Πρεμιέρα του Οιδίποδα Τύραννου

Η Μαρία Κυριάκου σκηνοθετεί για τον ΘΟΚ την κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος, ένα από τα πιο πολυπαιγμένα και αγαπητά στο θεατρόφιλο κοινό δείγματα του αρχαιοελληνικού πνεύματος. Η πόλη της Θήβας νοσεί. Το ίδιο κι ο Οιδίποδας, κι ας μην το γνωρίζει ακόμα. Υπόσχεται, ενώπιον των πολιτών που έχουν προστρέξει κοντά του, να δώσει λύση ώστε να απαλλαγούν από το λοιμό που τους ξεκληρίζει. Πρόθεσή του είναι να φωτίσει, όμως η αλήθεια κρύβεται σε γκρίζες ζώνες και αφώτιστες περιοχές. Κάθε πρωτοβουλία του τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πτώση του. Το κουβάρι λύνεται μεν, αργά, μεθοδικά, ωστόσο το απλωμένο νήμα του θα γίνει βρόχος. Κι όταν οι αποχρώσες ενδείξεις, τα μισόλογα και οι εικασίες γίνουν ξεκάθαρες αποδείξεις, το φως των αποκαλύψεων θα γίνει εκτυφλωτικό. Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Δημήτρης Αντωνίου, Αιμιλία Βάλβη, Θανάσης Γεωργίου, Ανδρέας Δανιήλ, Έλενα Καλλινίκου, Στέλιος Καλλιστράτης, Ζωή Κυπριανού,  Φοίβος Μαρκιανός, Γιάννης Μίνως, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Πολυξένη Σάββα, Δρόσος Σκώτης, Λένια Σορόκου, İzel Seylani.

Λευκωσία, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, 1/7 , 2/7 (με αγγλικούς & τουρκικούς υπέρτιτλους). 21/7, 22/7 (με ελληνικούς υπέρτιτλους), 9μ.μ. www.thoc.org.cy, τηλ. 77772717

«Ξύλινοι ήχοι» στην Αξιοθέα

Με τη συναυλία «Ξύλινοι ήχοι» συνεχίζεται το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συναυλία επικεντρώνεται στους ξύλινους ήχους του βιολιού, της βιόλας, του τσέλου και της μαρίμπας, αναδεικνύοντας τη μαρίμπα ως σολιστικό όργανο μέσα από κομμάτια ορόσημο. Η ονομασία της συναυλίας «Ξύλινοι ήχοι» είναι εμπνευσμένη από το τελευταίο έργο του προγράμματος LΙgNeouS του συνθέτη Αndy Αkiho, το οποίο περιγράφει κάτι που είναι φτιαγμένο από ξύλο ή μοιάζει με ξύλο. Θα παρουσιαστούν πέντε έργα σύγχρονου ρεπερτορίου, τα οποία προσφέρουν διαφορετικές τεχνοτροπίες και διαλόγους μεταξύ της μαρίμπας και του κουαρτέτου εγχόρδων. Συντελεστές: Νατάσα Χατζηανδρέου: κρουστά,  Κωνσταντίνος Δεμιρτζόγλου: βιολί, Βίκη Χατζηανδρέου: βιολί, Νικόλας Ευθυμίου: βιόλα, Ρομπέρτας Γκροντ: τσέλο.

Λευκωσία, Αξιοθέα, 8.30μ.μ., τηλ. 22894531

Κανένας: Μουσικό αναλόγιο με Μ.Κατσαρή και Β.Γέττο

Υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο; Με αφορμή τα 100 χρόνια από την έκδοση του μυθιστορήματος-σταθμού του James Joyce ‘’Ulysses’’, η αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή και ο μουσικός Βαγγέλης Γέττος ανατέμνουν τις μεταμορφώσεις του Οδυσσέα μέσα από τα έργα τριών λογοτεχνικών ογκόλιθων που επηρεάστηκαν από τις περιπέτειές του μυθικού ήρωα: τον Όμηρο και τον Οδυσσέα του, τον Joyce και τον Ulysses του, τον Νίκο Καζαντζάκη και τον δικό του ‘’Δυσσέα’’. Το σπονδυλωτό μουσικοαφηγηματικό ταξίδι βασίζεται στην ραψωδία ‘’Νέκυια΄΄, την χώρα των νεκρών, που συναντάται και στα τρία έργα.

Λευκωσία, 1,2,3 Ιουλίου Artos House, 8μ.μ. Είσοδος ελεύθερη με κράτηση,  96130158

ΜΕΤΑ, της Αριάννας Οικονόμου

Στο νέο έργο της Αριάννας Οικονόμου με τίτλο «ΜΕΤΑ», μια ομάδα τριών περφόρμερς (Ελισάβετ Παναγιώτου, Γεωργία Κωνσταντίνου Κλάρκ, Ιάνθη Οικονόμου) κινείται στη Στέγη Χορού Λευκωσίας και τον περιβάλλοντα της χώρο, προσκαλώντας το κοινό να τις ακολουθήσει σε μια σειρά χορογραφικών θραυσμάτων. Τα θραύσματα αυτά είναι σημεία εντάσεων με πολλαπλή υπόσταση. Πραγματώνονται μέσα από την εξερεύνηση της συνειδητής κίνησης, της θεωρίας και της πρακτικής της ενσωμάτωσης, που υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη αντίληψη διαμορφώνεται από ολόκληρο το σώμα ως όργανο και φορέα της σχέσης με την πραγματικότητα. Μέσα από την πολιτική σχέση του θεατή, περφόρμερ, ματιού, καθρέφτη και χώρου, δημιουργείται ένα πλαίσιο που εξερευνά τη συνθήκη του παρατηρώ/παρατηρούμαι.

Λευκωσία, Στέγη Χορού, 1 και 3/7 8 μ.μ. 97867289 και 97772264

Επετειακή έκθεση της Φωτοδού

Η Φωτοδός γιορτάζει φέτος 20 χρόνια ζωής και δημιουργικότητας με μια αναδρομική έκθεση στην οποία παρουσιάζονται 140 έργα των μελών της. Στην έκθεση και έκδοση λαμβάνουν μέρος 31 από τα μέλη της Φωτοδού. Παρουσιάζονται έγχρωμενς και ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι οποίες είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς που επιτελείται τα τελευταία 10 χρόνια στη Φωτοδό.

Λευκωσία, Φωτοδός, εγκαίνια 7.30μ.μ. Μέχρι 10/7

Δωρεά 27 έργων του Ανδρέα Εφεσόπουλου στη Λεμεσό

Ο Δήμος Λεμεσού εγκαινιάζει την αίθουσα «Αμαθούς – Παλιά Λεμεσός» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού με τη συλλογή των 27 ελαιογραφιών, που ο ζωγράφος Ανδρέας Εφεσόπουλος δώρισε στην πόλη του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισαγωγή από τη Δρα Νάτια Αναξαγόρου, Προϊστάμενη Πολιτιστικών Υπηρεσιών, παρουσίαση του συνοδευτικού βιβλίου από τον κ. Μίμη Σοφοκλέους, Διευθυντή του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών, αντιφώνηση από τον καλλιτέχνη και δεξίωση. Την συλλογή συνοδεύει και η έκδοση του ομότιτλου βιβλίου «Αμαθούς – Παλιά Λεμεσός» και με συμπληρωματικό τίτλο «Το Ταξίδι».

Λεμεσός, Δημοτική Πινακοθήκη, εγκαίνια 8μ.μ. από τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη

Μουσικοποιητικές ιστορίες

Την παράσταση “Σπουδαίων Αισθημάτων Μουσικοποιητικές Ιστορίες”  οργανώνουν ο Πολυχώρος Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ και ο μουσικοσυνθέτης -ερμηνευτής Ανδρέας Α. Αρτέμης. Ο συνθέτης κι ερμηνευτής Ανδρέας Α. Αρτέμης παρουσιάζει αποσπάσματα από συνθετικές του εργασίες με αφορμή τα 20 χρόνια του στη δισκογραφία. Έργα του σε ποίηση και στίχους γνωστών δημιουργών  από την Κύπρο και την Ελλάδα θα αποδώσουν: Ελένη Ευσταθίου, Νόρα Οικονόμου, Κική Μανώλη, Ιωνάθαν Κωνσταντίνου. Απαγγελίες από την ηθοποιό Τζούλη Γρηγορίου.

Λευκωσία, Πολυχώρος Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ, 8μ.μ., τηλ. 22250652/99651799.

ΒΙΒΛΙΟ

Λευκωσία, Δημοσιογραφική Εστία. Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Κύπριου δημοσιογράφου Γιώργου Κασκάνη με τίτλο «BAHAR», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εν Τύποις. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο κοινωνιολόγος και πρόεδρος του Iδρύματος Universitas Νίκος Περιστιάνης και η επικοινωνιολόγος Deniz Birinci, 7.30μ.μ. 22452185.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Λευκωσία

Λευκωσία, Φωτοδός, Ομαδική έκθεση φωτογραφίας. Μέχρι 10/7

Stand in Line Art (99 412 000). Ομαδική έκθεση με Έλληνες και Κύπριους καλλιτέχνες. Μέχρι 30/7

Alpha C.K. Art Gallery (22751325). Έκθεση με NFTs του Ανδρέα Στυλιανού. Μέχρι 2/7

Διαχρονική (22680145). Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής Πάμπου Μίχλη. Μέχρι 14/7

Marginalia (99657080). Ομαδική έκθεση με Έλληνες και Κύπριους καλλιτέχνες. Μέχρι 2/7.

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπής. Ομαδική έκθεση με έργα Ιαπώνων χαρακτών. Μέχρι 15/10. Η δεύτερη έκθεση στο μουσείο με τίτλο “Χαμπής – Από τη Ζωγραφική στη Χαρακτική, 1970 – 1982” διαρκεί ως τις 14/1/2023.

Λεβέντειος Πινακοθήκη (22668838), «Ιωάννης Κισσονέργης – Απεικονίζοντας τη γυναικεία σαγήνη». Μέχρι 18/9

Λεβέντειος Πινακοθήκη (22668838). Έκθεση «Synergy: τέχνη στη μόδα» της Κίκας Ιωαννίδου και της Μαρίας Νεοπτολέμου. Μέχρι 28/8

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας (22661475). Έκθεση «Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης». Μέχρι 30/10

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (22128157). Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL. Μέχρι 4/9

Λεμεσός

The Edit Gallery (25 251710).  «Let Them Stare» της Στέλλας Καπεζάνου. Μέχρι 10/7

Δημοτικό Κέντρο – Αποθήκες Παπαδάκη (25 367700). Ομαδική έκθεση Re –Scaping. Μέχρι 9/7

The Island Club (25252010). Έκθεση της φωτογράφου Φάρα αλ Κασίμι. Μέχρι 2/7

Λάρνακα

Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (24145375). Έκθεση Νικόλα Αντωνίου. Μέχρι 4/7.

Πόλη Χρυσοχούς

Ξενοδοχείο Anassa (26 888000). Craftland, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με έμπνευση την παράδοση. Μέχρι 7/10.

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ: Elvis, Black Phone. ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ: Lightyear, Jurassic World Dominion, Elcano & Magellan: 1st Voyage Around the World, Top Gun: Maverick, Ainbo, Memory, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, Sonic the Hedgehog 2. 

K-CINEPLEX Λευκωσίας (Prime, The Mall, Nicosia Mall), Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου – τηλ. 77778383, RIO Nicosia Mall, Λεμεσού – τηλ. 25871410.