H κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Κύπρου την τελευταία δεκαπενταετία, η Όπερα της Πάφου, θεωρείται δεδομένο ότι θα επανέλθει φέτος τον Σεπτέμβριο, μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές που δεν πραγματοποιήθηκε ελέω κορωνοιού.

Η βελτίωση των υγειονομικών δεικτών και συνεπώς και της οικονομίας της πόλης, θεωρείται και η θρυαλλίδα που θα κινήσει και τις διαδικασίες για την δεύτερη μεγάλη πολιτιστική εκκρεμότητα στην πόλη του Κινύρα: Τη σύσταση του Ιδρύματος Πολιτισμού, που θα αποτελέσει τη συνέχεια του «Πάφος 2017».

Για τον ευρωπαϊκής αναγνώρισης θεσμό της όπερας, αν και υπάρχει ακόμη χρονική απόσταση από τις διεργασίες που πρέπει ν’ αρχίσουν για την ετοιμασία του μεγάλου πολιτιστικού φεστιβάλ, εντούτοις εντός του Δημοτικού Μεγάρου Πάφου ανεπισήμως έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα και θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά του θεσμού στο ετήσιο καλεντάρι του πολιτισμού.

Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρείται πλέον δεδομένο από τη Δημοτική Αρχή, τόσο λόγω της εμφανούς βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, όσο και λόγω της οικονομικής ζημιάς που εκτιμάται ότι υπέστη η Πάφος από τη δίχρονη απουσία μιας εκδήλωσης που είχε διεθνή απήχηση και τεράστιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Οι αρμόδιες δημοτικές Υπηρεσίες καταλήγουν στις πρώτες αυτές επαφές ότι υπάρχει πλέον η χρονική ευχέρεια, αλλά και η υγειονομική συνθήκη ασφαλείας για να γίνουν οι τεράστιες προεργασίες που απαιτούνται για να είναι έτοιμη μια εκδήλωση τέτοιας εμβέλειας. 

Η όπερα όπως είναι γνωστό πραγματοποιείται το πρώτο τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου στον πλατειακό χώρο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Κάτω Πάφου.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της πολιτιστικής συνέχειας της πόλης, που διακόπηκε απότομα ελέω κορωνοϊού, πέντε χρόνια μετά τις πιο θριαμβευτικές στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας της, με τη λειτουργία της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η πόλη της Πάφου είναι ακόμη σε μεταβατικό στάδιο για την αξιοποίηση της τεράστιας κληρονομιάς που άφησε στον δήμο το «Πάφος 2017».

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, με τη σημαντική βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και την επαναφορά από φέτος της όπερας που θα ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για θέματα πολιτισμού, το θέμα φαίνεται να επανέρχεται από παράγοντες εντός και εκτός Δημοτικού Μεγάρου στην επικαιρότητα με στόχο να πιάσουν την άκρη του νήματος που διέκοψε απότομα η πανδημία.

Ενώ ο Δήμος Πάφου ανακοίνωσε επισήμως τη δημιουργία του φορέα πολιτιστικής ανάπτυξης, η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στον ακριβή τρόπο και μεθοδολογία βάσει των οποίων θα γίνει η αξιοποίηση αυτή. Μέχρι τώρα, έχει γίνει μια πρώτη ενημέρωση των δημοτών και εκπροσώπων φορέων από την δημοτική αρχή ως προς τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί, την πολιτική που θα ακολουθηθεί για τη σύσταση και λειτουργία του νέου πολιτιστικού ιδρύματος, ενώ θα γίνει και συζήτηση με τους δημότες για τις δικές τους θέσεις επί του θέματος.

Η όλη διαδικασία, ωστόσο, είναι ακόμη σε στάδιο γενικού περιγράμματος και πολιτικής, χαρακτηριζόμενη από πολλές πλευρές ως «γκρίζα ζώνη», με αποτέλεσμα πολιτιστικοί φορείς και παράγοντες της Πάφου να εκφράζουν ανησυχίες ότι η καθυστέρηση συντείνει στο να ξεθωριάζει ολοένα και περισσότερο η δυναμική που αναπτύχθηκε στην πόλη και επαρχία με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Συνέχεια του Οργανισμού «Πάφος 2017»

Ο νέος φορέας θα αποτελέσει επί της ουσίας τη συνέχεια του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε μικρότερη προφανώς κλίμακα και θα είναι επιφορτισμένος με τον συντονιστικό ρόλο της πολιτιστικής παραγωγής στην Πάφο στο μέλλον και με την αξιοποίηση της τεράστιας παρακαταθήκης που έχει αφήσει στην Πάφο κι όλη την επαρχία η λειτουργία της το 2017 ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Μιλώντας στον «Φ» για το θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου της ΕΔΕΚ, Παναγιώτης Βορκάς, διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται κατά βάση στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, τόσο σε επιδημιολογικό επίπεδο, όσο όμως και σε οικονομικό.

«Αν και η προεπιλογή για το επταμελές Δ.Σ. του νέου φορέα ήταν σχεδόν ολοκληρωμένη», διευκρίνισε, «το θέμα έχει σκαλώσει συνεπεία της πανδημίας. Και αυτό, αφού ο Δήμος Πάφου έχοντας πλέον να διαχειριστεί ένα ελλειμματικό προϋπολογισμό, δεν είναι σήμερα εις θέση να χρηματοδοτήσει το νέο φορέα όπως είναι και ο σχεδιασμός. Γι’ αυτό, εκτιμώ ότι το θέμα θα επανέλθει στο προσκήνιο σύντομα, με τη βελτίωση όλων των δεικτών, επιδημιολογικών και οικονομικών».

Ο Παναγιώτης Βορκάς ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του Δήμου Πάφου για τη σύσταση του νέου πολιτιστικού φορέα της πόλης εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική συνισταμένη και δεν αλλάζει επί της ουσίας της.