Πτώση σχεδόν 5%, στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο, κατέγραψε η στερλίνα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εξόδους μετά το δημοσιονομικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης, που απειλεί να φέρει την οικονομική κατάσταση της Βρετανίας στα όριά της.

Το νόμισμα κατέγραψε πτώση 4,85% στα πρωτοφανές 1,0327 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, διευρύνοντας την πτώση 3,61% της Παρασκευής, όταν ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng ανακοίνωσε ιστορικές φορολογικές περικοπές και τη μεγαλύτερη αύξηση δανεισμού από το 1972, για να τις χρηματοδοτήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΒ: Οι πιο ριζοσπαστικές φοροαπαλλαγές από το 1972

Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές τόνισαν ότι η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τρας, που βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερο από τρεις εβδομάδες, έχασε την οικονομική αξιοπιστία με την παρουσίαση ενός τέτοιου σχεδίου, μία μόλις ημέρα αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Προσφάτως η στερλίνα υποχωρούσε 2,7% στα 1,0560 δολάρια.

Ο Marc Chandler, επικεφαλής στρατηγικής της Bannockburn Global Forex, χαρακτήρισε την πτώση-ρεκόρ του νομίσματος “απίστευτη”, θεωρώντας βέβαιο ότι θα υπάρξει σπέκουλα για μια έκτακτη συνεδρίαση της ΒοΕ και αύξηση των επιτοκίων.

Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών σηματοδότησε μια σταδιακή αλλαγή στη βρετανική χρηματοπιστωτική πολιτική, επαναφέροντας τις τακτικές Θάτσερ και Ρήγκαν της δεκαετίας του 1980, τις οποίες οι επικριτές χλεύασαν ως μια επιστροφή στα “trickle down” οικονομικά.

Ο αποκαλούμενος μίνι-προϋπολογισμός έχει σχεδιαστεί για να βγάλει την οικονομία από μια περίοδο διψήφιου πληθωρισμού που οφείλεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και σε μια 15η πορεία στάσιμης ανάπτυξης των μισθών.

Συνολικά, τα σχέδια θα απαιτήσουν επιπλέον κρατικό δανεισμό 72 δισ. στερλίνων μόνο τους επόμενους έξι μήνες.

Πηγή: Capital.gr