Παράταση τρεις μήνες για παράδοση του πορίσματός τους πήραν οι δύο ποινικοί ανακριτές, που διορίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα για να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του στρατιώτη Θανάση Νικολάου, που συνέβη στις 9 Σεπτεμβρίου 2005 στη Λεμεσό.

Είναι η δεύτερη παράταση που λαμβάνουν οι ποινικοί ανακριτές αφού αρχικά πήραν τέσσερις μήνες και τώρα άλλους τρεις, ώστε να συμπληρώσουν τις ανακρίσεις τους και να παραδώσουν το πόρισμα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η νέα παράταση ζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», επειδή έχει προκύψει αρκετό υλικό και επειδή μεσολαβούν οι διακοπές του Αυγούστου όπου μάρτυρες καλούνται για να καταθέσουν και επικαλούνται απουσία τους στο εξωτερικό.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι πλείστοι μάρτυρες είναι από την περιοχή της Λεμεσού και όταν καλούνται να καταθέσουν δηλώνουν κώλυμα λόγω αποστάσεως, με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί χώρος στη Σκαρίνου, που διέθεσε η κοινοτική Αρχή, ώστε να μοιράζεται η απόσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι δύο ποινικοί ανακριτές, Σάββας Μάτσας και Αντώνης Αλεξόπουλος, έχουν λάβει αρκετές καταθέσεις από πρώην στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί με τον Θανάση στην ίδια μονάδα και από αστυνομικούς, ενώ θα ληφθούν καταθέσεις κι από πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από διάφορες πηγές, από τις καταθέσεις φαίνεται να προκύπτει μαρτυρία ότι εκεί όπου υπηρετούσε γινόταν χρήση ναρκωτικών και δη κάποιοι κάπνιζαν μαριχουάνα. Η εκδοχή αυτή στηρίζεται από καταθέσεις ατόμων που είχαν υπηρετήσει στη μονάδα αυτή. Ωστόσο, αξιωματικοί που πέρασαν από την υπηρεσία, κατέθεσαν ότι δεν είχε περιπέσει στην αντίληψή τους κάτι τέτοιο. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με μαρτυρία πρώην συναδέλφου του για συγκεκριμένη αντίδραση του Θανάση δυο μέρες πριν τον ξαφνικό θάνατό του, δίνουν κατεύθυνση στις έρευνες.

Στο μεταξύ, η έρευνα των ποινικών ανακριτών επικεντρώνεται και στο γεγονός ότι από πλευράς Αστυνομίας είχε γίνει ελλιπής έρευνα για τον θάνατό του, αφού αντί να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, διερευνήθηκε αφύσικος θάνατος που ούτε λίγο ούτε πολύ αποδιδόταν σε αυτοκτονία. Μάλιστα, την έρευνα είχαν αναλάβει τρεις απλοί αστυνομικοί (ο ένας αντικαθιστούσε τον άλλο λόγω μετάθεσης ή κωλύματος) οι οποίοι ήταν άπειροι και για πρώτη φορά ασχολούνταν με τόσο σοβαρή υπόθεση. 

Πάντως, το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα είναι καθοριστικό, αφού θα κληθούν για ανάκριση συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ θα καταθέσει και ο ιατροδικαστής, που εξέτασε τότε τη σορό του 26χρονου.