Η πυρκαγιά, σε περιοχή μεταξύ της κοινότητας Κάθηκα και του δήμου Πέγειας, εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο, 27/5/2023, στις 15:00 και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 21:00. Από την πυρκαγιά κάηκε δασική και δασώδης έκταση, περίπου 30 εκταρίων στο νοτιοδυτικό άκρο του φαραγγιού Φαρκονιών και του Άσπρου ποταμού, ενώ από την πυρκαγιά απειλήθηκαν μεμονωμένες κατοικίες και κτηνοτροφικά υποστατικά, καθώς και το κρατικό δάσος Πέγειας.

Το σημείο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά και μικρό τμήμα της περιοχής που κατέκαψε η πυρκαγιά εφάπτεται με τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Ωστόσο, το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής που κατέκαψε η πυρκαγιά εμπίπτει εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα.

Η πυρκαγιά δεν εξαπλώθηκε εντός του κύριου κρατικού δάσους Πέγειας και του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, αλλά απείλησε άμεσα το παρακείμενο κρατικό δάσος στην περιοχή του εκδρομικού δασικού χώρου της Πυκνής. Μια πυρκαγιά που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν λάμβανε προληπτικά μέτρα η ΑΗΚ για πιο τακτική συντήρηση των καλωδίων σε πρώτο στάδιο εντός και πλησίον των δασών.

Α.Ν.