Την «αφύπνιση» των Αρχών προκάλεσε ο θάνατος συμπολίτη μας στη Λευκωσία, ο οποίος μαζί με το ηλεκτροκίνητο αναπηρικό του τροχοκάθισμα παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, όταν μπήκε στον δρόμο γιατί το πεζοδρόμιο ήταν καταλυμένο από σταθμευμένα οχήματα. Και, για άλλη μια φορά, οι Αρχές όχι μόνο συμπεριφέρθηκαν ως Επιμηθείς αντί ως Προμηθείς, αλλά άρχισαν να κουνούν ακατάσχετα το δάχτυλο στους πάντες. Όπως πάντα, όση ολιγωρία και αδιαφορία επιδείκνυαν προηγουμένως, άλλη τόση ετοιμότητα δείχνουν να εμφανιστούν μετά το κακό για να αποποιηθούν κάθε ευθύνης και να τη φορτώσουν αλλού. Συνήθως, στους πολίτες που φορολογούνται για να πληρώνονται οι Αρχές αυτές, με τη μάταιη ελπίδα να κάνουν έστω τα ευνόητα. 
Έχω σιχαθεί να ακούω την κάθε υπεύθυνη (μόνο κατ’ αρμοδιότητα) υπηρεσία και Αρχή να μας λέει ότι μόνο με αλλαγή νοοτροπίας και καλλιέργεια σωστής συνείδησης θα αποφεύγονται τέτοια περιστατικά. Ευχαριστούμε για την πληροφορία και το μάθημα! Αλλά, χωρίς να θέλω να φανώ αχάριστος, και αν και ασπάζομαι τον φιλοσοφικό προβληματισμό σας, δεν πληρώνεστε και δεν εκλέγεστε για να γράφετε ενημερωτικά φυλλάδια για παιδιά του δημοτικού ή βαθυστόχαστες ατάκες στα σόσιαλ μίντια, αλλά για να διασφαλίζεται την εφαρμογή συγκεκριμένων νόμων και κανονισμών, και να εποπτεύετε την ορθή λειτουργία και ανάπτυξη. Επιλέγουμε νομοθετικά τον τρόπο που οφείλουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία, και οι αρμόδιες Αρχές αναλαμβάνουν την εφαρμογή των νόμων μέχρι που τελικά –θέλοντας και μη– θα μπουν για τα καλά στον τρόπο συμπεριφοράς μας και θα μετατραπούν σε νοοτροπία. Αλίμονο να έπρεπε να στηριζόμαστε στην ευσυνειδησία του καθενός και να ελπίζουμε σε άμεση και μαζική αλλαγή νοοτροπίας για εφαρμογή των νόμων και τήρηση της τάξης. Αν είναι στο χέρι των δημοτών να αυτοεποπτεύονται, να καθαρίζουν τις σχάρες των δρόμων, να κλαδεύουν τα δέντρα και τους θάμνους σε δημόσιους χώρους και να μεταφέρουν μόνοι τους τα κλαδέματα και τα άχρηστα τους σε «πράσινα σημεία», μέχρι και να μαζεύουν χρήματα για κατασκευή πάρκων και να οργανώνουν εθελοντές εκστρατείες καθαρισμού, τότε τι στο διάολο χρειαζόμαστε τους δήμους; 
Και όχι, δεν χρειαζόμαστε «τόσο μεγάλη υπηρεσία τροχονομίας η οποία να εποπτεύει κάθε γειτονιά της πόλης, κάθε στιγμή», ούτε και είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες σας. Κάθε φορά που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και χρειάζονται οι δήμοι χρήματα για να στολίσουν την πόλη, ή κάθε φορά που έχει μια μεγάλη εκδήλωση και χρειάζονται έσοδα, μια χαρά αρκεί το προσωπικό για να αλωνίζει τους δρόμους, να μοιράζει εξώδικα και να εισπράττει έγκαιρα. Απλά, αντί να εποπτεύεται ολόκληρη πόλη κανονικά, επιλέγονται σε συγκεκριμένες ώρες και περιόδους συγκεκριμένες περιοχές, που είναι σίγουρο ότι θα επιφέρουν εύκολα έσοδα από εξώδικα. Αφού οι αρμόδιες Αρχές ξέρουν πολύ καλά πού μοίραζαν ανοιχτόχερα άδειες για κατασκευή κτηρίων και λειτουργία υπηρεσιών χωρίς να έχουν τον κατάλληλο αριθμό χώρων στάθμευσης. Άλλες περιοχές, πάλι, φαίνεται ότι έχουν ασυλία. Αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε πεζοδρόμια όπου δεν υπάρχουν τραπεζάκια και ομπρέλες, διπλή κίτρινη γραμμή να μετατρέπεται σε ένα απέραντο πάρκινγκ, είσοδοι σπιτιών μπλοκαρισμένες, στροφές και αλτ με οχήματα να μειώνουν το οπτικό πεδίο του οδηγού… Και τροχονόμος ποτέ πουθενά. 
Αν θέλει ο καθένας να εξυπηρετήσει ψηφοφόρους για να εξασφαλίσει σταυρούς, ας το κάνει μέσα από έργα κοινής ωφελείας, όχι μέσω ανοχής στην παρανομία. Γιατί αν ακόμη κι αν το δει κανείς μέσα από τη μυωπική και εγωιστική οπτική κάποιων αρχόντων, για κάθε ένα που βολεύει, εκνευρίζει δεκάδες, και κάπου θα γυρίσει μπούμερανγκ το θέμα. Δεν εξυπηρετείς και δεν βοηθάς τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες, όπως ισχυρίζεσαι, με το να αφήνεις τη Γρίβα Διγενή π.χ. να μετατρέπεται από λεωφόρο με τέσσερις λωρίδες σε δρόμο δύο λωρίδων διπλής κατεύθυνσης για να μπορούν να παρκάρουν πελάτες τους στον δρόμο, αφού δεν διασφάλισες να έχει αρκετούς χώρους στάθμευσης. Το μόνο που πέτυχες είναι να τους στερήσεις το κίνητρο να αναπτυχθούν με τρόπο που συμβαδίζει με το περιβάλλον και τη νομιμότητα, όπως και να εμποδίσεις την περιοχή από το να αναπτυχθεί με τρόπο ορθόδοξο και λειτουργικό όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή περιοχή του 21ου αιώνα. Αν θέλεις να προστατεύσεις καταστηματάρχες και μαγαζάτορες γενικότερα, μπορείς κάλλιστα να διασφαλίσεις ότι θα επιβιώσουν κάθε απόπειράς σου να φέρεις εις πέρας ένα έργο. Όταν κλείνεις έναν δρόμο 400-500 μέτρων για 1,5 – 2 χρόνια προκειμένου να τον «αναβαθμίσεις», είναι σαν να έβαλες λουκέτο σε όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εκεί, απλά και μόνο γιατί κάποιος έκρινε ότι είναι αναγκαία η θυσία τους προκειμένου να κερδίσει έναν φωτογραφικό διαγωνισμό ένας «δικός μας». Φαίνεται ότι κάποιοι χρειάζονται όντως «αλλαγή νοοτροπίας» και «καλλιέργεια σωστής συνείδησης». 

[email protected]