Είναι απαραίτητο να γίνει διαμόρφωση μιας συγκροτημένης και στοχευμένης κρατικής στεγαστικής πολιτικής δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σε χαιρετισμό του σε ημερίδα για τη στεγαστική πολιτική που διεξήχθη στην Παλαιά Αγορά Παλλουριώτισσας, προσθέτοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να τεθούν οι βάσεις για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Ο κ. Στεφάνου αφού ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τις αιτίες και τις συνέπειες του στεγαστικού προβλήματος προέβη και σε σειρά προτάσεων, οι οποίες όπως ανέφερε έχουν ήδη διαβιβαστεί στην Κυβέρνηση, ενώ στις 13 Ιουνίου προγραμματίζεται συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, για να συζητηθούν διεξοδικά.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, η απουσία ολοκληρωμένης κρατικής στεγαστικής πολιτικής και τα εμπόδια που ορθώνονται στην εξεύρεση του απαιτούμενου κονδυλιού για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια, διαμορφώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία λαμβάνει τις διαστάσεις στεγαστικής κρίσης για τα κάτω στρώματα της κοινωνίας.

Είπε ότι το πρώτο που είναι απαραίτητο να γίνει είναι η διαμόρφωση μιας συγκροτημένης και στοχευμένης κρατικής στεγαστικής πολιτικής προσθέτοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να τεθούν οι βάσεις για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η εκστρατεία που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα για το στεγαστικό πρόβλημα πραγματοποιείται «για να αναδείξουμε τι χρειάζεται και τι μπορεί να γίνει για να δοθούν λύσεις σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στην απόκτηση στέγης».

Δήλωσε ότι στη χρονική συγκυρία ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση στέγης, δεν υπάρχει επαρκές κτιριακό απόθεμα προς αγορά ή ενοικίαση σε προσιτές τιμές.

Σημείωσε ότι το κόστος απόκτησης γης, αστικής ή μη, καθώς και το κατασκευαστικό κόστος βρίσκονται στα ύψη σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που αδυνατούν να διασφαλίσουν αξιοπρεπή στέγη, είτε κτίζοντας, είτε ενοικιάζοντας αυξάνεται.

Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί ενώ το κόστος απόκτησης κατοικίας έχει αυξηθεί σημαντικά, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το δίλημμα ανάμεσα στην απόκτηση στέγης και στη δημιουργία οικογένειας κυριαρχεί στις αποφάσεις πολλών νέων ανθρώπων γιατί η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν μπορεί να έχει και τα δύο ενώ, όπως επισήμανε, έπρεπε να έχει και τα δύο.

Πρόσθεσε ότι εκτός των νεαρών ζευγαριών, η στεγαστική κρίση πλήττει κυρίως τους μονογονιούς, τους φοιτητές, τους πρόσφυγες, τις ευάλωτες ομάδες λέγοντας ότι το φαινόμενο των αστέγων σήμερα πάει να γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για το στεγαστικό

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι χρειάζεται να προωθηθούν άμεσα πολιτικές που να δίνουν συγκεκριμένες και αποτελεσματικές απαντήσεις στο στεγαστικό πρόβλημα.

Όπως εξήγησε, αυτές οι πολιτικές πρέπει να απαντούν στην αύξηση του κόστους απόκτησης στέγης δίνοντας διεξόδους στη χρηματοδότηση, πρόσβαση σε προσιτή στέγη και γενικά βοηθώντας στην απόκτηση στέγης.

«Στο κέντρο της πρότασής μας για την ύπαρξη συγκροτημένης κρατικής στεγαστικής πολιτικής βρίσκεται η ίδρυση ενός Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα ο οποίος θα έχει την ευθύνη χάραξης πολιτικής σε στρατηγικό επίπεδο», είπε, σημειώνοντας ότι, θα επιλαμβάνεται ταυτόχρονα θεμάτων συντονισμού, στόχευσης, προτεραιοτήτων και συνολικής αξιολόγησης όλων των σχεδίων με οργανωμένο, μεθοδικό και συστηματικό τρόπο.

«Ακούσαμε πρόσφατα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρεί σε μια τέτοια εξαγγελία. Ελπίζουμε ότι θα έρθει ενώπιον μας μια πρόταση που ν’ αφορά όντως ένα Φορέα, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα και τις αρμοδιότητες να εκτελεί όλες τις πιο πάνω λειτουργίες», είπε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι τον ρόλο του Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα μπορεί να τον διαδραματίσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Γης, «ασφαλώς με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, την επαρκή στελέχωσή του και την απόδοση όλων των απαραίτητων εργαλείων».

Σημείωσε ότι μέχρι τη δημιουργία αυτού του Φορέα υπάρχει ανάγκη ν’ αναπτυχθούν εκ παραλλήλου προγράμματα και σχέδια από τον Οργανισμό που να προσφέρουν διεξόδους για τη στέγαση των μικρομεσαίων στρωμάτων και των ευάλωτων ομάδων.

Συμπλήρωσε ότι μαζί με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης θα πρέπει να υπάρξει διαχείριση του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης.

Επιπλέον, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής είναι η πτυχή που αφορά τους πρόσφυγες και είπε ότι το ΑΚΕΛ κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά το προηγούμενο διάστημα για το θέμα των επικίνδυνων πολυκατοικιών, κι αυτή του η παρέμβαση απέδωσε αποτελέσματα αφού προκάλεσε την αντίδραση και την κινητοποίηση της Κυβέρνησης και της κρατικής μηχανής.

Σημείωσε ότι πέραν της ανάγκης επιδιορθώσεων και άμεσης διαχείρισης των σοβαρών προβλημάτων που αφορούν συγκεκριμένους προσφυγικούς συνοικισμούς οι οποίοι αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου, είναι ανάγκη η Πολιτεία να αναπροσαρμόσει την προσφυγική πολιτική στα σύγχρονα δεδομένα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, επεσήμανε ότι αυτή η προσαρμογή πρέπει να περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση διαδικασιών, την αναθεώρηση προς τα πάνω του ύψους των χορηγιών και των επιδοτήσεων που παραχωρούνται και τη διαφοροποίηση των κριτηρίων για να καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.

Πηγή: KYΠΕ