Τη συνταγή που ακολούθησε στο Nicosia Mall, δηλαδή να επενδύσει κάποια χρήματα με δικά της κεφάλαια για τη διαμόρφωση του χώρου και ακολούθως να προχωρήσει στην πώλησή του, μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η Remu της Τράπεζας Κύπρου. Η τράπεζα, βλέποντας πως με την υφιστάμενη κατάσταση του κτηρίου, το οποίο τιμολογείται στα €34 εκατ., το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν μετουσιώνεται σε επίσημη πρόταση, έχει στην ουσία ενώπιον της δύο ενδεχόμενα. Πρώτο, να μετατρέψει το κτήριο σε ένα υπερσύγχρονο χώρο γραφειακών εγκαταστάσεων, και δεύτερο, να το μετατρέψει σε ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, καθώς βλέπει πως για τον τομέα της υγείας είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών ταμείων, αφού το 2020 της είχε γίνει και κρούση από αμερικανικό επενδυτικό ταμείο.

Για το πρώτο ενδεχόμενο, κοινωνός των προθέσεων της τράπεζας είναι και η κυβέρνηση, η οποία, ως γνωστό, ψάχνει χώρους για μεταστέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών. To Εμπορικό Κέντρο ήταν δημιούργημα του επιχειρηματία Χρίστου Ορφανίδη και ανεγέρθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα. Βρίσκεται παράλληλα της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, στον Στρόβολο. Είναι τριών ορόφων (υπόγειο, ημιυπόγειο, ισόγειο, ένας όροφος) και καλύπτει συνολική έκταση 59.437 τ.μ. Διαθέτει συνολικά 1.126 θέσεις στάθμευσης, από τις οποίες οι 516 θέσεις στάθμευσης βρίσκονται στο υπόγειο και οι υπόλοιπες 610 βρίσκονται στο ισόγειο του καταστήματος. Αποτελείται από 7 εμπορικούς χώρους, γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων και αποδυτήρια εργαζομένων.

 

Δρομολόγιο Λάρνακα-Θεσσαλονίκη

Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στο δρομολόγιο Λάρνακα-Θεσσαλονίκη, καθώς η αεροπορική εταιρεία SKY express, από τις 31 Οκτωβρίου, με τα καινούρια Airbus A320neo, θα συνδέει τέσσερις φορές την εβδομάδα τον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας με τον Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας, διευρύνοντας έτσι τις επιλογές των επιβατών και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο προορισμών.

Με την προσθήκη της νέας πτήσης, η Sky express επιβεβαιώνει το ισχυρό ενδιαφέρον της για την Κύπρο, την οποία στρατηγικά αναδεικνύει σε κόμβο για την εταιρεία, μαζί με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η SKY express αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ελληνική αεροπορική εταιρεία. Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στο εσωτερικό και ενισχύει συστηματικά το πτητικό της έργο στο εξωτερικό. καλύπτοντας συνολικά 48 προορισμούς σε 9 χώρες. Έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες interline με παγκόσμιας εμβέλειας αεροπορικές εταιρείες. όπως οι KLM, Air France, Qatar Airways, American Airlines, Middle East Airlines, αλλά και με τη Cyprus Airways.

Eμείς, πάντως, ως καταναλωτές θα αναμένουμε να δούμε και τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων της εταιρείας και την εξυπηρέτηση που θα προσφέρει, για να την κρίνουμε. Η εταιρεία, πάντως, τον τελευταίο χρόνο απέκτησε 6 νέα Airbus320neo και 6 νέα ATR 72-600, προχωρώντας σε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, παγκοσμίως, στον χώρο των αερομεταφορών, σε μια δύσκολη περίοδο.

 

25 νέα ξενοδοχεία στη Λ/κα

Αιτήσεις για 25 νέα πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονται στο μικροσκόπιο του δήμου Λάρνακας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας. Οι αιτήσεις αφορούν ξενοδοχεία μέσα στο κέντρο της πόλης, ενώ ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών επισκέπτεται τις υπηρεσίες του δήμου και αναζητά κατάλληλο χώρο στην οδό Ερμού, στις Φοινικούδες, στη Ζήνωνος Κιτιέως, για δημιουργία μικρών ξενοδοχείων, μέσα στο κέντρο της πόλης. Με τις κινήσεις αυτές, φαίνεται ότι υπάρχει τεράστια προοπτική για ανάπτυξη του κέντρου της πόλης και ότι η Λάρνακα πλέον έχει μια σοβαρή μακροπρόθεσμη προοπτική στον τομέα του τουρισμού, για να κερδίσει έτσι το μερίδιο που της αναλογεί.

Θα γίνουν παράλληλα και νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια. Συγκεκριμένα, το Radisson Larnaca Beach Resort, που ανεγείρεται στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, στην περιοχή Βορόκληνης, θ’ ανοίξει τις πύλες του την τουριστική σεζόν του 2022, εφόσον η κατάσταση το επιτρέψει. Η υπερπολυτελής μονάδα θα διαθέτει 404 κλίνες, ενώ θα περιλαμβάνει και δωμάτια με ιδιωτικές πισίνες.

Επίσης, το πολυτελές ξενοδοχείο Solar Boutique Hotel, που έχει ανεγερθεί στη θέση του πρώην ξενοδοχείου Michael’s, είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2022, ενώ στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το ερειπωμένο πρώην ξενοδοχείο Beau Rivage στην Πύλα θα ανεγερθεί ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, μαζί με διαμερίσματα, ενώ σε παρακείμενο χώρο θα κτιστεί ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων, από την ίδια εταιρεία. Επίσης, στην Πύλα αναμένεται η έκδοση άδειας οικοδομής για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου ανατολικά του Golden Bay, από ντόπιους και ξένους επενδυτές.

 

Έρχεται Κύπρο η MG Motors

Μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την προώθηση της χρήσης ηλεκτροκινήτων οχημάτων και τον εθνικό στόχο που έχει τεθεί, όπως μέχρι το 2030 το 25% των νέων εγγραφών να είναι ηλεκτροκίνητα, οι εισαγωγείς μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να φέρουν νέες αντιπροσωπείες στην Κύπρο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, γνωστή αντιπροσωπεία μηχανοκίνητων οχημάτων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για να φέρει τους επόμενους μήνες στην Κύπρο την κινέζικης ιδιοκτησίας MG Motors, με στόχο να κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στον τομέα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η MG είναι βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία που παρήγαγε σπορ αυτοκίνητα από το 1924. Από το 2000 αποτελούσε τμήμα του Ομίλου MG Rover και σταμάτησε την παραγωγή οχημάτων όταν η εταιρεία κατέρρευσε τον Απρίλιο του 2005. Τα αυτοκίνητα με το σήμα της MG ξεκίνησαν να παράγονται και πάλι από τις 23 Μαρτίου 2007, κάτω από τη νέα ιδιοκτησία της κινεζικής Nanjing Automobile Corporation (NAC). Η NAC, στις 22 Ιουλίου 2005 εξαγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία του υπό εκκαθάριση ομίλου MG-Rover Group, με προσφορά £53,000,000.

Η MG απέκτησε το όνομά της από τη Morris Garages. Ο William Robert Morris, ξεκινώντας από επιδιορθώσεις και κατασκευή ποδηλάτων και μηχανών, πέρασε τελικά στην κατασκευή σπορ αυτοκινήτων. Η Morris Garages ξεκίνησε να παράγει δικές τις δημιουργίες, σύμφωνα με τα σχέδια του Διευθυντή Πωλήσεων και οδηγό αγώνων Cecil Kimber (Σέσιλ Κίμπερ), ο οποίος και προσχώρησε στην εταιρεία το 1921. Η MG επέστρεψε το 2019 στην αγορά της Ευρώπης μετά από 14 χρόνια απουσίας, όχι με νέες παραλλαγές του θρυλικού TF roadster ή επανανασχεδιασμένων σπορ Rover, αλλά ως μία πλήρως ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία. Και όπως το θέτει το σύνθημα της εταιρείας “ένας θρύλος ξαναγεννιέται”.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως, με βάση τα επίσημα στοιχεία, σήμερα υπάρχουν στην Κύπρο 201 εγγεγραμμένα ηλεκτροκίνητα οχήματα και στόχος είναι μέχρι το 2030 ο αριθμός τους να αυξηθεί στις 36.000. Παράλληλα, στόχος είναι μέχρι το 2026 να εγκατασταθούν 1000 σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, εκ των οποίων τα 20 θα είναι ταχείας φόρτισης, σε περιοχές προσβάσιμες από το κοινό, σε επιχειρήσεις, σε ιδιωτικούς χώρους και σε τοπικές αρχές. Τέλος, από το 2030, όλες οι αγορές νέων υπηρεσιακών οχημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό, θα αφορούν σε ηλεκτροκίνητα οχήματα.

 

Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το πρώτο εξάμηνο του 2021 καταγράφηκε πτώση στις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, ενώ το ίδιο διάστημα οι συνδέσεις σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης και οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν σημαντικά, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία, κατά το πρώτο εξάμηνο 2021 σημειώθηκε μικρή πτώση στις συνολικές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο 2020 (2,7%). Στην σταθερή ευρυζωνική πρόσβαση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (6,2%) στα ποσοστά συνδρομών με ρυθμό ταχύτητας ≥100Mbps, που οφείλεται στη συνεχή αυξανόμενη κάλυψη των δικτύων οπτικών ινών. Στην κινητή τηλεφωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2021, ο συνολικός αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 55.949 χρήστες σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Τέλος η αναλογία συνολικού αριθμού χρηστών κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με τον πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσίασε αύξηση 6,3% το πρώτο εξάμηνο του 2021 φτάνοντας στο 145,9%.

[email protected]