Στην Ελλάδα, την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατάγγειλε ότι το κινητό του τηλέφωνο παρακολουθείτο με το λογισμικό Predator. Οι έρευνες που θα γίνουν θα δείξουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Πάντως, οι αποκαλύψεις με το ανάλογο πρόγραμμα Pegasus κατέδειξαν ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα παρακολούθησης και τα δεδομένα του να καταλήξουν στα χέρια τρίτων.

Αυτή είναι η μια όψη του ζητήματος. Η άλλη αφορά τα προσωπικά μας δεδομένα που εμείς οι ίδιοι αφήνουμε διάσπαρτα παντού, όταν πλοηγούμαστε στο διαδίκτυο, όταν χρησιμοποιούμε τις πλατφόρμες και όταν ποστάρουμε χωρίς σταματημό στα κοινωνικά δίκτυα. Για αυτό και άλλωστε εταιρείες όπως η Google ή η Μeta μας «γνωρίζουν» και από την καλή και την ανάποδη. 

Παραχωρούμε χωρίς δεύτερη σκέψη τα προσωπικά μας δεδομένα αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Προκειμένου να κατεβάσουμε μια εφαρμογή ή να επισκεφτούμε μια ιστοσελίδα συναινούμε στους όρους που μας βάζουν και δεν αντιλαμβανόμαστε πως ανοίγουμε την πόρτα διάπλατα σε τρίτους για να μας εκμεταλλευτούν. Το να δώσω πρόσβαση σε μια εφαρμογή στις επαφές μου σημαίνει πως μια εταιρεία μπορεί να βάλει χέρι στους φίλους και τους γνωστούς μου. Το να επιστρέψω να δουν τα αρχεία μου ότι ενδεχομένως αυτά ίσως και να «κατεβούν» σε ξένους σέρβερ.

Και αν κάποιος πει «εμένα δεν νοιάζει, δεν έχω κάτι να κρύψω» ας το σκεφτεί δυο και τρεις φορές. Όχι, γιατί όλοι έχουμε μυστικά που δεν θα μας αρέσει να τα μάθουν και άλλοι, αλλά κυρίως γιατί δεν ξέρουμε πως τα δεδομένα μας μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.

Η Google πριν από μερικές μέρες ανακοίνωσε πως θα διαγράφει τα δεδομένα εντοπισμού γυναικών που επισκέπτονται κλινικές έκτρωσης στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα αυτό, για να τις προστατέψει. Αλλά και η εφαρμογή Flo εισήγαγε το «anonymous mode» για να εξαλείψει τον κίνδυνο γυναίκες να κατηγορηθούν ότι προχώρησαν σε άμβλωση στις πολιτείες, όπου πλέον τέτοιου είδους επεμβάσεις απαγορεύτηκαν. Και αυτό γιατί κάτι τόσο απλό όσο μια γυναίκα να καταχωρεί τα στοιχεία της περιόδου της σε μια εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της. 

Ζούμε σε συναρπαστικές αλλά και περίεργες εποχές. Στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας η έννοια της ιδιωτικότητας έχει διαβρωθεί. Οι συνέπειες όταν τα προσωπικά μας δεδομένα πέφτουν σε λάθος χέρια είναι τεράστιες για αυτό πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα.