
 
Το πακέτο περιλαμβάνει δέκα και πλέον νομοθετήματα, τα οποία θα αποτελέσουν το αντίδοτο στον ιό. Τα κυβερνητικά μέτρα θα συμβάλουν στην ανακούφιση των πολιτών, στην ενίσχυση των εισοδημάτων, στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, οι βουλευτές αναμένεται να μεταβούν στην Ολομέλεια με συναινετική προσέγγιση, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ-ΚΤΚ: Στηρίζουμε το παζάρι, όχι τις τράπεζες

Στο αρχικό πακέτο μέτρων έγιναν κάποιες αλλαγές, ώστε να περιληφθούν κάποιες εισηγήσεις των κομμάτων. Χθες, τα νομοσχέδια προωθήθηκαν στη Βουλή, για να τα μελετήσουν τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων. Σημαντικά είναι τα νομοσχέδια που προβλέπουν την αναστολή των δόσεων προς τις τράπεζες για εννέα μήνες, καθώς και η παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €2 δισ. προς τις τράπεζες για την παραχώρηση χαμηλότοκων δανείων.
 
Με τις αλλαγές που έγιναν στα νομοσχέδια, παρατείνεται η αναστολή της αύξησης του ΓεΣΥ από την 1η Απριλίου μέχρι την 30ή Ιουνίου αντί μέχρι το τέλος Μαΐου που προέβλεπε το προηγούμενο νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα με νομοσχέδιο επιδιώκεται η αναστολή πρόσθετου φόρου και τόκου σε σχέση με το ΦΠΑ, για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων για τις φορολογικές περιόδους που λήγουν στις 29 Φεβρουάριου, 31 Μαρτίου και στις 30 Απριλίου, νοουμένου ότι οι φορολογούμενοι υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για τις συγκεκριμένες περιόδους και καταβληθεί το ΦΠΑ μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Οι εξαιρέσεις
Από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται τα φορολογικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, συλλογής και διανομής νερού. Επίσης εξαιρούνται παντοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων, φρουταρίες, κρεοπωλεία, ψαραγορές, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, περίπτερα, βενζινάδικα,  καταστήματα που σχετίζονται με την πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλιοπωλεία, φαρμακεία, η Cyta, η ΑΗΚ, καθώς και οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου άλλων εταιρειών.

Παράλληλα, άλλο νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στον υπουργό Οικονομικών να εκδώσει διάταγμα για την αναστολή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος για εταιρείες, για αυτοεργοδοτούμενους με λογαριασμούς ή υπόχρεους για υποβολή δήλωσης.
Για δύο μήνες η αναστολή για ληξιπρόθεσμες

Εξάλλου, άλλο νομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή των δόσεων (Μάρτιος-Απρίλιος) που καταβάλλουν όσοι οφειλέτες είναι ενταγμένοι στο σχέδιο αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων εισφορών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Παράλληλα επεκτείνεται για δύο μήνες η περίοδος αποπληρωμής. Επίσης, νομοσχέδιο δίνει την εξουσία στην υπουργό Εργασίας να αποφασίζει για τα επιδόματα ασθενείας, την παροχή ειδικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς και για το ανεργιακό επίδομα.

Επιπρόσθετα, με νομοσχέδιο δίδεται η δυνατότητα σε μέλη συλλογικών οργάνων να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Σήμερα θα τεθούν προς ψήφιση και τα νομοσχέδια για το πάγωμα των εξώσεων ενοικιαστών μέχρι το τέλος Μαΐου αλλά και για την επιβολή εξωδίκων προστίμων όσων πολιτών παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση απέσυρε τον προηγούμενο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που έστειλε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Κατάθεσε νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €369 εκατ. τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη των κυβερνητικών μέτρων συνολικού ύψους €813 εκατ.

 
 
  Ελευθερία Παϊζάνου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...