Σε ηλικία 85 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο εμβληματικός ζωγράφος της Αμμοχώστου Γιώργος Σκοτεινός.

Ο μεγάλος ζωγράφος της Κύπρου μετά την προσφυγιά ζούσε και δημιουργούσε στην Αγία Νάπα συμβάλλοντας σημαντικά  στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Μαζί με τους Χριστόφορο Σάββα, Ανδρέα Χρυσοχό, Κώστα Ιωακείμ, Στέλιο Βότση και Γιώργο Κυριάκου είχε εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 34η Μπιενάλε Βενετίας το 1968, στην πρώτη συμμετοχή της χώρας στη σπουδαιότερη εικαστική διοργάνωση στον κόσμο.  

 

Η τεχνοτροπία του, που κινείτο ανάμεσα στον ρεαλισμό, την αφαίρεση και τον σουρεαλισμό, είναι καλλιτεχνικά αναγνωρίσιμη επειδή φέρει το δικό του προσωπικό στυλ μέσα από θεματικούς κύκλους.

Ο ζωγράφος, βασικά σουρεαλιστής, ήταν βαθύτατα επηρεασμένος από τον γενέθλιο χώρο του, την Κύπρο, τόσο από το παλαιό και μακρύ ιστορικό παρελθόν της όσο κι από τη σύγχρονη τραγωδία της. Ωστόσο, κατά τα δυο περίπου χρόνια που έζησε πρόσφυγας στην Κρήτη μετά το 1974, επηρεάστηκε κι από τον αρχαίο Μινωικό πολιτισμό, με αποτέλεσμα να δώσει μια σειρά ανάλογων πινάκων.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1937, με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του από το Πολέμι της Πάφου, αλλά έζησε από μικρός στην Αμμόχωστο. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα (1961-1964), ενώ ταυτόχρονα κατά την ίδια περίοδο παρακολούθησε και μαθήματα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Κατά το διάστημα 1964-1967 σπούδασε κινηματογράφο στο Visual Artand Movie Subscription Group της Νέας Υόρκης. Επίσης έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ford για σπουδές στη Ζωγραφική (1976 – 1977).

Κατά την περίοδο του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα (1955-1959) είχε ενεργό ανάμειξη με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τους Βρετανούς και να κλειστεί σε φυλακή στην Αγγλία.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο. Μέχρι το 1974 ζούσε κι εργαζόταν στην Αμμόχωστο. Μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη της πόλης, το καλοκαίρι του 1974, περιπλανήθηκε για μερικά χρόνια στην προσφυγιά κι έζησε κατά διαστήματα στην Ύδρα, στην Κρήτη, στην Αθήνα και αλλού.

Aμέσως μετά το 1974, δημιούργησε μια αξιόλογη σειρά έργων που φέρουν τον τίτλο «Κύκλος της καταγγελίας» και είναι επηρεασμένα από τα τραγικά γεγονότα που καθόρισαν την μοίρα της Κύπρου. Eίναι από τους πρώτους καλλιτέχνες που διοργάνωσαν μεγάλη έκθεση στην Αθήνα  για την καταδίκη της τουρκικής εισβολής. Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γκαλερί Ώρα στην Αθήνα και στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης παρουσιάστηκε σε χώρες της Ευρώπης λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.

Αργότερα επέστρεψε στην Κύπρο κι εγκαταστάθηκε στην Αγία Νάπα. Μεταξύ άλλων, δημιούργησε μεγάλες τοιχογραφίες που κοσμούν αίθουσες ξενοδοχείων στην περιοχή της Αγίας Νάπας, στην Πάφο και αλλού.

Στον χώρο της τέχνης είχε εμφανιστεί από το 1960, με συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις. Την πρώτη ατομική έκθεσή του οργάνωσε στην Αμμόχωστο το 1964. Έκτοτε εξέθεσε σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Εδιμβούργο, Αθήνα, Χανιά, Βιέννη, Βασιλεία, Μόσχα, Αμβούργο κ.α. Επίσης, εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνείς μπιενάλε και τριενάλε τέχνης (Ινδιών, 1982, όπου και διακρίθηκε, Παρισίων, 1967, Αλεξανδρείας, 1968, όπου διακρίθηκε, Βενετίας, 1968, Ινδιών, 1969, Σάο Πάολο Βραζιλίας, 1969, κ.α.). 

To 2015 τιμήθηκε με το Αριστείο Τεχνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ζωγραφική του δουλειά μπορεί να χωριστεί σε ορισμένες μεγάλες ενότητες:

  1. Λιθοσέβεια (1965-1974) με τις υποδιαιρέσεις: Μικρόκοσμος-Μακρόκοσμος (1965-1967), Μεταβολισμός (1967-1971) και  Ηλιολστρεία (1971-1974).
  2. Ο Κύκλος της Καταγγελίας (1974-1975), μια σειρά μεγάλων έργων από την τραγική εμπειρία του 1974, την τουρκική εισβολή και κατοχή, τον πόλεμο. Η σειρά των έργων αυτών εξετέθη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης με επιτυχία.
  3. Μινωική Τέχνη (1975-1977). Από το 1977 κ.ε. εργάζεται σε νέες ενότητες:
  4. Τοίχοι,
  5. Περιπλανώμενα Αγάλματα (σειρά έργων όπου τα αρχαία αγάλματα διακινούνται σε χώρους άλλους και κυρίως προσφυγοποιούνται από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου),
  6. Βυθός (σειρά από θαλασσινά έργα),
  7. Αντανακλάσεις.

Με ανάρτησή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής αποχαιρετά τον εμβληματικό ζωγράφο. 

Ο Δήμαρχος Χρίστος Ζαννέττου και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας εκφράζουν τη βαθύτατη τους θλίψη  και συγκλονισμό τους  για τον αδόκητο χαμό του εμβληματικού Αμμοχωστιανού Ζωγράφου Γιώργου Σκοτεινού και στέλνουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην σύζυγό του Νόνη και τα παιδιά του. 

«Ήταν μία εξέχουσα προσωπικότητα που κοσμούσε με την παρουσία του και την ενεργό του δράση την Αγία Νάπα» σημειώνεται. Ανάμεσα σε άλλα διετέλεσε μέλος της Επιτροπής του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής και τιμητικό μέλος των Συμποσίων Σεφέρη.  Έργα του κοσμούν το Κέντρο Σεφερικών Σπουδών της πόλης.

Κατόπιν συνεννοήσεως με την οικογένειά του η κηδεία θα γίνει μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με δημοτική δαπάνη.

 

philenews, με πληροφορίες από Polignosi