Το σύντομο πέρασμα του Μάικ Πομπέο από τη Λευκωσία αφήνει απόλυτα ικανοποιημένη την κυβέρνηση, αφού το γεγονός αυτό έρχεται σε μια καθοριστική στιγμή για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Η Λευκωσία στηρίζει την ικανοποίησή της από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών πάνω σε δύο στοιχεία: 

  • Πρώτον, υποστηρίζει και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για διάλογο μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας για οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών, με τον Μάικ Πομπέο να τοποθετείται υπέρ της προσφυγής στη Χάγη.
  • Δεύτερον, αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που έχει να παίξει η Κύπρος στην περιοχή, κυρίως λόγω των καλών σχέσεων της ΚΔ με όλους στην περιοχή (εξαιρουμένης της Τουρκίας) και αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε η δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η επίσκεψη Πομπέο στη Λευκωσία έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική χρονική στιγμή με προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση. Μετά την απόφαση της Τουρκίας να οδηγήσει το Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Αττάλειας αποκτούν ενδιαφέρον οι κινήσεις που θα γίνουν από πλευράς ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου. Η επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την Τετάρτη, θα δώσει ένα στίγμα της κατεύθυνσης που θέλει να κινηθεί η ΕΕ. 

Ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέις από την περιοχή και η μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX είναι μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση. Υποδεικνύοντας την ίδια στιμγή πως «η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Πάνω σ’ αυτό τον άξονα αναμένεται ότι θα κινηθεί η κυπριακή πλευρά κατά τις συνομιλίες που θα έχει ο Σ. Μισέλ στη Λευκωσία. Υπενθυμίζοντας στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι για την περίπτωση της Κύπρου υπήρξε πολιτική απόφαση για κυρώσεις και τα δεδομένα γύρω από νησί δεν έχουν διαφοροποιηθεί. 

Στις δηλώσεις του (ΚΥΠΕ) ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στον κ. Πομπέο πόσο αρνητικά θα επηρεάσει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού τυχόν υλοποίηση των τουρκικών εξαγγελιών για την Αμμόχωστο, αναπτύσσοντας την ίδια στιγμή τη δική του πρόταση για το θέμα της Αμμοχώστου, τυχόν αποδοχή της οποίας δύναται να λειτουργήσει υποβοηθητικά προς την επίτευξη του στόχου της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, όπως σημείωσε.

Επίσης, ανέφερε πως στο πλαίσιο της συζήτησης των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου ανταλλάχθηκαν απόψεις για τη σημασία των τριμερών συνεργασιών που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία με χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, με ειδικές αναφορές στη σημασία της σύστασης του Ενεργειακού Φόρουμ στο Κάιρο, που ανάμεσα σε άλλα στηρίζει τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας.

Είπε, εξάλλου, πως συζητήθηκε η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ αξιολογήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για άρση της ανάγκης θεώρησης εισόδου κατόχων κυπριακών διαβατηρίων που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

Για ασφαλή περιοχή 

Με ένα ακόμα μήνυμα ολοκλήρωσε την αναχώρησή του από την Κύπρο ο Μάικ Πομπέο. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έγραψε:

«Τιμή μου που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη για να ανανεώσω, κατά το ταξίδι μου στην Κύπρο, τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια ασφαλή και ευημερούσα περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ήταν μια εξαιρετική επίσκεψη!».

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων 

Η επίσκεψη Μάικ Πομπέο έτυχε διαφορετικών ερμηνειών και σχολίων από τα πολιτικά κόμματα. 

Ο ΔΗΣΥ σημείωσε στην ανακοίνωσή του ότι η επίσκεψη Πομπέο «αποτελεί αποτύπωση του ότι η Κύπρος έχει οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες στη βάση θετικής ατζέντας με ουσιαστικά αποτελέσματα». Βασικός αποδέκτης των μηνυμάτων που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει ο ΔΗΣΥ, είναι η Τουρκία. 

Το ΑΚΕΛ δεν βλέπει κάτι καινούργιο στις θέσεις των ΗΠΑ και υπέδειξε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και της προώθησης του διαλόγου. Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την απαίτηση των ΗΠΑ στο θέμα του ελλιμενισμού των ρωσικών πλοίων και ζήτησε να μάθει τις απαντήσεις του ΠτΔ.

Το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι είναι πολύ σημαντική εξέλιξη η επίσκεψη Πομπέο, και «εκ πρώτης όψεως τα μηνύματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τήρησε πολιτική ίσων αποστάσεων αποφεύγοντας να καταδικάσει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Επίσης θεωρεί αρνητικό ότι δεν έκανε αναφορά στο θέμα της Αμμοχώστου. 

Η Συμμαχία Πολιτών από δικής της πλευράς θεωρεί ότι ο Μ. Πομπέο ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις «έκνομες ενέργειές της σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας». 

Η Αλληλεγγύη εκτιμά ότι μετά την επίσκεψη Πομπέο «οριστικά η ΚΔ έχει ενταχθεί στον απόλυτο έλεγχο των ΗΠΑ».