Μόλις 3 άτομα από τα 168 που σχετίζονται με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και τα οποία δεν παρουσιάζονταν για εφεδρεία στην ΕΦ, συνεχίζουν να μην παρουσιάζονται μετά τον εντοπισμό τους από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, την έκθεση του οποίου για το σύστημα επιστράτευσης στην ΕΦ, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή 29.8.2018 κοινοποιήθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΕΦ και ο ΓΕ δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι τόσο το Υπουργείο όσο και το ΓΕΕΦ προχώρησαν στα απαιτούμενα μέτρα για υλοποίηση των εισηγήσεων του.

Από τον ΔΗΣΥ, η βουλευτής Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν έδωσε τα εύσημα για τη θετική ανταπόκριση και τη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή, του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ. Όπως είπε, το Υπουργείο επεξεργάστηκε νομοσχέδιο με τροποποιήσεις το οποίο θα κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, είπε η κ. Σούπερμαν, στο νομοσχέδιο θα επικαιροποιηθούν οι εξαιρέσεις για την στράτευση όπως για παράδειγμα για τους δεσμοφύλακες των Φυλακών, τους υπαλλήλους του ΟΗΕ, τους Αστυνομικούς των Βάσεων καθώς και για άλλες ομάδες.

Επίσης, κατόπιν πρόσκλησης της ΕΦ, ένας αριθμός 2814 ατόμων έχουν παρουσιαστεί για εφεδρεία, ενώ για τα άτομα που σχετίζονται με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, από τους 168 που εντόπισε ο Γενικός Ελεγκτής να μην παρουσιάζονται, παραμένουν σε εκκρεμότητα μόνο 3 άτομα. Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια τόσο από το Υπουργείου όσο και από το ΓΕΕΦ, ο αριθμός αυτός να μηδενιστεί.

Η κ. Σούπερμαν είπε ακόμη πως έχει εισαχθεί μηχανογραφημένο σύστημα και στην Αστυνομία, το οποίο έχει βοηθήσει στη βελτίωση των ΦΑΠ. Το σύστημα αυτό αναμένεται να εισαχθεί και στα σημεία ελέγχου, αεροδρόμια και λιμάνια, και ως εκ τούτου αναμένεται η απόδοση να φτάσει στο 100%.

Στην ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον Έλεγχο Συστήματος Επιστράτευσης της Εθνικής Φρουράς, που δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΦ, μέχρι τον Μάρτιο του 2021 υπήρχαν καταγραμμένοι συνολικά 440 ανυπότακτοι στρατεύσιμοι, για όλες τις εν ενεργεία κλάσεις της ΕΦ.

Παρόλο που κάθε ανυπότακτος μηνύεται κάθε φορά που καλείται η κλάση του, από το σύνολο 1.054 μηνύσεων ανυποταξίας στρατευσίμων, κατά την περίοδο 2018 μέχρι 28.2.2021, μόνο οι δύο (ποσοστό 0,19%) έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για εκδίκαση από το αρμόδιο Στρατιωτικό Δικαστήριο, ενώ 678 υποθέσεις (ποσοστό 64%) εκκρεμούν στην Αστυνομία, προστίθεται.

Από το σύνολο των 239 υποθέσεων που παραπέμφθηκαν στη Στρατιωτική Εισαγγελία, τέθηκαν στο αρχείο οι 198 (ποσοστό 83%). Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΦ, από το σύνολο των 5.138 μηνύσεων ανυποταξίας στρατευσίμων για τα έτη 2011 – 2020, οι 2.677 (ποσοστό 52%) εκκρεμούν στην Αστυνομία.

Ακόμη αναφέρεται ότι από το σύνολο 1.467 μηνύσεων ανυποταξίας εφέδρων, κατά την περίοδο 2018 μέχρι 28.2.2021, μόνο οι 544 (ποσοστό 37%) έχουν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για εκδίκαση από το αρμόδιο Στρατιωτικό Δικαστήριο. Από το σύνολο των 924 υποθέσεων που παραπέμφθηκαν στην Στρατιωτική Εισαγγελία, τέθηκαν στο αρχείο οι 281 (ποσοστό 30%).