Η ώρα των αποφάσεων για το ΑΚΕΛ ενόψει προεδρικών εκλογών πλησιάζει και οι πληροφορίες που θέλουν την Εζεκία Παπαϊωάννου να δείχνει ότι γέρνει προς την περίπτωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη φουντώνουν μέρα με τη μέρα.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ απέφυγε χθες να σχολιάσει το θέμα μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, γεγονός που αφήνει περιθώρια διαφόρων ερμηνειών. Την ίδια ώρα, έντονες γίνονται και οι πληροφορίες για νέα πρωτοβουλία από την ηγεσία του ΑΚΕΛ εκπορευόμενη, για στήσιμο εκ νέου γεφυρών συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που θα παρουσιάσει η Εζεκία Παπαϊωάννου. Κάτι το οποίο, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, δεν φαίνεται να αντικρίζεται με ανάλογη θέρμη στο ΔΗΚΟϊκό στρατόπεδο, με κύκλους του κόμματος να σημειώνουν πως «είναι πλέον αργά». Επαφές και βολιδοσκοπήσεις, όπως πληροφορούμαστε, γίνονται και προς διάφορα κινήματα και οργανώσεις πολιτών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα μετά το Πάσχα αναμένονται καθοριστικές εξελίξεις, με τον Στέφανο Στεφάνου να έχει ήδη ξεκινήσει επαφές και με κόμματα της αντιπολίτευσης. Από εβδομάδας, αναφέρουν οι πληροφορίες, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ θα επιδιώξει να έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο μεταφέροντάς του τα νέα δεδομένα όπως φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί στο κόμμα της Αριστεράς. Επαφές θα γίνουν επίσης και με τα υπόλοιπα κόμματα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων αναμένεται να τεθεί ενώπιον των συλλογικών οργάνων του ΑΚΕΛ, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζονται για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Το πολιτικό γραφείο αρχικά και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσουν διαμορφώνοντας την εισήγηση του κόμματος προς τις ομάδες βάσης, με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος διαλόγου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης περί μέσα με τέλος Μαΐου.

Χθες, ο Στέφανος Στεφάνου είδε τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, με τους δύο κομματικούς αρχηγούς να αφήνουν ανοικτό παράθυρο επικοινωνίας. 

Ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς σημείωσε ότι είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ έχει θέσει ως στόχο σε αυτές τις προεδρικές εκλογές να τερματιστεί η συναγερμική διακυβέρνηση και να εκλεγεί ένας Πρόεδρος και μια Κυβέρνηση «με προοδευτικό πρόγραμμα για να αντιμετωπιστούν τα πολλά και σοβαρά αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η συναγερμική διακυβέρνηση στον τόπο. Για να τερματιστεί ο διασυρμός της Κύπρου στο εξωτερικό με την απογείωση της διαπλοκής και της διαφθοράς, με ευθύνη της Κυβέρνησης. Για να μπορέσουμε να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας διεθνώς, που δυστυχώς δεν υπάρχει, αλλά και για να λύσουμε τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν στο επίπεδο της κοινωνίας και της οικονομίας. Για να ανοίξουμε μια νέα προοπτική στον τόπο», δήλωσε. 

Σημείωσε ακόμα ότι με τον Μαρίνο Σιζόπουλο αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

«Άλλωστε, εμείς πάντοτε επιδιώκουμε αυτό τον διάλογο, γιατί πέραν από τις προεδρικές εκλογές, υπάρχει και η ζωή η οποία τρέχει μαζί με τα προβλήματά της. Είναι γνωστό ότι είναι αναγκαίες οι συνεργασίες και στο επίπεδο της Βουλής και στο επίπεδο της κοινωνίας με στόχο να αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, ο οποίος υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ με την ΕΔΕΚ έχει μια ιστορία συνεργασιών και «πάνω σε αυτή την ιστορία, μαζί με κοινές ανησυχίες και κοινούς προβληματισμούς που έχουμε για μια σειρά από ζητήματα, μπορούμε να κτίζουμε αυτές τις συνεργασίες και να έχουμε αυτό τον διάλογο». 

Ο Στέφανος Στεφάνος ρωτήθηκε και για το κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες γύρω από το όνομα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει οποιοδήποτε  σχόλιο. Όπως κάθε φορά, θα αποφύγω να σχολιάσω οτιδήποτε έχει να κάνει με ονόματα. «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το ΑΚΕΛ έχει τις διαδικασίες του και βρίσκεται σε αυτές τις διαδικασίες. Θα συνεχίσει αυτές τις διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται σε ένα προχωρημένο στάδιο», δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ. «Επομένως, δεν θα σχολιάσω το συγκεκριμένο όνομα όπως δεν έχω σχολιάσει και άλλα ονόματα για τα οποία έχω ερωτηθεί. Σύντομα πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα πράγματα», κατέληξε ο Στέφανος Στεφάνου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Στέφανο Στεφάνου για τη συνάντηση, δήλωσε ότι μετέφερε με επεξηγηματικό τρόπο τις αποφάσεις της ανοικτής πολιτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Σημείωσε ακόμα ότι η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και με ειλικρίνεια. «Αυτό το οποίο θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι θα συνεχίσουν οι συναντήσεις των δύο κομμάτων και η ανταλλαγή απόψεων με σκοπό τη διερεύνηση στη βάση μιας ορθολογιστικής προσέγγισης, της δυνατότητας συνεργασίας στη βάση ενός συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος και ενός συγκεκριμένου υποψηφίου που να μπορεί με αξιοπιστία να εκπροσωπήσει τα συνεργαζόμενα κόμματα, αλλά ενδεχομένως να μπορεί με αξιοπιστία να εφαρμόσει αυτά που θα συμφωνηθούν ως κυβερνητικό πρόγραμμα».

Συμπλήρωσε πως το μέλλον θα καταδείξει την κατάληξη που θα έχει η ανταλλαγή απόψεων που έγινε. Ερωτηθείς αν η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη θα αποτελούσε υποψηφιότητα με βάση την οποία θα μπορούσε η ΕΔΕΚ να εδράσει συνεργασία με άλλα κόμματα, όπως το ΑΚΕΛ, ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε πως στόχος της ΕΔΕΚ, όπως και η απόφαση της συγκέντρωσης, είναι με ορθολογικό τρόπο να καταγράψει συγκλίσεις και αποκλίσεις τόσο σε θέματα κυβερνητικής πολιτικής όσο και στο θέμα των υποψηφίων. Διευκρίνισε ότι από την καταγραφή δεν αποκλείονται οι αρχηγοί των συνεργαζόμενων κομμάτων, πρόσθεσε ότι στη βάση των συγκλίσεων και των αποκλίσεων τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ θα κληθούν να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις και συμπλήρωσε πως θα ήταν πρόωρο να σχολιάσει οποιαδήποτε υποψηφιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιούνιο οι αποφάσεις για ΕΔΕΚ

Αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες της ΕΔΕΚ για τις προεδρικές εκλογές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι οι υποδείξεις που έγιναν από την παγκύπρια συγκέντρωση είναι όπως εντός Μαΐου, αν είναι δυνατόν, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της ΕΔΕΚ.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι στο κόμμα υπάρχουν εκκρεμότητες δικαστικής φύσης και αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός των επομένων μίας-δύο εβδομάδων θα ολοκληρωθούν για να ξεκαθαρίσει εντελώς το σκηνικό, είπε πως οι αρχές Ιουνίου δεν συνιστούν σημαντική απόκλιση από το χρονικό ορόσημο του Μαΐου.

«Θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που έχουμε», συνέχισε προσθέτοντας πως «ό,τι γίνεται από την πλευρά της ΕΔΕΚ, γίνεται με διαφάνεια, στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο» και συνεπώς η κοινή γνώμη θα τηρείται ενήμερη για κάθε κίνηση και κάθε απόφαση κατά την ώρα που θα λαμβάνεται.

Η Πινδάρου έστειλε ευχές στον Στέφανο

Ευχές με υπονοούμενα έστειλε στον γγ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου ο ΔΗΣΥ. Απαντώντας στην κριτική του κατά της Κυβέρνησης, η Πινδάρου σημειώνει ότι σε κάθε συνάντηση και κάθε ενέργεια του κ. Στεφάνου «αναδεικνύεται η στείρα στόχευση του ΑΚΕΛ: μηδέν πρόγραμμα, μηδέν προτάσεις, απλά να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την εξουσία. 

Είναι τέτοια η εμμονή και το μένος της ηγεσίας του ΑΚΕΛ σε συνδυασμό με τον άκρατο αρνητισμό που τους χαρακτηρίζει, που τα βλέπουν όλα μαύρα.

Ευχόμαστε καλό Πάσχα στον κ. Στεφάνου και επιλέγουμε να προσπεράσουμε τις ανέξοδες και λαϊκίστικες τοποθετήσεις του ιδίου και του κόμματος του», καταλήγει ο ΔΗΣΥ.