Ο Αλεξέι Ναβάλνι διεγνώσθη σήμερα Παρασκευή ότι πάσχει από μεταβολική νόσο, η οποία προκλήθηκε από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δήλωσε  ο αρχίατρος του νοσοκομείου στο Ομσκ της Σιβηρίας όπου νοσηλεύεται o Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός.

Ο αρχίατρος Αλεξάντρ Μουρακόφσκι πρόσθεσε ότι ίχνη βιομηχανικών χημικών ουσιών βρέθηκαν στα ρούχα και τα δάχτυλα του 44χρονου. 

Ο Ναβάλνι, που είναι σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση αφού κατανάλωσε το πρωί της Πέμπτης ένα φλιτζάνι τσάι, για το οποίο οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι περιείχε δηλητήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκκληση ΕΕ για μεταφορά του Ναβάλνι για θεραπεία

Ο Ανατόλι Καλινιτσένκο, ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι γιατροί δεν βρήκαν κανένα ίχνος δηλητηρίου στον οργανισμό του στις εξετάσεις που του έγιναν.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα δηλητήριο στο αίμα και τα ούρα, δεν υπάρχουν ίχνη τέτοιας παρουσίας (…) Δεν πιστεύουμε ότι υπέστη δηλητηρίαση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι δεν είναι σταθερή, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει τη μεταφορά του στο εξωτερικό.

Η οικογένεια και οι σύμμαχοι του αντιπολιτευόμενου πολιτικού χαρακτήρισαν “απειλή για τη ζωή του” την άρνηση να μεταφερθεί για νοσηλεία στο εξωτερικό, την ώρα που ένα αεροσκάφος ειδικά διαμορφωμένο για την διακομιδή ασθενών, το οποίο ναύλωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση, ήδη προσγειώθηκε σήμερα στο Ομσκ με την ελπίδα να μπορέσει να τον μεταφέρει στο εξωτερικό.

Επιστολή της συζύγου του στον Πούτιν

Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, με επιστολή της ζητάει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δώσει την άδεια ώστε να μεταφερθεί ο σύζυγός της στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για νοσηλεία. Η επιστολή αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εστάλη αμέσως στο Κρεμλίνο, ανακοίνωσε συνεργάτης του Ναβάλνι.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι οι εκπρόσωποι του Ναβάλνι δεν έχουν απευθυνθεί επίσημα με την παράκληση να συνδράμουμε στην μεταφορά του «υπήρξαν μόνο αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται περισσή γραφειοκρατία».

Η επιστολή της Γιούλια Ναβάλναγια, όπως αναρτήθηκε στο Twitter είναι η ακόλουθη:

«Αυτή τη στιγμή ο σύζυγός μου Αλεξέι Ανατολιεβιτς Ναβάλνι βρίσκεται στο νοσοκομείο πρώτων βοηθειών Ν1 της πόλης Ομσκ σε σοβαρή κατάσταση. Θεωρώ, ότι χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Από τις 12:00 της 21ης Αυγούστου διαθέτουμε όλες τις δυνατότητες για την άμεση μεταφορά του Αλεξέι υπό την επίβλεψη γιατρών υψηλού επιπέδου. Επισήμως απευθύνομαι σε σας ζητώντας να επιτρέψετε την μεταφορά του Αλεξέι Ανατολιεβιτς Ναβάλνι στην Ομοσπονδιακή Γερμανία».

Η Γαλλία και η Γερμανία προσφέρθηκαν και οι δύο ήδη από χθες να παράσχουν “οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια” στον Ρώσο αντιπολιτευόμενο, ζητώντας παράλληλα να πέσει άπλετο φως στις συνθήκες που οδήγησαν στη νοσηλεία του στην εντατική, ενώ βρίσκεται σε κώμα και ζει με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Ο αρχίατρος Μουρακόφσκι έκρινε νωρίτερα σήμερα και αυτός πρώιμο το θέμα της διακομιδής πριν από “την πλήρη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το νοσοκομείο θα πρέπει να διευθετήσει “κάποια νομικά ζητήματα” προτού επιτρέψει σε ευρωπαίους γιατρούς να δουν τον Ναβάλνι. Ειδικοί από τη Μόσχα έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο για να τον εξετάσουν.

Ο ασθενής δεν παρουσίασε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε ελαφρά σήμερα το πρωί, μολονότι εξακολουθεί να μην έχει τις αισθήσεις του, σύμφωνα και πάλι με τον Μουρακόφσκι.

Οι θεράποντες του Ναβάλνι δήλωσαν ότι οι εξετάσεις που γίνονται στον ασθενή θα συνεχιστούν για δύο μέρες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ