Σε σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο νοσηλευτής της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου, ο οποίος προχθές επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα κορωνοϊού, προχώρησαν χθες και οι δύο συντεχνίες των νοσηλευτών του Δημοσίου. Την ίδια ώρα και ο διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του νοσηλευτηρίου σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι ο νοσηλευτής ζήτησε να υποβληθεί σε σχετική εξέταση αμέσως μόλις παρουσίασε συμπτώματα, αλλά δεν εξετάστηκε επειδή κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τα πρωτόκολλα της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων. Όπως κατήγγειλαν οι νοσηλευτές, ο συνάδελφός τους υποβλήθηκε στην εξέταση στη συνέχεια μόνο επειδή ο ίδιος επέμενε διότι ανησυχούσε, αφού εργάζεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο τμήμα του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα, όπως ανέφεραν, «ήταν να προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό ένα νεογνό μόλις 3 μηνών, το οποίο έχει ήδη βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, αφού από την ημέρα της γέννησής του βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας». 
 
Τις καταγγελίες των νοσηλευτών σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου. «Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εγώ δεν θα πω για προσωπικά στοιχεία του καθενός, δεν θα πέσω στην παγίδα κανενός, αλλά όποιοι θέλουν μπορούν να αποταθούν στην Επιτροπή Λοιμώξεων του Μακάρειου και να πάρουν τη σχετική πληροφόρηση», είπε χαρακτηριστικά. 
 
Τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες έχουν θορυβήσει τους γονείς των παιδιών που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα», ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η ιδιαιτερότητα του Μακάρειου Νοσοκομείου και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Παιδιών είναι ότι δεν υπάρχει υπαλλακτική επιλογή, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες νοσοκομειακές μονάδες». Γι’ αυτό προσθέτει, «διακατεχόμαστε από έντονη ανησυχία και καλούμε τους αρμόδιους να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή». 
 
 
«Ο ίδιος ο νοσηλευτής είχε ζητήσει εδώ και μέρες να εξεταστεί για τον κορωνοϊό, αλλά βάσει των πρωτοκόλλων και οδηγιών, του έλεγαν ότι δεν χρειαζόταν να το κάνει. Ο άνθρωπος από μόνος του, επειδή είχε συμπτώματα μίλησε με τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος του έδωσε άδεια ασθενείας και έμεινε στο σπίτι του αυτόβουλα για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια ξαναήρθε σε επαφή με την επιδημιολογική μονάδα και πάλι του είπαν ότι δεν υπήρχε λόγος να υποβληθεί σε εξέταση, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη δουλειά του και να έχουμε τώρα αυτά τα αποτελέσματα», ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Παναγιώτης Γεωργίου, προσθέτοντας ότι ως«αποτέλεσμα, ήταν να προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό ένα νεογνό μόλις 3 μηνών το οποίο έχει ήδη βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, αφού από την ημέρα της γέννησής του βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, αλλά κάποιοι προσπαθούν να τα ρίξουν ακόμα στο προσωπικό».
 
Στην ίδια τοποθέτηση προχώρησε επίσης μιλώντας στον «Φ» και ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, λέγοντας ότι «και εμείς τις ίδιες πληροφορίες με τους άλλους συναδέλφους έχουμε. Ο συνάδελφος είχε ζητήσει να εξεταστεί, αλλά του είπαν ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια, μέχρι που τελικά έγινε το τεστ και επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα κορωνοϊού». 
 
 
«Ο νοσηλευτής, ζήτησε να εξεταστεί από τη μονάδα λοιμωδών νοσημάτων του νοσοκομείου, αλλά επειδή δεν πληρούσε τότε τις προϋποθέσεις του σχετικού πρωτοκόλλου για τον έλεγχο, η μονάδα έκρινε σκόπιμο να μην ελεχθεί», ανέφερε σε δηλώσεις του και ο διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία. «Υπάρχει η τοπική επιδημιολογική μονάδα στο Μακάρειο, η οποία αποφασίζει ποια άτομα θα ελεγχθούν. Συνεπώς, όπως μας ενημέρωσαν τότε και με τα συμπτώματα που παρουσίαζε ο νοσηλευτής έκριναν ότι δεν ήταν απαραίτητο να ελεχθεί. Υπήρχαν κι άλλοι νοσηλευτές που είχαν ζητήσει να ελεχθούν αλλά δεν πληρούσαν τα κριτήρια και αποφασίστηκε να μην εξεταστεί ούτε ο νοσηλευτής», πρόσθεσε ο κ. Ηλία.
 
ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ
 
Τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν τα νεογνά της ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου ήταν αρνητικά, σύμφωνα με τον κ. Ηλία. Όπως είπε ωστόσο ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, «θα γίνουν επαναληπτικές εξετάσεις μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι όλα τα παιδιά είναι καλά. Όλες οι προφυλάξεις είναι στον ύψιστο βαθμό». Το νεογνό, είπε, «έχει μια άσχημη κλινική εικόνα διότι είναι ένα νεογέννητο με πολύ βαριά εγκεφαλική αιμορραγία που οδήγησε σε εγκεφαλική παράλυση και θα νοσηλευθεί πολλούς μήνες στο νοσοκομείο προτού μπορέσει να πάει σε κάποια στιγμή σπίτι, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάστασή του δεν έχει επιδεινωθεί». 
 
Αναφέρεται ότι οι αναφορές του κ. Ηλία στα γενικότερα προβλήματα του νεογνού προκάλεσαν αντιδράσεις και κάποιοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», θα ζητήσουν την παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, αφού όπως υποστηρίζουν πρόκειται για ένα παιδί μεταναστών και τα δικαιώματά του, όπως και όλων των παιδιών, πρέπει να προστατεύονται.