Μια σειρά έργα σε καμβά και ψηφιδωτά περιλαμβάνει η πρώτη ατομική έκθεση της Σούλας Σοφοκλέους-Χρίστου, με τίτλο Abundance/ Αφθονία, που παρουσιάζει η Lumière Contemporary Art Gallery στη Λεμεσό στις 2 Φεβρουαρίου.

Ισχυρή φωνή στον κόσμο των ψηφιδωτών στην Κύπρο, η Σούλα Σοφοκλέους-Χρίστου ανήκει στη μεταπολεμική γενιά εικαστικών. Η συγκεκριμένη έκθεση αποπνέει μιαν επιτακτική ανάγκη ευγνωμοσύνης απέναντι στην καθημερινότητα καθώς και μιαν αίσθηση συνδεσιμότητας ανάμεσα στο ανθρώπινο είδος, που μόνο μέσα από τα συστατικά της φύσης – ανθρώπινα, ζωικά και φυτικά – μπορεί να εμπλουτιστεί. Η εικαστικός μεγάλωσε ανάμεσα στη Λεμεσό και στο Κοιλάνι, αντλώντας έμπνευση από το φυσικό τοπίο του χωριού, τα πετρόκτιστα σπίτια και τις Βυζαντινές εκκλησίες, κτίσματα απαράμιλλης καλλιτεχνικής παράδοσης και διέλευσης του φωτός.

Η ερμηνεία της φύσης αποτελεί βασική θεματική της έκθεσης, με αφηρημένη διάθεση αλλά και με επιμελή εφαρμογή του χρώματος, μέσα από πινελιές ή ψηφίδες, που υπαινίσσεται διακριτά μοτίβα. Η ζωηρή τονική προοπτική, ωδή στην απέραντη ομορφιά της φύσης, αντανακλά το θαύμα της φυσικής δημιουργίας. Η αφαίρεση υλοποιείται και εικονίζει την ουσία των πραγμάτων, χωρίς καθόλου να παραγνωρίζει την ομορφιά της καθημερινότητας.

Μέσα από ολόκληρη την γκάμα της ανθρώπινης εμπειρίας, όπου το φως και το σκοτάδι υπαινίσσονται την αντίφαση που εμπεριέχει η ίδια η ζωή, ο θεατής καλείται να εκτιμήσει τις μικρότερες λεπτομέρειες της ομορφιάς που ενέχει η καθ’ ημέραν ύπαρξη.

Σε αυτή την έκθεση, που παρουσιάζεται στην γκαλερί Lumière, η Σούλα Σοφοκλέους-Χρίστου παρουσιάζει 20 νέα έργα και 5 παλαιότερα, μέσα από ένα ζωηρό καλειδοσκόπιο χρωμάτων από πορτοκαλί-τερακότα, ώχρα, χρυσαφένιες αποχρώσεις εν είδει ηλιαχτίδων, τόνους του τυρκουάζ, βαθύ μπλέ, κυπαρισσί και γήινα καφέ. Οι νέοι καμβάδες καθορίζονται από ζωηρά χρώματα με διαφοροποιημένες υφές, που ανακαλούν την κυπριακή φύση μέσα από τον ήλιο, ποτάμια, λειβάδια και βουνά, με τρόπο ώστε η έκθεση να αποτελεί τρόπον τινά διαλογισμό πάνω στην παροδικότητα και τη λεπταίσθητη ομορφιά της κάθε μέρας.

  • Λεμεσός, Lumière Contemporary Art Gallery (25 34 41 41) εγκαίνια στις 2/2 στις 6.30μ.μ. Μέχρι 09/03/23