Στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα τεθεί προς συζήτηση την ερχόμενη βδομάδα, η πρόταση του νόμου του ΑΚΕΛ για τα κριτήρια επιλογής συμβούλων ή άλλων συνεργατών σε καθορισμένους αξιωματούχους της Δημοκρατίας, προλαβαίνοντας ουσιαστικά την Κυβέρνηση. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο που αφορά τα κριτήρια απασχόλησης συμβούλων στη συνεδρία της περασμένης Τετάρτης.

Κυβερνητικές πηγές, σημείωναν χθες ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε τελικά χθες στη Βουλή για να παραπεμφθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για συζήτηση. Πρόθεση της Επιτροπής Θεσμών ήταν να συζητηθούν μαζί η πρόταση νόμου και το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Στη πρόταση νόμου, καθορίζονται τα προσόντα αλλά και τα κριτήρια για την απασχόλησης ατόμων, ως συμβούλων σε αξιωματούχους, καθώς όπως αναφέρεται κα στην αιτιολογική έκθεση προς την Βουλή, σκοπός της πρότασης νόμου, είναι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, το οποίο να διέπει την επιλογή συμβούλων ή άλλων συνεργατών από αξιωματούχους της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση συμβουλευτικών, εξειδικευμένων ή άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο ή σκόπιμο. Προστίθεται ακόμα ότι η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά ειδικότερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς, υφυπουργούς, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ή άλλους αξιωματούχους της Δημοκρατίας, οι οποίοι στο πλαίσιο πολιτικών διορισμών διορίζονται από τον ίδιο στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Όπως είναι γνωστό, το ζήτημα της επιλογής συμβούλων ή συνεργατών για την παροχή συμβουλευτικών ή εξειδικευμένων ή άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και σε διοριζομένους από τον ίδιο, απασχολεί έντονα την κοινωνία, υπό την έννοια της ανάγκης διασφάλισης ότι τα επιλεγόμενα εκάστοτε πρόσωπα θα έχουν τα κατάλληλα ακαδημαϊκά ή/και άλλα προσόντα, ανάλογα με το αντικείμενο της καθ’ ύλην αρμοδιότητας του οικείου αξιωματούχου, να επιτελέσουν επάξια τον ρόλο και την αποστολή τους, παρέχοντας ποιοτικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, χωρίς ταυτόχρονα να παρατηρούνται φαινόμενα κατάχρησης, εξουσίας, τα οποία πλήττουν τον δημόσιο βίο», αναφέρεται και προστίθεται ότι, «συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η θέσπιση νομοθεσίας, η οποία να καθορίζει τα κριτήρια επιλογής τέτοιων προσώπων και στο πλαίσιο αυτό τα ελάχιστα αναγκαία ακαδημαϊκά ή άλλα επαγγελματικά προσόντα και/ή επαγγελματική πείρα, τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή τέτοιων προσώπων, έτσι που να αποτρέπονται φαινόμενα κατάχρησης και νεποτισμού και ταυτόχρονα να μη δημιουργείται υπαλληλική σχέση μεταξύ κρατικού αξιωματούχου και επιλεγέντος προσώπου και συνακόλουθα αξιώσεις απόδοσης μονίμου καθεστώτος εργοδότησης στη δημόσια υπηρεσία σε τέτοια πρόσωπα».

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ και η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία ζήτησε στοιχεία από Προεδρικό, Υπουργεία/ Υφυπουργεία και Γραφείο Προέδρου της Βουλής, για τα συμβόλαια των συμβούλων που απασχολούν. Όπως ανέφερε και χθες πηγή από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όταν ολοκληρωθεί η συλλογή στοιχείων, τότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι έλεγχο πραγματοποίηση και η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πρόσφατε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο έλεγχος που αφορούσε τα συμβόλαια των συμβούλων. Δεν έχει όμως διευκρινιστεί πότε και εάν τελικά θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού.

Ο έλεγχος από πλευράς Κυβέρνησης, είχε ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η οποία είχε προκύψει μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί με την αποκάλυψη της απασχόλησης 19χρονης συμβούλου στο Υφυπουργείο Τουρισμού αλλά και τη επιστολή του Γενικού Ελεγκτή στον Πρόεδρο για το θέμα της Μαριλένας Ραουνά, η οποία είχε διοριστεί ως Προεδρικός Επίτροπος, θέση για την οποία δεν υπήρχε εγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό.

Τα κριτήρια της πρότασης νόμου για συμβούλους

Ανάμεσα στα κριτήρια που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου είναι ότι είναι το άτομο που αναλάβει καθήκοντα συμβούλου πρέπει να κατέχει πτυχίο πανεπιστημίου με αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών από το ΚΥ.ΣΑ.ΤΣ., ενώ για περίπτωση παροχής εξειδικευμένης επιστημονικής φύσης, πρέπει να είναι κάτοχος τουλάχιστον μεταπτυχιακού.

Σημειώνεται ακόμα πώς για παροχή υπηρεσιών σε θέματα επικοινωνίας ή δημόσιων σχέσεων, θα πρέπει να είναι κάτοχος αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών σε συναφές πεδίο ή δίπλωμα στη Δημοσιογραφία από εγγεγραμμένο στο οικείο Μητρώο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ίδρυμα ή άλλο επαγγελματικό τίτλο ή μακρά εγνωσμένη επαγγελματική πείρα σε θέματα δημοσιογραφίας, επικοινωνίας, δημοσίων σχέσεων ή χειρισμού ιστοσελίδας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επιπροσθέτως ευρεία γνώση των κυπριακών και ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Επιπροσθέτως των πιο πάνω, κάθε επιλεγόμενος, όπως αναφέρεται, θα πρέπει:
» Να είναι πολίτης της Δημοκρατίας.
» Να έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας.
» Να έχει λευκό ποινικό μητρώο, το οποίο να αποδεικνύεται βάσει πιστοποίησης
» Αν πρόκειται περί άνδρα, να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει νομίμως απαλλαγεί από αυτές.
» Να μην έχει συγγένεια εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας πρώτου βαθμού με τον οικείο αξιωματούχο της Δημοκρατίας ή με άλλο καθορισμένο αξιωματούχο της Δημοκρατίας.
» Να μην έχει απολυθεί ή, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, να έχουν τερματισθεί οι υπηρεσίες του από τη Δημόσια Υπηρεσία ή από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στη Δημοκρατία ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου κράτους μέλους αυτής.