Το βραβευμένο σόλο έργο «Animale» των Φραντσέσκα Φοσκαρίνι και Κόζιμο Λοπάλκο αποτελεί τη συμμετοχή της Ιταλίας στο 23ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου. Η παραγωγή φιλοξενείται την Κυριακή 5 Ιουνίου στο Θέατρο Ριάλτο. 

Το σόλο, που τιμήθηκε με το βραβείο Danza & Danza 2018 ερμηνεύει ο περφόρμερ Ρομέν Γουιόν. 

Το «Animale» έκανε πρεμιέρα στην Μπιενάλε Βενετίας το 2018 και είναι εμπνευσμένο από τον ναΐφ Ιταλό ζωγράφο Αντόνιο Λιγκαμπούε (1899- 1965) και το εξαίρετο όραμά του για τον φυσικό κόσμο. φέρνει επί σκηνής, μέσα από τα λόγια του Άγγλου κριτικού τέχνης Τζον Μπέργκερ, μία τρομακτικά αδιάφορη φύση, φτιαγμένη από ενέργεια και αντιπαράθεση, η οποία υπάρχει χωρίς να υπόσχεται τίποτα.

Όπου πρωταρχική ανάγκη της ζωής είναι το καταφύγιο. Όπου προέχει η έκκληση για προστασία. Όπου το πρώτο σημάδι της ζωής είναι ο πόνος. Σε αυτό το σκληρό πλαίσιο, συναντάει κανείς την ομορφιά. Και η ανακάλυψη αυτή θα είναι αιφνίδια και απρόβλεπτη.

  • Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Κυριακή 5 Ιουνίου, 8.30μ.μ. 77777745, Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από Λευκωσία. Πληροφορίες: 99618225

H Φραντσέσκα Φοσκαρίνι είναι χορεύτρια, καθηγήτρια σύγχρονου χορού και χορογράφος. Οι τρεις αυτοί τρόποι με τους οποίους εξασκεί τον σύγχρονο χορό βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση και επικοινωνία, επηρεάζοντας και τρέφοντας ο ένας τον άλλον. Στο χορογραφικό της έργο συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες παραστάσεις: Cantando sulle ossa (Βραβείο Masdanza Καλύτερου Σόλο), Grandmother (Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Equilibrio Roma 2013 Performer), Gut Gift του Y. Godder, Vocazione allAsimmetria με τους A. C. Martini και Oro, Larte di resistere, σε συνεργασία με την Dance Well (έρευνα σχετικά με την κίνηση στη νόσο Πάρκινσον), καθώς και το έργο Animale ένα σόλο για τον χορευτή R. Guion). Στις πρόσφατες δημιουργίες της, περιλαμβάνονται τα έργα Punk. Kill me please και ItaliaMuseo dellAltrove. Ως χορεύτρια, έχει συνεργαστεί με τους Y. Godder και A. Sciarroni.

Ο Κόζιμο Λοπάλκο είναι συγγραφέας και δραματουργός από την Ιταλία. Έχει γράψει το μυθιστόρημα Tutto a posto tranne me και την ανθολογία ποιημάτων La città che non esiste. Ως δραματουργός, έχει γράψει σε συνεργασία με την Francesca Foscarini πολλά χορευτικά έργα συμπεριλαμβανομένου του LANDing, ενός διεπιστημονικού εργαστηρίου βασισμένου στις αρχές της ψυχογεωγραφίας. Ζει και εργάζεται μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας, και έχει ένα σκανδαλιάρικο σκυλάκι, τον Annibale.

Συντελεστές

  • Χορογράφος : Francesca Foscarini
  • Δραματουργία: Cosimo Lopalco
  • Περφόρμερ : Romain Guion

«Η Φραντσέσκα Φοσκαρίνι δημιούργησε με το ‘Animale’, ένα μικρό χορογραφικό αριστούργημα» γράφει ο Τζουζέπε Ντιστέφανο στο Artribune. «Με τη βοήθεια του Γάλλου χορευτή, συνθέτει έναν ισχυρό χάρτη από σημεία, τόσο σωματικά όσο και ποιητικά, αναδεικνύοντας κόσμους ανθρώπινους, αλλά και ζωικούς («η φύση είναι τρομακτικά αδιάφορη» όπως άλλωστε αναφέρει ο Τζον Μπέργκερ), σε μία αέναη συμβιωτική μεταμόρφωση, και σε μία προσπάθεια να κατανοήσει καλύτερα τον ζωικό κόσμο». 

Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος,  Αctive 107.4