Αυλαία ρίχνει η πολύκροτη δίκη με κατηγορούμενο τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε βάρος 16χρονης μαθήτριας το 1981.

Στις 11:30 το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την ποινή που θα επιβάλει στον τέως Κιτίου, με το αδίκημα στο οποίο καταδικάστηκε να επισύρει μέχρι και δύο χρόνια φυλάκιση. Κατά την προηγούμενη διαδικασία ο συνήγορος υπεράσπισής του 85χρονου ανώτατου ιεράρχη, Μιχάλης Πικής, αγόρευσε για σκοπούς μετριασμού της ποινής του, ζητώντας την επιείκεια του Δικαστηρίου και την επιβολή ποινής με αναστολή, σε περίπτωση αποφασιστεί ποινή στερητική της ελευθερίας του.

Ο συνήγορός του ανέφερε πως πρέπει να προσμετρήσουν ως μετριαστικοί παράγοντες το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, το γεγονός πως το αδίκημα έγινε πριν από σχεδόν 42 χρόνια, καθώς και το προχωρημένο της ηλικίας του. Είχε προσθέσει μάλιστα πως «ένεκα της ηλικίας του εξ αντικειμένου δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος διάπραξης οποιουδήποτε άλλου αδικήματος ίδιας ή παρόμοιας φύσης». Ο κ. Πικής ανέφερε επίσης πως ο πελάτης του αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα υγείας και ζήτησε όπως ληφθεί υπόψη η εξωδικαστική τιμωρία του πελάτη του.

Όπως σημείωσε «ένεκα της καταδίκης του γι’ αυτής της φύσης το αδίκημα, αναμένεται ότι θα τιμωρηθεί και από την Ιερά Σύνοδο, όπου δύναται ν’ αντιμετωπίσει μέχρι και ποινή καθαίρεσης». Μάρτυρας κλειδί για την υπόθεση ήταν η 58χρονη σήμερα παραπονούμενη, η οποία κατέθεσε πως ο Μητροπολίτης Κιτίου την κλείδωσε στο γραφείο του και της επιτέθηκε άσεμνα σε καναπέ. Στην απόφασή του το Δικαστήριο τη δικαίωσε πλήρως, σημειώνοντας πως αναφερόταν σε «βιωματική εμπειρία και όχι σε φανταστική». Από την άλλη κατακεραύνωσε τη στάση του τέως Κιτίου η οποία χαρακτηρίστηκε ως απογοητευτική, αφού κατά την αντεξέταση του έγινε, όπως αναφέρθηκε «υπεροπτικός και ειρωνικός».