Ένα καλλιτεχνικό δρώμενο που αφορά το ύφασμα και την τέχνη της υφαντικής ως μέσο εικαστικής έκφρασης είναι η έκθεση «Στο Νήμα της Αριάδνης – In Ictum Arianna» που εγκαινιάζεται στις 4 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού- Οικία Ματέι, στη Λάρνακα.

Η έκθεση σε επιμέλεια του Δρος Ιωσήφ Χατζηκυριάκου οργανώνεται από το BPRarts Cultural Management. Αφορμή για τη θεματική της έκθεσης είναι η δημιουργική πορεία της Γερμανό-ιταλίδας εικαστικού Χέρτα Οτολένγκι- Βέντεκιντ (1885-1953) που κατασκεύαζε υφαντά- έργα τέχνης στις αρχές του 20ου αιώνα.  

Η Οτολένγκι υπήρξε μια από τους πρώτους εικαστικούς που αντιμετώπισε την τέχνη της υφαντικής ως μέσο δημιουργίας έργων τέχνης, υφασμάτων δηλαδή που δεν θα έχουν καμιά χρηστική λειτουργία αλλά θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τις εικαστικές ανάγκες του δημιουργού τους. Γύρω από το έργο αυτό, που θα έρθει από την Ιταλία ειδικά για την έκθεση αυτή, μαζεύτηκαν έργα Κύπριων καλλιτεχνών που, όπως η Χέρτα, εκφράζονται δημιουργικά μέσα από το ύφασμα.

Λαμβάνουν μέρος οι εικαστικοί Παναγιώτης Δουκανάρης, Θεόδουλος, Ιωάννα Λουκά, PASHIAS και Χέρτα Οτολένγκι- Βέντεκιντ, καθώς και ο μουσικός συνθέτης Κυριάκος Κώστα. 

 

Ο διάλογος που γεννιέται από τη συνύπαρξη των έργων, εκφράζει ερωτήματα που αφορούν τη σχέση της Τέχνης με τη χειροτεχνία, του εικαστικού με τον αριστοτέχνη και τη σημασία της πρόθεσης που καθορίζει τι είναι το ένα και τι το άλλο.

Σκοπός της εικαστικής πρότασης – έκθεσης «Στο Νήμα της Αριάδνης» δεν είναι να δώσει απαντήσεις στα πιο πάνω, ή και σε άλλα, ερωτήματα που προκύπτουν, αλλά να τα θέσει στο κοινό και διαλογιστεί μαζί του για την σημασία, αν υπάρχει, μιας απάντησης.

  • Λάρνακα Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού – Οικία Ματέι. Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 7μ.μ. Διάρκεια: Μέχρι 4 Δεκεμβρίου

Ως καταλληλότερος χώρος για το διάλογο αυτό θεωρήθηκε ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού- Οικία Ματέι, στη Λάρνακα, ένα σπίτι του 18ου αιώνα που έζησε μια πλούσια οικογένεια Ιταλών εμπόρων και σήμερα αποτελεί κέντρο πολιτιστικό δραστηριοτήτων. Η αίσθηση οικειότητας που προσφέρει ο χώρος βοηθά καλύτερα την αναγνωσιμότητα των υφαντών που αποτελούν μια από τις πιο ευαίσθητες μορφές δημιουργίας.

Η επιχορήγηση έγινε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και στηρίζεται από το Δήμο Λάρνακας και την Ιταλική Πρεσβία στη Λευκωσία. 

* Στην κεντρική φωτογραφία: Ιωάννα Λουκά, «Open Notes», Notes on Iris 2019 (Μολύβι σε χαρτί εφημερίδας 48.5 x 147.2), Wallhanging 2022 (Βαμβακερό και μεταλλικό νήμα 147.2 x 48.5), Draft notation on New Hong Kong 2021 (Μολύβι σε γραφικό χαρτί 13 x 21), Textile sample no. 1322 2021 (Βαμβακερό και μεταλλικό νήμα 34 x 18), Textile sample no. 1321 2021 (Βαμβακερό και νάιλον 36 x 17), Draft notation on Double Check Rally 2021 (Μολύβι σε γραφικό χαρτί 13 x 21).