Προεδρικό και Πινδάρου επιχειρούν να στήσουν γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας και να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφωνίες τους. Η Κυβέρνηση θέλει τη στήριξη του ΔΗΣΥ στην Βουλή για να μπορούν να εγκρίνονται τα κυβερνητικά νομοσχέδια και η Πινδάρου, θέλει να έχει ενημέρωση από προηγουμένως και όπου κρίνει, να βάζει και τη δική της πινελιά. Παραμένει βέβαια να αιωρείται το θέμα του ΕΛΚ και της συμμετοχής ή όχι υπουργών της Κυβέρνησης στις εργασίες του.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε χθες στο Προεδρικό την Αννίτα Δημητρίου και τον Ευθύμιο Δίπλαρο και τα είπαν για το Κυπριακό, και για τη Βουλή και για το θέμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τη συμμετοχή στις εργασίες του, των Υπουργών της Κυβέρνησης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη δήλωσε του δεν ξεκαθάρισε, τις προθέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά τη συμμετοχή Υπουργών στο ΕΛΚ, ενώ από την άλλη, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δήλωσε πώς το θέμα έχει κλείσει για την Πινδάρου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο και κατά την προεκλογική εκστρατεία αλλά και μετά την εκλογή του, έχει εκφράσει τη βούληση για ειλικρινή συνεργασία με όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και αυτό θα συνεχίσει να πράττει και να επιδιώκει», σημείωσε, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προσθέτοντας ότι, τα κόμματα της Κύπρου, είναι κύτταρα της δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θέλει, να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία.

Ερωτηθείς για το θέμα της συμμετοχής ΕΛΚ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την εκλογή του έχει δεχθεί προσκλήσεις από διάφορες ευρωπαϊκές δυνάμεις και ο ίδιος επέλεξε να συμμετέχει μετά από πρόσκληση στο ΕΛΚ, το οποίο και πράττει. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, θα είναι μέλος και θα συνεχίσει να είναι μέλος στο ΕΛΚ».

Ερωτηθείς αν θα συμμετέχουν και οι υπουργοί της Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που συμμετέχει ο αρχηγός του κράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταφέρει τις θέσεις του ενώπιον του ΕΛΚ, υπάρχει αυτή η συνεργασία με το ΕΛΚ».

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση εκφράστηκε από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας παράπονο για την απόρριψη σημαντικών νομοσχεδίων από τη Βουλή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα για παράπονο είτε από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε της Κυβέρνησης. Εκείνο που υπάρχει είναι μια ειλικρινής ανησυχία από πλευράς της Κυβέρνησης για όλα τα νομοσχέδια, τα οποία προωθούνται στη νομοθετική εξουσία, καταρχάς, να τυγχάνουν μιας παραγωγικής, ουσιαστικής επεξεργασίας από τη νομοθετική εξουσία, από τα κόμματα, από τους βουλευτές και για την ταχεία επεξεργασία τους, για να μπορούν να υλοποιούνται το συντομότερο δυνατόν.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε η πρωτοβουλία της Προέδρου του ΔΗΣΥ για ενημέρωση του κοινού για το περιεχόμενο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι συζητήθηκε και ότι ήταν κάτι που συζητήθηκε και σε προηγούμενη συνάντηση. «Εμείς, κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην περαιτέρω ενεργοποίηση και της κοινωνίας, αλλά και του διεθνή παράγοντα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού είναι καλοδεχούμενη. Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι επικεντρωμένος στη μεγάλη διπλωματική του προσπάθεια για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της συμφωνημένης λύσης».

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι στη συνάντηση ξεκαθάρισαν κάποια ζητήματα κι ενημερώθηκαν για θέματα που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής ή χειρίζεται η προεδρία του κράτους.
Ο ΔΗΣΥ ως η αντιπολιτευτική δύναμη σταθερότητας της χώρας θα συνομιλεί με τον ΠτΔ, με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου για το καλό της Κύπρου και των πολιτών, ανέφερε.
Γι’ αυτά που συμφωνούν, είπε, τα στηρίζουν, εκεί που διαφωνούν τεκμηριώνουν την αντίθετη άποψή τους, ανέφερε, κι έτσι ο ΔΗΣΥ θα εξακολουθήσει να πορεύεται στην αντιπολίτευση. «Για να λήξει επιτέλους το ζήτημα που συνεχώς επανέρχεται», ανέφερε.

Η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι συζήτησαν το θέμα του ΕΛΚ, λέγοντας ότι από την στιγμή που ο ΔΗΣΥ ανήκει στην αντιπολίτευση και τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανήκουν σε άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, δεν είναι πολιτικά λογικό να συμμετέχουν στο ΕΛΚ. Συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και «πολύ ορθά» κι αυτό έχει την δική του προστιθέμενη αξία, σημείωσε. Θέση του ΔΗΣΥ, συνέχισε, είναι ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν δύο Υπουργοί στο ΕΛΚ «κι ας μην μεταφέρουμε την εντύπωση ότι εξαρτάται το μέλλον της χώρας ή η επίλυση του Κυπριακού από αυτή καθ’ αυτή την συμμετοχή τους».

Ερωτηθείσα εάν η συμμετοχή Υπουργών στο ΕΛΚ θα βοηθούσε στην προώθηση της πρότασης της κυβέρνησης για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, η κ. Δημητρίου επανέλαβε την αρχική της τοποθέτηση ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ εκεί που είναι εφικτό, και έχει τη δική του πολιτική ευθύνη γι’ αυτό και βγαίνει μπροστά για το Κυπριακό. .