Η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε αδειοδοτημένο χώρο όπου τοποθετούνται χιλιάδες άχρηστα ελαστικά, στην περιοχή Βασιλικού, παρά το χωριό Μαρί, προκαλεί ερωτηματικά ως προς τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονταν ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά ή να σταματήσουν εν τη γενέσει τους. Η φωτιά ξέσπασε από βλάβη σε μηχάνημα τεμαχισμού ελαστικών, το οποίο φαίνεται ότι υπερθερμάνθηκε και προκάλεσε την καταστροφή. 

Από την πρώτη στιγμή, η ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέφθασαν στον χώρο και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για περιορισμό του φαινομένου. Στον χώρο κατέφθασε και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος ενημέρωσε αμέσως τόσο τον υπουργό Εσωτερικών (ο οποίος απουσιάζει σε υπηρεσιακό ταξίδι στο εξωτερικό), όσο και τον υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος για τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Στο μεταξύ, πυκνό νέφος καπνού κάλυψε την περιοχή, με αποτέλεσμα η Πολιτική Άμυνα να καλέσει τους κατοίκους όλων των γειτονικών κοινοτήτων να περιοριστούν στα σπίτια τους, λόγω πιθανής τοξικότητας του νέφους. Το νέφος, λόγω και της κατεύθυνσης και της έντασης του ανέμου έφτασε μέχρι την πόλη της Λάρνακας, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία. 

Λόγω της φύσης και των ιδιοτήτων των καιόμενων υλικών προτιμήθηκε να ενισχυθούν οι ομάδες πυρόσβεσης για να μην ξεφύγει η πυρκαγιά από τους τεράστιους σωρούς από ελαστικά τα οποία βρίσκονταν υπό διαχείριση για σκοπούς παραγωγής ενέργειας από την εταιρεία Enerco-Energy Recovery, θυγατρική της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η χρήση πυροσβεστικών ελικοπτέρων ή αεροπλάνων για κατάσβεση της φωτιάς κρίθηκε από Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών ως αδύνατη, αφού τα μεν ελικόπτερα θα μπορούσαν, με τον έλικα τους, να αυξήσουν την ένταση της φωτιάς, τα δε αεροπλάνα δεν θα μπορούσαν να επιχειρήσουν με ασφάλεια μέσα σε τόσο πυκνό νέφος καπνού. 

Οι κοινότητες της περιοχής δεν κινδύνευσαν καθόλου από τη φωτιά, αφού ο χώρος που βρίσκονται τα ελαστικά είναι απομονωμένος, όμως η ρύπανση της ατμόσφαιρας από το τοξικό νέφος καπνού που δημιουργήθηκε είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί με προσοχή. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η φωτιά πιθανόν να επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της μη τήρησης όλων των όρων που  προέβλεπε η άδεια που χορήγησε η αρμόδια αρχή στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα ελαστικά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής μετέβη αργά το απόγευμα στην περιοχή για να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την καταστροφή. Εάν οι πληροφορίες για μη τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και προστασίας του χώρου και των προνοιών της σχετικής άδειας επιβεβαιωθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο υπουργός προσανατολίζεται στο να διατάξει διοικητική έρευνα. Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές.

Είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους η Ελεγκτική Υπηρεσία

Στους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ελαστικών στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εισπράττουν τέλη για να διαχειρίζονται τα ελαστικά, αναφέρεται και η Ελεγκτική Υπηρεσία σε διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησε στις 21/4/2021. Ακόμα και αν ζητηθεί η ανάκτηση των εσόδων τελών διαχείρισης, η περιβαλλοντική ζημιά που άφησε πίσω της η καταστροφή είναι σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν λήφθηκαν προληπτικά μέτρα ώστε η πυρκαγιά να σβήσει στα πρώτα λεπτά από την έναρξή της.

Τα σημαντικότερα ευρήματα, που προέκυψαν από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι:

• Συσσώρευση τεράστιων ποσοτήτων χρησιμοποιημένων ελαστικών στη Τσιμεντοποιία Βασιλικού, για τα οποία, παρόλο ότι είχε εισπραχθεί το σχετικό τέλος, δεν είχαν τύχει διαχείρισης, ενώ είχαν περιληφθεί στις ποσότητες που αναφέρονταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως να έτυχαν διαχείρισης. 

• Για κάποια έτη, η ποσότητα ελαστικών που έτυχε διαχείρισης από τη μονάδα διαχείρισης (Τσιμεντοποιία Βασιλικού) ήταν πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα ελαστικών που παραλήφθηκε λόγω της παραλαβής, διαχρονικά, επιπλέον ποσοτήτων ελαστικών από εισαγωγείς και συλλογείς/μεταφορείς εκτός συλλογικών συστημάτων.