Ένα υπέροχο πορτρέτο του 18ου Αιώνα βασισμένο στον αριστουργηματικό πίνακα του Τιτσιανό που απεικονίζει την Αικατερίνη Κορνάρο ως Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδριας θα κάνει το δημοπρατικό του ντεμπούτο στην Κύπρο στην Εσπερινή Δημοπρασία της Cypria, η οποία θα γίνει στις 25 Μαϊου στην Γκαλερί Κ στη Λευκωσία.

Ανάμεσα στα 145 αποκτήματα της Cypria που θα δημοπρατηθούν περιλαμβάνονται έργα σπουδαίων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και σύγχρονων εμβληματικών καλλιτεχνών που κυριαρχούν στην κυπριακή, ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη.

Το αυθεντικό πορτρέτο της Κορνάρο του 1452 βρίσκεται στην Γκαλερί Uffizi στη Φλωρεντία. Η  μαεστρία του Τιτσιανό  στην απόδοση προσωπογραφιών γίνεται έκδηλη στο καθηλωτικό βλέμμα της νεαρής βασίλισσας καθώς και στη διαφάνεια του χρώματος, την ατμοσφαιρική μυσταγωγία και την επιβλητική στάση της φιγούρας. Ο μεγάλος Βενετός κολορίστας αποδίδει περίτεχνα το συγκινησιακό πλούσιο χρώμα της ενδυμασίας- η τελευταία μονάρχης της Κύπρου (r.1474-89) είναι ντυμένη με πορφυρά χρυσοκέντητα φορέματα διακοσμημένα με πέρλες ενώ στο κεφάλι της φοράει χρυσή κορώνα με πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια.

Ο τροχός που απεικονίζεται στο φόντο κάτω δεξιά είναι ένα από τα μαρτυρικά σύμβολα που αποδίδονται στην Αγία Αικατερίνη. Το έργο του Τιτσιανό έχει συγκινήσει εκατομμύρια θεατών που το είδαν από κοντά στην Γκαλερί Uffizi ενώ αποτελεί μια από τις πολλές αναγεννησιακές προσωπογραφίες της νεαρής βασίλισσας της Κύπρου την οποία επίσης ζωγράφισε ο Μπελίνι. 

Στο πορτρέτο του 18ου αιώνα που η Cypria φέρνει στη δημοπρατική αγορά (Εκτίμηση: 25000 – 75000), η λεπτότητα του απαλού σκιοφωτισμού που διαχέεται στο έργο του Τιτσιάνο αντανακλάται επίσης στην κορνίζα που το πλαισιώνει δημιουργώντας μια τέλεια συνύπαρξη με τον πίνακα. «Η εντυπωσιακή, περίτεχνα σκαλισμένη κορνίζα που πλαισιώνει το πορτρέτο αναδεικνύει τη ζωηρή ένταση του έργου δημιουργώντας μια ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση στον θεατή» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, Σύμβουλος Τέχνης και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cypria Fine Art Auctions.

Το πορτρέτο ανήκει σε ιδιωτική συλλογή του Ηνωμένου Βασιλείου. Λεπτομερής ανάλυση των στρωμάτων, υλικών και χρωστικών που έγινε το 2002 στο University College London (UCL) έδειξε ότι ο πίνακας δημιουργήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα ενώ πρόσφατη εξέταση του έργου με την χρήση ακτίνων Χ αποκάλυψε την εξαιρετική κατάσταση του πίνακα πιστοποιώντας ότι δεν υπάρχουν ίχνη εργασιών αποκατάστασης.

Κι άλλα σημαντικά έργα

Στα highlights της Εσπερινής Δημοπρασίας της Cypria περιλαμβάνεται το «Λιμάνι της Κοπεγχάγης» του Ιωάννη Αλταμούρα (1852 – 1878), ενός από τους μεγαλύτερους προ-ιμπρεσιονιστές της Ελλάδας. Ο Αλταμούρα αποδίδει την βαθιά μυστικιστική ατμόσφαιρα των θαλασσών της Βόρειας Ευρώπης την οποία προσεγγίζει μέσα από το υπέροχο πνεύμα του Ελληνικού Φωτός (Εκτίμηση: €25000 – 45000). 

Ξεχωριστό έργο αποτελεί επίσης η «Νεκρή Φύση με Σταφύλια» του Έλληνα ιμπρεσσιονιστή Περικλή Πανταζή (1849 – 1884) με τα εξαίσια πράσινα και τις γρήγορες πινελιές που δημιουργούν μια χορευτική κίνηση. (Εκτίμηση:  €10000 – 15000).  

Ανάμεσα στους σπουδαίους Κύπριους καλλιτέχνες, ο Χριστόφορος Σάββα (1924 – 1968) εκπροσωπείται με πολλά έργα ανάμεσα στα οποία ο «Άγιος Σωζόμενος στον Γαλατά» (Λευκή Εκκλησία) ξεχωρίζει με τα αδρά καθαρά επίπεδα και το ζωντανό χρώμα. (Εκτίμηση:  €17000 – 30000). 

Εξέχουσα θέση στη Δημοπρασία κατέχει επίσης η σπανιώτατη Πρώτη Έκδοση (1629) του βιβλίου «Ιστορία των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ» των Jean Baudoin και Anne de Naberat. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ο εξαιρετικά σπάνιος εγχάρακτος χάρτης της Κύπρου «Isle de Cipre» ο οποίος απεικονίζει την παρουσία των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στην Κύπρο μετά την εκδίωξη τους το 1291 από τους Αγίους Τόπους. (Εκτίμηση: €4200 – 6500).   

Το εξαιρετικά σπάνιο βιβλίο της Συλλογής Κυριακών Αρχαιοτήτων του Αλεσάντρο Πάλμα ντι Τσεσνόλα (Lawrence Cesnola’s Collection, Cyprus Antiquities, excavated by Major Alexander Palma di Cesnola, 1876 – 1879) περιλαμβάνεται επίσης στα highlights της συλλογής. Υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα, το βιβλίο παρουσιάζει φωτογραφίες των κυπριακών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές από τον Ταγματάρχη      Αλεσάντρο Πάλμα ντι Τσεσνόλα (1876 – 1879) καθώς επίσης και φωτογραφία χάρτη της Κύπρου.

Περιέχει 38 φύλλα γραμματοσειράς, τα περισσότερα με έντυπο αγγλικό κείμενο ενώ σε 34 από αυτά αναγράφεται χειρόγραφη Ιταλική μετάφραση η οποία πιστεύεται ότι ανήκει στον ίδιο τον Τσεσνόλα. (Εκτίμηση: €13000– 20000). 

 

Ανάμεσα στα 145 αποκτήματα της Cypria που θα δημοπρατηθούν περιλαμβάνονται έργα της Ζωής Ζέγγελη, του Ανδρέα Χαραλαμπίδη, του Δημήτρη Μυταρά, του Απόστολου Γιαγιάνου, του Παύλου Σάμιου, του Στέλιου Βότση, του Τάσου Στεφανίδη, του Ρένου Λοΐζου, του Κωστή Γεωργίου, του Σπύρου Βασιλείου κ.π.ά. Εκτός από πίνακες, η συλλογή περιλαμβάνει λιθογραφίες, μεταξοτυπίες, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, χάρτες κ.ά.

Ολόκληρη η συλλογή παρουσιάζεται στην Γκαλερί Κ και το κοινό μπορεί να την επισκεφθεί μέχρι το μεσημέρι της 25ης Μαϊου. Η δημοπρασία θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω της διεθνούς πλατφόρμας πώλησης έργων invaluable.com