Πήρε μπρος για τα καλά η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στο Γενικό Σύστημα Υγείας, αφού οι εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτήρια του συστήματος είτε για νοσηλεία είτε για χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται σταθερά και αφορούν όλες τις ιατρικές ειδικότητες. 

Μέχρι χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με τις καταχωρήσεις στο λογισμικό του ΓεΣΥ, είχαν εκδοθεί συνολικά 543 παραπεμπτικά από ειδικούς γιατρούς για εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν έφθασε κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής της δεύτερης φάσης, στα 151. 

Τις πρώτες 24 ώρες είχαν εκδοθεί συνολικά 202 παραπεμπτικά για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, τα 45 από τα παραπεμπτικά είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα από γενικούς χειρουργούς, τα 24 από καρδιολόγους, 12 από ακτινολόγους, 7 νευροχειρουργούς, 27 από γυναικολόγους, 19 από ορθοπεδικούς, 10 από Ωτορινολαρυγγολόγους, 11 από παθολόγους, 6 από πλαστικούς χειρουργούς και 10 παραπεμπτικά εκδόθηκαν από ουρολόγους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β’ φάση ΓεΣΥ: Δεκάδες παραπομπές για επεμβάσεις

Οι εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ αναμένεται ότι θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς οι ανάγκες είναι συσσωρευμένες και οι χειρουργικές επεμβάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι χιλιάδες. Όπως ανέφεραν και χθες εκπρόσωποι των νοσηλευτηρίων, κατά τις πρώτες ημέρες οι γιατροί ήταν λίγο διστακτικοί στον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων, αφού δεν είχαν προηγουμένως χρόνο για να εξοικειωθούν με το σύστημα. Με την πάροδο των ημερών όμως, πρόσθεσαν, τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν και θα αυξηθούν σημαντικά και οι εισαγωγές ασθενών και οι χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργούνται. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που έχουν προκύψει μέχρι τώρα, υποστήριξαν ότι πρόκειται για τεχνικής φύσης ζητήματα τα οποία σχετίζονται περισσότερο με τη χρήση του λογισμικού και επιλύονται ύστερα από συνεννόηση που υπάρχει και είναι συνεχής με τον ΟΑΥ. 

Στο μεταξύ, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας συνεχίστηκε και χθες η διαδικασία υπογραφής συμβολαίων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία έχουν συμφωνήσει την ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Μέχρι το απόγευμα χθες είχαν υπογράψει τις συμβάσεις τους συνολικά 14 ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές από όλες τις πόλεις. 

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν προκύψει προβλήματα τα οποία δεν είναι διαχειρίσιμα. Ωστόσο, στον ΟΑΥ βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, καθώς λόγω της στενότητας χρόνου που υπήρχε σε σχέση με την προετοιμασία της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες σε διάφορα επιμέρους ζητήματα. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι λειτουργοί του Οργανισμού βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με όλα τα νοσηλευτήρια αλλά και τους γιατρούς, προκειμένου τα κενά που εντοπίζονται και αφορούν τεχνικά κυρίως προβλήματα, να επιλύονται χωρίς καθυστερήσεις. 

Επισκέψεις σε νοσηλευτήρια του Συστήματος, πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος υποστήριξε ότι η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ «μπήκε με το δεξί», αλλά τόνισε ότι «είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν προβλήματα στη συνέχεια». Πρόσθεσε ότι «έγινε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια τόσο από τον ΟΑΥ όσο και από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ούτως ώστε όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν τους τελευταίους τρεις μήνες, να γίνουν σε τρεις εβδομάδες. Μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα και ειδικά θεωρώ ότι τις επόμενες μέρες, λόγω των αναβληθέντων προγραμματισμένων εγχειρήσεων τους τελευταίους δύο μήνες, θα υπάρξει πιθανότατα καθυστέρηση και κάποια προβλήματα. Εδώ είμαστε να τα εντοπίσουμε και να τα επιλύσουμε».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «η συνεργασία των διευθυντών και των μετόχων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τον ΟΑΥ είναι σημαντική, διότι μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούν να επιλυθούν και να ξεπεραστούν τυχόν προβλήματα και να βελτιώνουμε το ΓεΣΥ». «Πρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά, ούτως ώστε οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν -που θα παρουσιαστούν- να τα ξέρουμε άμεσα και να μπορούμε με τις εισηγήσεις, διότι αυτοί που εμποδίζουν τα προβλήματα συνήθως έχουν και τις λύσεις σε αυτά, να τα επιλύουμε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ: Υγείας: Όλα βαίνουν καλώς και στη β’ φάση του ΓεΣΥ

Παρακολουθούν και την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Παράλληλα με την πορεία της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας παρακολουθούν και την εξέλιξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των δικαιούχων του συστήματος. Αυτό επειδή οι περιορισμοί που είχαν εφαρμοστεί τους δύο προηγούμενους μήνες εξαιτίας της πανδημίας, «αποσυντόνισαν» κάπως τη συνεργασία γιατρών και ασθενών με αποτέλεσμα να αρχίσουν πάλι να παρατηρούνται φαινόμενα τα οποία είχαν παρατηρηθεί και πέρσι κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του Συστήματος.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι αρκετοί πολίτες δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί ότι οι περιορισμοί στις επισκέψεις σε ιατρεία έχουν αρθεί και προσπαθούν να εξασφαλίσουν συνταγογράφηση φαρμάκων ή παραπεμπτικά για άλλους παροχείς υπηρεσιών του ΓεΣΥ μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και χωρίς να προγραμματίζουν πρώτα τα ραντεβού τους. Το γεγονός άρχισε να προκαλεί τη δυσφορία των γιατρών και κυρίως των προσωπικών γιατρών οι οποίοι καλούνται από τους ασθενείς τους να εκδίδουν παραπεμπτικά χωρίς προηγουμένως οι ίδιοι να έχουν προβεί στην οποιαδήποτε διάγνωση.