Η ανάγκη για στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στις τιμές κατοικιών, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές, είναι επιβεβλημένη, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα. Στο δελτίο για τον δείκτη τιμών κατοικιών που αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, αναφέρεται ότι οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο συνέχισαν για ακόμα ένα τρίμηνο να καταγράφουν αύξηση.
 
Παρ’ όλο που το επίπεδο των τιμών είναι ακόμη χαμηλότερο από τα επίπεδα πριν τη χρηματοοικονομική κρίση. Παρά τη σημαντική ανάκαμψη του ΑΕΠ στην Κύπρο και την αύξηση της ζήτησης, οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν συγκρατημένες αυξήσεις, με εξαίρεση περιοχές όπως η Λεμεσός που επηρεάζονται αυξητικά από εξωγενείς παράγοντες. Η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενα δελτία, ότι οι εξωγενείς αυτοί παράγοντες περιλαμβάνουν το κτίσιμο της μαρίνας, την απόφαση για δημιουργία του καζίνο, καθώς και τη ζήτηση για ακίνητα για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου.
 
 
Κατασταλτικές πιέσεις στις τιμές των ακινήτων φαίνεται να ασκεί η αύξηση της προσφοράς λόγω πωλήσεων ακινήτων από αγοραστές δανείων ή από τράπεζες ή ιδιοκτήτες στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων και διακανονισμών μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) με υποθήκη. Στο δελτίο της Κεντρικής σημειώνεται ότι η αυξημένη ζήτηση για οικίες και διαμερίσματα συνεχίζει να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω, ενώ η αυξημένη προσφορά ακινήτων που προέρχεται από τους διακανονισμούς μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με υποθήκη συγκρατεί τις τιμές συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων. Όλοι οι δείκτες καταδεικνύουν ότι η ανοδική πορεία του τομέα ακινήτων θα συνεχιστεί και το 2019, επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα.
 
Οι τιμές διαμερισμάτων σε παγκύπρια βάση κατέγραψαν σωρευτική αύξηση 8,7% σε σχέση με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του τετάρτου τριμήνου του 2015 και βρίσκονται κατά 31,6% πιο κάτω από το ιστορικό υψηλό τους. Οι τιμές οικιών κατέγραψαν συνολική αύξηση 1,6% από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του τέταρτου τριμήνου 2016 και παραμένουν 30% χαμηλότερα από το υψηλότερό τους επίπεδο. Ανά επαρχία, η Λευκωσία, Λεμεσός και Πάφος παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση, ενώ η Λάρνακα και η Αμμόχωστος μικρή μείωση. Οι δείκτες τιμών διαμερισμάτων και οικιών σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση 0,4% και 0,1%, αντίστοιχα. Ο δείκτης τιμών κατοικιών αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2018 κατά 1,5%. Όλοι οι δείκτες τιμών κατοικιών ανά επαρχία σημείωσαν ετήσια άνοδο. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές οικιών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο (2,5%) με την Πάφο να καταγράφει μείωση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Όσον αφορά τις τιμές διαμερισμάτων η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Λεμεσό (7,5%).