Εκπρόσωπος άτυπης ομάδας νέων «Youth Dynamics»

Διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο «Προωθώντας την Ειρήνη και τον Διαπολιτισμικό διάλογο»

1. Τι αφορούσε το Διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώσατε; Θέμα του ήταν «Προωθώντας την Ειρήνη και τον Διαπολιτισμικό Διάλογο», πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5-12 Οκτωβρίου στον Αγρό, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την εκπαίδευση, τη νεολαία και τον αθλητισμό ERASMUS+. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 29 νέοι, εκπαιδευτές και εμψυχωτές νέων (youthworkers), ακαδημαϊκοί και λειτουργοί νεολαίας από 12 ευρωπαϊκές χώρες.

2. Τι περιλάμβανε; Στα πλαίσια του σχεδίου χρησιμοποιήσαμε μεθόδους τυπικής και μη τυπικής μάθησης όπως διάφορα εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις,ανταλλαγή απόψεων, χρήση ψηφιακών μέσων, εργασία σε διαπολιτισμικές ομάδες και παρουσιάσεις με στόχο την ενδυνάμωση της συμμετοχής των νέων στα κοινά, την αντιμετώπιση συγκρούσεων και την προώθηση της ειρηνικής συμβίωσης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

3. Ποια θέματα αναλύσατε; Οι καταρτισμένοι εκπαιδευτές και οι καλεσμένοι ομιλητές με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους ανέλυσαν το θέμα της Διαχείρισης Κρίσεων και Ειρηνικών Πρωτοβουλιών από όλες τις πτυχές, ενώ συζήτησαν με τους συμμετέχοντες για καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στη κάθε χώρα εταίρο του σεμιναρίου. Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις, ιδέες και προσωπικές εμπειρίες σχετικά με την καλλιέργεια θεμελιωδών αρχών και αξιών της Ειρήνης όπως ο σεβασμός, η ανεκτικότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η αλληλεγγύη και  η ισότητα.

4. Πού οργανώσατε την εκπαιδευτική επίσκεψη; Στη Λευκωσία, την τελευταία μοιρασμένη Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Πράσινη Γραμμή, το φιλανθρωπικό ίδρυμα Στέλιος, το παρατηρητήριο Λήδρα και το Σπίτι της Συνεργασίας στη νεκρή ζώνη όπου αρμόδιοι λειτουργοί τους ενημέρωσαν για τη δράση και τις δικοινοτικές Ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

5. Ποια είναι τα συμπεράσματα; Μέσα από το σεμινάριο προωθήσαμε την ανοχή και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους νέους, αναπτύξαμε τη μεταξύ τους συνεργασία και αλληλοβοήθεια και ενισχύσαμε τη νεανική συμμετοχή στην επίτευξη της παγκόσμιας Ειρήνης. Στη διάχυση των αποτελεσμάτων του σχεδίου θα συμμετέχουν όλοι οι εταίροι με δελτία τύπου, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ημερίδες, διαλέξεις και έκδοση οδηγού καλών πρακτικών.