Θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν εδώ και μια εβδομάδα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον Ακάμα. Το Ιδεοδρόμιο προσθέτει σήμερα στον δημόσιο διάλογο και στην διακίνηση ιδεών.
 
*Συνωμοσιολογία νούμερο 1: Τον Ακάμα τον καίνε οι χωρικοί της περιοχής. Τα έχουν πάρει επειδή δεκαετίες τώρα άπαντες τους γράφουν κανονικά και τους κρατούν στη φτώχεια, όταν βλέπουν τους Κατωπαφίτες και τους Κοκκινοχωριάτες να γίνονται μεγαλοξενοδόχοι.
Σκεπτόμενοι «αφού την περιουσία μου δεν με αφήνετε να την χαρώ, δεν θα την χαρεί κανένας χωραΐτης που μου το παίζει οικολόγος του Σαββατοκύριακου», τα κάνουν όλα στάχτη και μπούλμπερη.
Θεωρία που δίνει και το πλεονέκτημα ότι θα υποστηρίζουν πως αν τους άφηναν να αναπτύξουν τις περιουσίες τους, θα σκίζονταν να τις προφυλάξουν. Ενώ τώρα, ας τρέχουν αυτοί που προωθούν τους μηδενικούς συντελεστές.
 
*Συνωμοσιολογία νούμερο 2: Οι χωρικοί και πάλι στο επίκεντρο, αλλά με πιο «προχώ» σενάριο. Τον καίνε, αλλά όχι για εκδίκηση. Βλέποντας 100 χρόνια μπροστά, όπως ο κόουτς Βασίλης Δανιήλ, σκέπτονται ότι αργά ή γρήγορα, όλο και κάποιος μεγαλόσχημος ιδιοκτήτης γης στη χερσόνησο θα πετύχει αδειοδότηση αναπτύξεων του. Άρα, άμα τα κάνουμε όλα κρανίου τόπο, θα είναι εύκολο να μπούμε και εμείς στα οικοπεδοποιήσιμα.
Ας μην είμαστε εμείς, ας είναι τα παιδιά ή τα εγγόνια μας. Πάντως, οικόπεδα να γίνει.
 
*Συνωμοσιολογία νούμερο 3: Τον Ακάμα τον καίνε οι κυνηγοί. Αυτοί δεν έχουν ούτε να ρίσουν, ούτε να προγραμματίσουν για το μέλλον της χερσονήσου. Αυτοί λίγο θήραμα θέλουν να πετύχουν και δεν πάει να καεί ο μισός Ακάμας, δικός τους είναι;
Ή πάλι, μετά τον κάματο του κυνηγίου, ένα αυτοσχέδιο μπάρμπεκιου είναι ό,τι πρέπει. Τώρα, αν ξέφυγαν δυο-τρία κάρβουνα και τα έκαναν όλα κάρβουνο, τι να γίνει… Συμβαίνουν αυτά.
 
*Συνωμοσιολογία νούμερο 4: Τον Ακάμα τον καίνει μερικά καλόπαιδα, που απλώς θέλουν να κάνουν χάζι. Ούτε εντολοδόχοι είναι, ούτε οικονομικό όφελος έχουν, ούτε και βάζουν το μυαλουδάκι τους να σκεφτεί. Απλώς, γουστάρουν να βλέπουν αναταραχή και να κορδώνονται στα άλλα καλόπαιδα ότι προκάλεσαν ζημιές, με τον ίδιο τρόπο που προκαλούν ζημιές τα Σαββατόβραδα στις τραγουδιάρες.
 
*Συνωμοσιολογία νούμερο 5: Τον Ακάμα τον καίνε πράκτορες των Τούρκων, με τον τρόπο που τα προηγούμενα χρόνια έκαιγαν από άκρη σε άκρη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και εσχάτως επανεμφανίσθηκαν πλοιάρια με «πρόσφυγες» από τα τουρκικά παράλια προς την Τηλλυρία και την Χρυσοχού.
Έρχονται εδώ, καταστρέφουν ό,τι μπορεί να καταστραφεί και περνάνε κύριοι στα κατεχόμενα και από εκεί μην τον είδατε τον Παναή.
 
*Συνωμοσιολογία νούμερο 6: Ο Ακάμας αυτοαναφλέγεται. Αφού τόσα χρόνια και τόσες πυρκαγιές μετά, δεν αξιωθήκαμε να βρούμε έναν εμπρηστή, πάει να πει ότι δεν υπάρχουν. Τι σόι σοβαρό κράτος-πρότυπο είμαστε, όπως κοκορευόμαστε, όταν δεν μπορούμε να βρούμε μια άκρη;
Άρα, ο Ακάμας ανάβει από μόνος του. Μας πήρε και αυτός στο ψιλό.