Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe προετοιμάζεται για την 9η του διοργάνωση και εξερευνά πιθανές καλλιτεχνικές αντιδράσεις στη φετινή του θεματική: Pockets (beyond).

Η θεματική στοχεύει να πυροδοτήσει ένα διάλογο για το ποια άτομα είναι ορατά, ποια είναι αόρατα, και γιατί. Ως μέρος αυτής της συζήτησης, το φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινηματογράφου Queer Wave απαντά προτείνοντας την προβολή του ντοκιμαντέρ The Cockettes – γιορτάζοντας την 20η επέτειο του ντοκιμαντέρ, και την πρώτη προβολή του στην Κύπρο. 

Η προβολή θα γίνει – δωρεάν – στις 8μ.μ., την Πέμπτη 7 Ιουλίου, στο Σπίτι της Συνεργασίας, με τη συνοδεία μουσικής, κοκτέιλ και φαγητού.

Ψυχαγωγικό και πολιτικό, το ντοκιμαντέρ The Cockettes (2002) παίρνει το όνομά του από τις θρυλικές Cockettes, ένα θεατρικό γκρουπ φανταχτερών, αβανγκάρντ, queer χίπις που δραστηριοποιήθηκαν στη δεκαετία του 1970 στο Σαν Φρανσίσκο. Με γκλίτερ, drag ενδυμασίες, πρωτοποριακές περφόρμανς, επαναστατική σεξουαλικότητα και πληθωρικό χάος δημιούργησαν μια έκρηξη πολιτιστικού πειραματισμού και καλλιτεχνικής εξωφρενικότητας.

Η Ελλάδα Ευαγγέλου, μέλος της Οργανωτικής και Δημιουργικής ομάδας του φετινού Buffer Fringe σημειώνει: «Το Buffer Fringe καλωσορίζει πειραματικούς καλλιτέχνες και τη δουλειά τους, μια διαδικασία την οποία αντιλαμβανόμαστε ως ένα εν εξελίξει διάλογο με την κοινότητα – από την Κύπρο και το εξωτερικό.  Βλέπουμε την παραστατική πειραματικότητα και ενθουσιασμό των θρυλικών The Cockettes ως κομμάτι αυτού του διαλόγου».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Queer Wave Diego Αρμάντο Απαρίσιο προσθέτει: «Πάνε 50 χρόνια από τη δημιουργία του γκρουπ The Cockettes, και 20 χρόνια από την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στο Sundance. Η queer προσέγγιση, στους χώρους που καταλαμβάνουμε και την τέχνη που δημιουργούμε, παραμένει σήμερα ζωτικής σημασίας. Η παρουσία του αόρατου είναι πάντα αισθητή: αν και δεν το βλέπουμε, μια τσέπη μπορεί να περικλείει μια αναγκαία αλλαγή – το μόνο που χρειάζεται είναι να τη γυρίσουμε μέσα-έξω. Η συνεργασία με το Buffer Fringe εντάσσεται στην προσπάθεια μας για παρουσία του Queer Wave πέραν από τις μέρες του φεστιβάλ μας, και για να αγκαλιάσει τους ντόπιους θεατές και καλλιτέχνες από διάφορους τομείς. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους ντόπιους queer καλλιτέχνες και να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας μαζί τους».

Περισσότερα για την ταινία:

The Cockettes (2002, ΗΠΑ), των David Weissman και Bill Weber. Διάρκεια: 1 ώρα και 42 λεπτά. Διάλογοι: Αγγλικοί με αγγλικούς υπότιτλους. Επίσημη Συμμετοχή Sundance Film Festival 2002. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2002 (Los Angeles Film Critics Award). 

Το 2022 σηματοδοτεί την 20η επέτειο της πρεμιέρας της ταινίας THE COCKETTES στο φεστιβάλ ταινιών Sundance, ενός ντοκιμαντέρ για τους αυθεντικούς επαναστάτες του φύλου, τις θρυλικές Cockettes. Η ταινία έχει τύχει ψηφιακής επεξεργασίας και κυκλοφορεί ξανά σε παγκόσμια φεστιβάλ ταινιών.

Καθώς το ψυχεδελικό Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του ‘60 μεταμορφωνόταν στο γκέι Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του ‘70, οι Cockettes, ένα θεατρικό γκρουπ φανταχτερών, αβανγκάρντ, queer χίπις στολίζονταν με gender-bending drag και τόνους γκλίτερ, για μια σειρά μεταμεσονύχτια μιούζικαλ στο Palace Theatre. Με αυτές τις μουσικοχορευτικές extravaganzas – με περίτεχνα κοστούμια, επαναστατική σεξουαλικότητα και πληθωρικό χάος – οι Cockettes δημιούργησαν  μια έκρηξη πολιτιστικού πειραματισμού και καλλιτεχνικής εξωφρενικότητας. Επηρέασαν, έτσι, το χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της μόδας, της πολιτικής και πνευματικότητας των γκέι, και του τρόπου ζωής των αστικών κλαμπ.

To Buffer Fringe 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου. Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe αποτελεί μέρος του προγραμματισμού του Σπιτιού της Συνεργασίας και υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, με οικονομική στήριξη από το Active Citizens Fund. Το Φεστιβάλ στηρίζουν επίσης η πλατφόρμα Τεχνών, Πολιτισμού και Οικοδόμησης Ειρήνης IMPACT, και το Home Café. Το Buffer Fringe έχει διακριθεί με την σφραγίδα EFFE 2022-2023 ως αξιόλογο ευρωπαϊκό φεστιβάλ τεχνών.