Η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός δικτύου φιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, Χάρης Γεωργιάδης, ύστερα από συνάντηση της Επιτροπής με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας για τις σχέσεις με Μάλτα και Κύπρο του γερμανικού κοινοβουλίου, προσθέτοντας πως για την ώρα απέχουμε πολύ από μια τέτοια προοπτική.

Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας τη συνάντησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς για το Κυπριακό και την Τουρκία, προσθέτοντας ότι θέση της Κύπρου είναι πως πρέπει και η Τουρκία να συμπεριφερθεί ως ένας καλός γείτονας, να επιδείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Συμπλήρωσε πως ζητήθηκε η βοήθεια των Γερμανών βουλευτών και τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός δικτύου φιλίας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και πως η Κύπρος επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό το δίκτυο κρατών, τα οποία θα συνεργάζονται σε ένα ειρηνικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως για την ώρα απέχουμε πολύ από μια τέτοια προοπτική και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της ρωσικής εισβολής που κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τις λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη θα πρέπει να ιδωθούν από κοινού και όχι από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.
Στις δικές της δηλώσεις, η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Derya Türk-Nachbaur είπε πως οι γερμανο-κυπριακές σχέσεις βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χώρα η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου στο Βερολίνο, κατά την οποία υπήρξαν ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες.

Πρόσθεσε πως Γερμανία και Κύπρος συνδέονται από μια μακροχρόνια φιλία και εταιρική συνεργασία, βασιζόμενη στις κοινές αξίες και τα κοινά ενδιαφέροντα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώθηκε, πέραν τούτων, μια εντυπωσιακή εκδήλωση αυτής της στενής σχέσης, η οποία δίνει έναν λόγο παραπάνω, ώστε να τονιστεί αυτή η εξαιρετική υποστήριξη από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κ. Türk-Nachbaur εξέφρασε επίσης θερμές ευχαριστίες προς την κυπριακή κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρείχε σχετικά με την εκκένωση Γερμανών πολιτών από το Σουδάν, προσθέτοντας πως οι πτήσεις από το νησί οργανώθηκαν με πολύ γρήγορες διαδικασίες, παρέχοντας πολύ μεγάλη βοήθεια σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, μία ακόμα απόδειξη της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών σχέσεων, όπως είπε.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της ομάδας φιλίας, η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, αποτελώντας έναν αξιόπιστο εταίρο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο χάρη στη γεωγραφική της θέση, τον πλούσιο πολιτισμό της και τις δυνατότητες μιας δυναμικής οικονομίας, ενώ στάθηκε στη δέσμευση της Κύπρου για προαγωγή κοινών αξιών και ενίσχυση της ΕΕ.