Μόλις τρία από τα 14 ορόσημα – προϋποθέσεις, που περιλήφθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2021, έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πρέπει επιτευχθούν και οι υπόλοιποι 11 στόχοι, για τους οποίους έχει δεσμευθεί η Δημοκρατία έναντι της Κομισιόν.

Τα 14 ορόσημα, εφόσον υλοποιηθούν, θα ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση -τον Φεβρουάριο του 2022- της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους €85 εκατ. Ήδη, η χώρα έλαβε ποσό €156 εκατ., ως προκαταβολή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα τρία ορόσημα που υλοποιήθηκαν είναι:

– Έγκριση του νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς από την ΑΗΚ. Ήδη ο νόμος δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας από τον περασμένο Οκτώβριο.

– Προώθηση των ΑΠΕ και μέτρων για ενεργειακή απόδοση σε κατοικίες. Τον περασμένο Απρίλιο προκηρύχθηκε το σχέδιο.

– Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Σχετική απόφαση λήφθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι υπόλοιποι έντεκα στόχοι, οι οποίοι είναι σε τροχιά υλοποίησης και θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι:

– Μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Τα σχετικά νομοσχέδια θα συζητούνταν εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ωστόσο αναβλήθηκε η συζήτηση τους. Σημείο αιχμής αποτελεί η πρόνοια για διατμηματική προαγωγή, με την οποία διαφωνεί έντονα η ΠΑΣΥΔΥ.

– Βελτίωση του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το νομοσχέδιο για τους λομπίστες συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, ωστόσο για να ψηφιστεί απαιτείται η έγκριση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, το οποίο εξετάζεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Το τελευταίο νομοσχέδιο συζητείται παράλληλα με συναφείς προτάσεις νόμου.

– Ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συζήτηση των νομοσχεδίων ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και στις 25 του μήνα θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια. Τα νομοσχέδια αφορούν τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τους διαχειριστές πιστώσεων, με σκοπό τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

– Δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για αποθήκευση ενέργειας. Δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της ΡΑΕΚ η τροποποίηση των κανόνων μεταφοράς και διανομής και των κανόνων αγοράς ηλεκτρισμού. Η τροποποίηση των Κανόνων Μεταφοράς και Διανομής και των Κανόνων Αγοράς Ηλεκτρισμού βρίσκονται υπό ετοιμασία.

– Σχέδιο δράσης για τις ηλεκτρονικές δεξιότητες (e-skills) – υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων. Το προσχέδιο της πρότασης αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του μήνα. Θα ακολουθήσει διαβούλευση και στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

– Προώθηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δήμους, κοινότητες και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έγινε δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Το Σχέδιο προγραμματίζεται να προκηρυχθεί τέλος του 2021, αρχές του 2022.

– Ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσιες και τοπικές αρχές, καθώς και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και στήριξη των τοπικών κοινοτήτων για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το Σχέδιο θα προκηρυχθεί τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου έτους.

– Ενίσχυση υφιστάμενων ισοτοπικών βάσεων δεδομένων των κυπριακών τροφίμων και ποτών, με στόχο τη διασφάλιση της ταυτότητας των προϊόντων, μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας, με τη χρήση τεχνολογίας Blockchain. Τον περασμένο Αύγουστο έχει συναφθεί η σύμβαση για την αγορά και εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού, ο οποίος αναμένεται να εγκατασταθεί εντός του μήνα.

– Αναβάθμιση της υποδομής των δικαστηρίων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μήνα ή τον επόμενο.

– Ψηφιακός Μετασχηματισμός Κεντρικής Κυβέρνησης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να είναι έτοιμη η βασική λειτουργία του συστήματος. Στο μεταξύ, έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις με τους παρόχους για την ψηφιακή αναβάθμιση του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, του υφυπουργείου Ναυτιλίας, του υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και του Τμήματος Πολεοδομίας.

Συνάντηση Θ. Τσιόλα με τεχνοκράτες των κομμάτων
Προ ημερών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Τεχνοκρατικής Επιτροπής κοινοβουλευτικών κομμάτων, μετά την έγκριση του Σχεδίου από την ΕΕ. Ο γενικός διευθυντής της ΕΠΣΑ Θεοδόσης Τσιόλας, μιλώντας στο ΚΥΠΕ για τη συνάντηση, είπε ότι τονίστηκε εκ μέρους του στους εκπροσώπους των κομμάτων η ανάγκη έγκρισης, το ταχύτερο, των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, η υιοθέτηση των οποίων, όπως είπε, αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή εκταμίευση του συνόλου των ευρωπαϊκών πόρων που εγκρίθηκαν για την Κύπρο από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη μέχρι πορεία υλοποίησης του Σχεδίου, επισημαίνοντας πως παραμένουν ακόμη «σημαντικά αγκάθια» για την υλοποίηση των στόχων και των οροσήμων που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.