Η NIPD Genetics, ιδρύθηκε το 2010 και αποτελεί την πρώτη εταιρία βιοτεχνολογίας στην Κύπρο. Σήμερα, είναι διεθνώς γνωστή για την παραγωγή έρευνας, ανάπτυξης και παροχής καινοτόμων βιοιατρικών υπηρεσιών στη διεθνή αγορά, όπως τα μη επεμβατικά προγεννητικά τεστ VERACITY, VERAgene, καθώς και στον τομέα της ογκολογίας με τις εξετάσεις PreSENTIA και ForeSENTIA για κληρονομικούς καρκίνους και συμπαγείς όγκους αντίστοιχα.

Οι εξετάσεις αυτές παρέχονται από τα εργαστήρια της NIPD Genetics στην Κύπρο και σε 30 χώρες παγκόσμια. Το 2020-2021, η NIPD Genetics σκοπεύει να αναπτύξει και να προσφέρει δεκάδες νέες υπηρεσίες σε όλους σχεδόν τους τομείς της γενετικής, της βιοιατρικής, της αναπαραγωγικής ιατρικής και της ογκολογίας ανάμεσα σε άλλους. Κατά την διάρκεια της κρίσης της πανδημίας βρίσκεται στο προσκήνιο για τον καθοριστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει στην καταπολέμηση της πανδημίας, προσφέροντας πέραν από το 60% των COVID-19 τεστ που έχουν προσφερθεί στην χώρα μας και για την συμβολή της στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Φέτος κλείνετε 10 χρόνια από την δημιουργία της NIPD Genetics. Πώς νιώθετε για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η εταιρία σε Παγκύπρια και Παγκόσμια κλίμακα;

H NIPD Genetics αναγνωρίζεται στην Κύπρο και Παγκόσμια ως το ‘success story’ της Κύπρου στον τομέα της επιχειρηματικής ανάπτυξης μέσω της έρευνας και της καινοτομίας και δείχνει το δρόμο τόσο σε νέους επιστήμονες, όσο και σε επιχειρήσεις για να επενδύσουν περαιτέρω στην έρευνα και στην καινοτομία. Η ομάδα της NIPD Genetics αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, τους οποίους στρατολογήσαμε από κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια. Αυτό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας, σε συνδυασμό με τους υψηλούς στόχους, το σωστό στρατηγικό πλάνο και την σωστή κουλτούρα που σαν εταιρία αναπτύξαμε. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, η NIPD Genetics ξεκίνησε ως η πρώτη εταιρία start-up στην Κύπρο και εξελίχθηκε ως μία από τις κορυφαίες μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας στον κόσμο. Η NIPD Genetics έχει καταφέρει να προσελκύσει ξένους επενδυτές και επενδύσεις και να φέρνει κατ’ επανάληψη πόρους και επιχορηγήσεις στην Κύπρο. Έχει κερδίσει διεθνείς διαγωνισμούς και ανταγωνιστικά κεφάλαια και έχει καταφέρει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και Κυπριακά ανταγωνιστικά καινοτόμα προϊόντα τα οποία εξάγει σε 30 χώρες. Σε διεθνές επίπεδο, τυγχάνει τον απόλυτο σεβασμό στο χώρο της βιοτεχνολογίας και αποτελεί στόχαστρο μεγάλων πολυεθνικών. Η φετινή χρονιά αποδείχτηκε ορόσημο, όχι μόνο για τη δεκαετία που κλείσαμε, αλλά γιατί αυτούς τους τελευταίους μήνες ολόκληρη η ομάδα της NIPD Genetics απέδειξε πως με τεχνογνωσία, σκληρή δουλειά και υπευθυνότητα, μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις. Στηρίξαμε έμπρακτα τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας και έχουμε συμβάλει μέγιστα στην άρση των περιοριστικών μέτρων, με την παροχή πέραν των 65,000 τεστ COVID-19 που έγιναν στην Κύπρο. Είμαστε όλοι περήφανοι σαν εταιρία, που καταφέραμε να συμβάλλουμε και να προσφέρουμε σε αυτόν τον αγώνα και εγώ προσωπικά ακόμη περισσότερο που ηγούμαι μίας τέτοιας ομάδας.

 

Πώς επηρέασε η φετινή χρονιά την NIPD Genetics;

Έχουμε προγραμματισμένα αρκετά νέα, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για φέτος, με έμφαση στον αναπαραγωγικό και ογκολογικό τομέα. Ο μοριακός έλεγχος φορέων για γενετικές παθήσεις, Adventia carrier screening, είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά. Θεωρώ πως είναι ένα τεστ που έχει τεράστια σημασία σε προσωπικό επίπεδο γιατί μπορεί να πληροφορήσει ένα άτομο ή ένα ζευγάρι κατά πόσο είναι φορείς μίας γενετικής ασθένειας και να του δώσει επιλογές, είτε για να φέρει στον κόσμο ένα υγειές παιδί, ή σχετικά με έγκαιρες θεραπείες. Τα επόμενα μας τεστ, που αναγκαστικά λόγω πανδημίας θα καθυστερήσουν λίγο και θα είναι έτοιμα εντός της χρονιάς, είναι ο προεμφυτευτικός έλεγχος (preimplantation genetic testing) για τον γενετικό έλεγχο εμβρύων σε άτομα με αναπαραγωγικές δυσκολίες που δέχονται θεραπεία σε κλινικές γονιμοποίησης και η εξέταση υγρής βιοψίας η οποία θα φέρει επανάσταση στον τρόπο μη επεμβατικής ανίχνευσης, παρακολούθησης και θεραπείας του καρκίνου. Ολόκληρη η ομάδα επηρεάστηκε από τον κορωνοϊό γιατί πολλά άτομα έπρεπε να αφήσουν τις ερευνητικές και κλινικές τους δραστηριότητες και να δουλέψουν αποκλειστικά πάνω στην παροχή διαγνωστικών εξετάσεων COVID-19. Είμαστε όμως περήφανοι, γιατί με την σκληρή εργασία του προσωπικού της NIPD Genetics, μπορέσαμε να συνεισφέρουμε στην καταπολέμηση της πανδημίας στη χώρα μας, προσφέροντας το μεγαλύτερο όγκο των τεστ COVID-19.

 

Πώς οι προσπάθειες της NIPD Genetics συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μας;

Οι υπηρεσίες μας στην Κύπρο και σε 30 άλλες χώρες δεν σταμάτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τις δυσκολίες να λάβουμε βιολογικά δείγματα από το εξωτερικό. Συνεχίσαμε να κάνουμε εν μέσω κρίσης εξαγωγές ανταγωνιστικών Κυπριακών καινοτόμων ιατρικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως προγεννητικές εξετάσεις και ογκολογικά τεστ. Οι επενδυτές μας συνεχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη στην επένδυσή τους στην Κύπρο, ενώ διεθνείς εταιρίες επιδεικνύουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για επένδυση στην NIPD Genetics. Με την ανάληψη της ευθύνης για μαζικούς πληθυσμιακούς ελέγχους COVID-19, προβήκαμε σε πολλές νέες προσλήψεις προσωπικού και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη και ενθάρρυνση της οικονομίας μας. Επίσης, με την άμεση και μαζική διενέργεια διαγνωστικών μοριακών εξετάσεων σε όλο σχεδόν το φάσμα των επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως κυβερνητικούς τομείς, ευρύτερο δημόσιο τομέα, επαναπατρισμό, λιανικό εμπόριο, βιομηχανίες, τράπεζες, κ.α. βοηθήσαμε στο να παραμείνουν ανοιχτές και παραγωγικές για να εξυπηρετείται ο κόσμος, ώστε να παραμένει λειτουργική τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία μας. Έπειτα, θεωρήσαμε κοινωνική μας ευθύνη να παρέχουμε μία σημαίνουσα δωρεά εν μέσω κρίσης στο Κύπριο πολίτη και την χώρα και το κάναμε με την δωρεά τόσο προστατευτικών ιατρικών υλικών, όσο και χιλιάδων μοριακών τεστ αξίας πέραν των 100,000 ευρώ στο Υπουργείο Υγείας, σε κοινωφελείς οργανισμούς, ευάλωτες ομάδες, ομάδες ασθενών και άτομα που το είχαν ανάγκη και να δείξουμε την στήριξή μας έμπρακτα σε ιατρικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.

 

Τί ακολουθεί στο μέλλον για την NIPD Genetics;

Το σίγουρο είναι πως ό,τι και να επιφέρει το μέλλον, η ομάδα της NIPD Genetics  απέδειξε πως μπορεί να ανταπεξέλθει ανταγωνιστικά στις απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής μας. Αναμένουμε πως η εταιρία θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να αποκτά ακόμη πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα, ανάπτυξη και παροχή καινοτόμων υπηρεσιών στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Θέλουμε να συνεχίσουμε να αποτελούμε πόλο έλξης για νέους, χαρισματικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες και όραμα να μετατρέπουμε όλες τις γνώσεις μας σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν άμεσο όφελος προς την οικονομία, τον πολίτη, την κοινωνία μας και την χώρα μας.