Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας είπε τη Δευτέρα ότι έχει εγκρίνει μία προσωρινή διαδικασία για αποπληρωμή χρέους σε ξένο συνάλλαγμα, αλλά προειδοποίησε ότι οι πληρωμές θα γίνουν σε ρούβλι, αν οι κυρώσεις εμποδίζουν τις τράπεζες από το να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο νόμισμα που εκδόθηκαν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δυτικές κυρώσεις μετά από τα γεγονότα στην Ουκρανία, έχουν αποκόψει τη Ρωσία από σημαντικά κομμάτια των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών, πυροδοτώντας τη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας από το 1991, όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

«Ισχυρισμοί ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποπληρώσει της υποχρεώσεις της σχετικά με το εθνικό της χρέος είναι αναληθείς», είπε ο Υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ σε δήλωσή του. «Έχουμε τους απαραίτητους πόρους να εξυπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση αναμένεται να πληρώσει $117 εκατομμύρια σε δύο από τα ομόλογά της σε δολάριο την Τετάρτη. Το Υπουργείο είπε ότι έχει εγκρίνει μια προσωρινή διαδικασία που θα επιτρέψει στις τράπεζες να κάνουν πληρωμές σε ξένο συνάλλαγμα, αλλά είπε ότι η δυνατότητα για να περάσουν αυτές οι πληρωμές θα εξαρτηθεί από τις κυρώσεις.

Αρκετές ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από το διεθνές δίκτυο πληρωμών SWIFT, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες μεταφοράς χρημάτων εκτός Ρωσίας. Αν οι πληρωμές δεν είναι δυνατές, το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ότι θα κάνει τις πληρωμές στο ευρωομόλογο σε ρούβλι, το οποίο ισοδυναμεί με αθέτηση.

Το ρούβλι βυθίστηκε σε νέο χαμηλό τις περασμένες βδομάδες. «Η παγοποίηση των λογαριασμών σε ξένο νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης, μπορεί να ιδωθεί ως επιθυμία από πολλές δυτικές χώρες για να οργανωθεί μία τεχνητή χρεοκοπία», είπε ο Σιλουάνοφ.