Τι είναι οι κόκκινοι κάλαθοι ανακύκλωσης που έχουν φτάσει στην Πάφο; Είναι διαφορετικού σκοπού από τους υπόλοιπους καλάθους που είναι ήδη τοποθετημένοι σε διάφορες περιοχές; Νίκος Π.

Με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης και τη μείωση των σκουπιδιών, ιδιαίτερα των πλαστικών, στις θάλασσες της Κύπρου, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, πραγματοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα «Zero Waste Beach». Όπως ανέφερε στην ανταποκρίτριά μας στην Πάφο Ντόρα Χριστοδούλου η επικεφαλής της «Ακτής», Ξένια Λοϊζίδου, ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματος, είναι η ερευνητική δράση «On–the–go Recycling», μέσω της τοποθέτησης κάδων ανακύκλωσης PMD σε παραλιακούς πεζόδρομους και δημόσιους παράκτιους χώρους:

«Πιο συγκεκριμένα, στην Πάφο παραλήφθηκαν και βρίσκονται ήδη 50 κάδοι ανακύκλωσης PMD. Η κατηγορία ανακύκλωσης PMD περιλαμβάνει τα πλαστικά μπουκάλια/δοχεία, τις μεταλλικές συσκευασίες και τις χάρτινες συσκευασίες. Οι κάδοι, θα τοποθετηθούν σε δύο παραλιακούς πεζόδρομους και πιο συγκεκριμένα, 25 κάδοι ανακύκλωσης στο Δήμο Γεροσκήπου και 25 κάδοι ανακύκλωσης στην Κοινότητα Κισσόνεργας. Ακολούθως, θα συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα απόβλητα και θα μεταφέρονται στο Πράσινο Σημείο στο ΧΥΤΑ της Πάφου, όπου θα πραγματοποιείται διαχωρισμός και καταγραφή τους ανά πηγή, από τα μέλη του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Η ποσότητα ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που υπολογίζεται να συλλεχθεί κατά το δεύτερο έτος του έργου, είναι τουλάχιστον 10 τόνοι».