To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
«Είμαι Τζιαμαί που Είσαι»: Η Κύπρος στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • «Είμαι Τζιαμαί που Είσαι»: Η Κύπρος στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου 2018, 7:26 πμ

Ο Γιώργος Χατζηχρίστου, η Αλεσάντρα Σουίνι και η Βερόνικα Αντωνίου έχουν επιλεχθεί για να εκπροσωπήσουν την Κύπρο ως επιμελητές του Κυπριακού Περιπτέρου στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Ο τίτλος της συμμετοχής είναι «Είμαι Τζιαμαί που Είσαι» (I Am Where You Are) και επιμελητές είναι οι Βερόνικα Αντωνίου, αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, συνιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ Urban Gorillas, Αλεσάντρα Σουίνι, αρχιτέκτονας, πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Γιώργος Χατζηχρίστου, αρχιτέκτονας, καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μέλος ΔΣ της Urban Gorillas.

Συμμετέχουν επίσης οι Matthieu Tercieux, Δέσπω Πασιά, Στέφανος Παντελή, Αναστάσιος Μπαλαμπανίδης, Ευδοκία Δημητρίου, Jose Luna, ενώ επιπρόσθετα έργα θα επιλεγούν μέσα από δύο ανοικτές προσκλήσεις που απευθύνουν οι οργανωτές και επιμελητές προς όσους αρχιτέκτονες θέλουν να συμμετάσχουν με έργα τους.

Τι λένε οι τρεις επιμελητές
«Απευθυνόμαστε σε εστίες αντίστασης», δηλώνουν η Βερόνικα Αντωνίου, η Alessandra Swiny και ο Γιώργος Χαρζηχρίστου. «Αμφισβητούμε την παγκοσμιοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος. Επισημαίνουμε τα θραύσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Διευρύνουμε την απλότητα της καθημερινής τελετουργίας. Διαπιστώνουμε τις συνέργειες ανάμεσα στο άθικτο τοπίο και στο τοπίο που υπόκειται στην ανθρώπινη επέμβαση. Καταγράφουμε τη συνυφασμένη σκηνογραφία φύσης και ανθρώπινης συνθήκης.»

Το «Είμαι Τζιαμαί που Είσαι» αποτελεί σύμφωνα με τους επιμελητές μια πλατφόρμα επικοινωνίας. Σκοπός είναι η αμφισβήτηση και αποδόμηση όσων πρακτικών έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για να διαμορφώσουν συγκεκριμένες πολιτισμικές αντιλήψεις. «Αποδεσμευόμαστε», αναφέρουν, «από τις συμβάσεις που υποβάλλουν. Στον χώρο του Περιπτέρου αναδύονται πολλαπλότητες που εδράζονται ανάμεσα σε δυαδικότητες όπως τα "κτιστό - άκτιστο", "παράδοση - νεωτερικότητα", "νησί της Αφροδίτης - νήσος μαρτύρων", "μετανάστευση - τοπικότητα", επιτρέποντάς μας την απόλαυση απροσδόκητων συναντήσεων και εμπειριών». 

«Βρισκόμαστε σε διαρκή μετάλλαξη», καταλήγουν, «έτσι ώστε ‘εμπεριέχω κάτι από αυτό που είσαι και εμπεριέχεις κάτι από αυτό που είμαι'. Το Περίπτερο μετατρέπεται σε πομπό και δέκτη: Στο πλαίσιο της έκθεσης, το κοινό αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Κύπρο και μεταφέρεται εικονικά στον κυπριακό χώρο και χρόνο. Ποικίλες γλώσσες, συνήθειες, κουλτούρες, τύποι και αρχιτεκτονικές με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, εναλλάσσονται και συμπτύσσονται για να αναδείξουν το διαφορετικό που μας συνέχει και μας κρατάει μαζί».

Το Περίπτερο στεγάζει σημαντικά σύγχρονα, πρωτοπόρα και ενσωματώνει της καθημερινότητας δίπλα σε ιστορικό ιστό. Συμπτύσσουμε τις έννοιες του χώρου/χρόνου και της παρουσίας/ επιστρατεύοντας ψηφιακά και διαδραστικά μέσα. Η φυσική υπόσταση του σώματος των επισκεπτών διαλύεται καθώς περιβάλλεται από φορέσιμες συσκευές και βυθίζεται σε ένα οπτικό τοπίο ταυτόχρονων προβολών.

Οι επιμελητές απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε αρχιτέκτονες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με έργα τους στο κυπριακό περίπτερο. Περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κυπριακής συμμετοχής.

Συνεργάτες: Urban Gorillas (MKO), Σύνδεσμος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, CCMC, Δι-κοινοτικό Κέντρο Ενημέρωσης, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Cyprus from Air (MKO), MOI  Worldwide Company, Tereza Ditadi (οργάνωση). Στηρίζουν: Κυπριακή Δημοκρατία - Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Nice Day.

Η 16ⁿ Διεθνής Αρχιτεκτονική Έκθεση, Biennale Architettura di Venezia 2018 πραγματοποιείται από τις 26 Μαΐου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2018. 

Η Μπιενάλε της Βενετίας έχει υπάρξει για πάνω από 120 χρόνια ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στον κόσμο.Οι Yvonne Farrell και Shelley McNamara είναι οι επιμελήτριες της φετινής Μπιενάλε, με τη θεματική «Freespace». 

Η πρόταση για την επιμέλεια του φετινού Κρατικού Περιπτέρου στην Αρχιτεκτονική Μπιενάλε της Βενετίας έχει επιλεχθεί ως αποτέλεσμα διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που οργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου.


Πηγή: philenews

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...