Επιτροπή συστήνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μελετήσει εκ νέου και να ολοκληρώσει το προσχέδιο νομοσχεδίου που προβλέπει τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. 

Το θέμα που αποτελεί αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας «κόλλησε» μετά από διαφωνίες που προέκυψαν όσον αφορά στις λεπτομέρειες του και παρόλο που συζητείται από το 2016 δεν έχει προχωρήσει. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα πολιτισμικότητας, αποδοχής και σεβασμού στη διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης, από τον Δεκέμβριο του 2019 το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε επί υπουργίας Ιωνά Νικολάου βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών και μελετάται.

Επειδή παρατηρείται κάποια στασιμότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συγκροτήσει Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει και η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, ώστε να μελετήσει εκ νέου το νομοσχέδιο, με στόχο, όπως τόνισε ο κ. Γαβριηλίδης, περί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο αυτό να κατατεθεί στη Βουλή. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Χθες, διεθνής ημέρα περηφάνιας ο κ. Γαβριηλίδης μαζί με αντιπροσωπεία από την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ είχαν συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, όπου την ενημέρωσαν για το προσχέδιο του νομοσχεδίου που εκκρεμεί και αφορά στην κατοχύρωση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Όπως εξήγησε, με το νομοσχέδιο θα επιτρέπεται σε ένα άτομο να αλλάζει το όνομα και το φύλο του στην ταυτότητά του. Σήμερα στις πολιτικές ταυτότητες αναγράφεται αναλόγως ως φύλο το «άρρεν» ή «θήλυ». Τώρα θα δίδεται το δικαίωμα σε ένα άτομο να αυτοπροσδιορίζεται και από άρρεν να λέγεται θήλυ ή αντίστροφα. Επίσης θα μπορεί ν’ αλλάζει το μικρό του όνομα, ενώ στο επίθετο θα επιτρέπεται η αλλαγή του γένους μόνο. 

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, «είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ στο θέμα, έχουμε καθυστερήσει και θα πρέπει να προωθηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή». Πρόσθεσε δε ότι δεν πρέπει ο προσδιορισμός του φύλου ενός ατόμου να βασίζεται στο κατά πόσον έχει υποβληθεί σε κάποια ιατρική παρέμβαση, αφού κάποιος μπορεί να μην θέλει ν’ αλλάξει φύλο, αλλά να αυτοπροσδιορίζεται ο ίδιος πώς θέλει να θεωρείται. Ο κ. Γαβριηλίδης τόνισε εξάλλου ότι το ΕΔΑΔ έχει πολλές αποφάσεις επί τούτου, ενώ σημείωσε πως για το θέμα γίνονται συζητήσεις με το Συμβούλιο της Ευρώπης.