Σωρεία παραπόνων εκφράζονται από γονείς και μαθητές σχετικά με τη διεξαγωγή rapid test στα σχολεία. Όπως ανέφερε στον «Φ» μητέρα μαθητή από την πρωτοβουλία «Ενωμένοι Γονείς», στην οποία συμμετέχουν περίπου 7.000 μέλη, μια 13χρονη μαθήτρια υποβλήθηκε τέσσερις φορές σε rapid test, παρά το γεγονός ότι έκλαιγε και ήθελε να μιλήσει στους γονείς της. Την ίδια στιγμή, σε πάρα πολλές περιπτώσεις γονείς καταγγέλλουν ότι τα παιδιά υποβάλλονται σε κανονικό rapid test και όχι σε ρινικό τεστ, όπως έχει ανακοινωθεί.  

«Μια 13χρονη μαθήτρια σε γυμνάσιο της Λεμεσού, υποβλήθηκε τέσσερις φορές σε rapid test. Το παιδί έκλαιγε και δεν ήθελε να εξεταστεί τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη φορά. Ζήτησε να μιλήσει με τους γονείς της, όμως δεν της επετράπη. Τελικά, την έπεισαν. Όμως, η μαθήτρια βγήκε θετική και την “απομόνωσαν” στο κέντρο του γηπέδου, όπου τη στοχοποίησαν σε όλα τα παιδιά της μονάδας. Μάλιστα, δεν επέτρεψαν στους γονείς να εισέλθουν στο σχολείο επειδή ήταν στενή επαφή με το παιδί και συνεπώς δεν τους έδωσαν και εξηγήσεις», αναφέρει.

Παράλληλα, σημειώνει, είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες γονέων ότι τα παιδιά υποβάλλονται ακόμη σε κανονικό rapid test στα σχολεία τους και όχι σε ρινικό τεστ, όπως προβλέπεται για τους ανήλικους. 

Επιπλέον, πολλοί γονείς παιδιών δημοτικής αναφέρουν ότι έλαβαν έντυπο συγκατάθεσης για τη διεξαγωγή rapid test στο σχολείο του παιδιού τους. Ωστόσο, στο έντυπο δεν αναφέρεται πουθενά ότι η διενέργεια του εν λόγω τεστ είναι προαιρετική και ότι θα γίνει μόνο εφόσον οι γονείς το επιτρέψουν. «Αναφέρεται συγκεκριμένα: Παρακαλώ όπως δηλώσετε πιο κάτω αν συγκατατίθεστε στη διενέργεια ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) στο παιδί σας με λήψη ρινικού επιχρίσματος, στο πλαίσιο των ελέγχων που έχουν προγραμματιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης των δημοτικών σχολείων».

Τέλος, γονείς αναφέρουν ότι δεν προσφέρεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως προβλέπεται, στους μαθητές που παραμένουν στο σπίτι επειδή δεν υποβλήθηκαν σε rapid test.