Επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ΘΟΚ απέστειλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Ένα Αντρέας Χριστοδουλίδης με αφορμή την ανακοίνωση των χορηγιών ΘΥΜΕΛΗ για επαγγελματικές θεατρικές παραγωγές που θα υλοποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. 

«Μετά λύπης εμού και των συνεργατών μου πληροφορηθήκαμε το ποσό χορηγίας των €30,000 για το ανέβασμα του μιούζικαλ Cabaret κάτι το οποίο ομολογουμένως δεν μας εξέπληξε, αφού τύχαμε ανάλογης αντιμετώπισης από εσάς τα τελευταία χρόνια. Εδώ και πολύ καιρό δεχόμαστε σιωπηλά τον άδικο και εμπαθή τρόπο που αντιμετωπίζετε το θέατρο μας» σημειώνει ο Αντρέας Χριστοδουλίδης.

«Αντιλαμβανόμαστε την πικρία σας για την προσφυγή μας στην αρχή ανταγωνισμού, κάτι το οποίο μας επιβεβαιώνετε με τις πράξεις σας. Εδώ να σημειώσω ότι η προσφυγή μας αυτή, έγινε μόνο και μόνο για το καλό όλων των θεάτρων για να προστατευτούν από τις καταστροφικές συνέπειες του σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ» προσθέτει.

«Κατά καιρούς όπως και στην προκείμενη περίπτωση, χορηγείτε με μεγαλύτερα ποσά, παραγωγές των έξι ατόμων. Στην παραγωγή CABARET που είναι και η μοναδική μας παραγωγή μας για το Β’ εξάμηνο του 2022, στην οποία λαμβάνουν μέρος 16 Καλλιτέχνες (Σκηνοθέτης, ενδυματολόγος/ σκηνογράφος, μουσικοί, χορογράφος, ηθοποιοί, χορευτές) χορηγείτε με το ποσό των €30,000.

»Όπως αντιλαμβάνεστε το ποσό αυτό είναι αποτρεπτικό για το ανέβασμα μιας τόσο μεγάλης παραγωγής και είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτός είναι και ο στόχος σας. Κατόπιν όμως συνάντησης με τους συντελεστές της παράστασης, κοινή απόφαση μας είναι να γίνουν θυσίες και συμβιβασμοί – ποτέ όμως όσο αφορά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα – για να παραμείνει ζωντανό το θέατρο μας και να μην περάσουν 16 καλλιτέχνες και προσωπικό στην ανεργία.

»Είναι δεδομένο ότι με αυτή την άδικη αντιμετώπιση προς το θέατρο ένα δεν πλήττομαι εγώ προσωπικά αλλά άνθρωποι του χώρου που περιμένουν να βιοποριστούν και εκφραστούν μέσω της τέχνης τους.

Το θέατρο ένα, το οποίο λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια και έχει κάνει τομή στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου και έχει εξελίξει την πορεία του θεάτρου στον τόπο μας δεν θα έπρεπε να τυγχάνει τέτοιας μεταχείρισης».

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον ΥΠΠΑΝ, τον Υφυπουργό Πολιτισμού, την Πρόεδρο της Βουλής, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, σε Προέδρους Κομμάτων, στην Ένωση Ηθοποιών Κύπρου και στα ΜΜΕ.